Van de Streek: Utrechts meest waardevolle speler

In een paar maanden tijd is Sander van de Streek (25) uitgegroeid van Jupiler League-speler van Cambuur Leeuwarden tot de meest productieve speler van FC Utrecht dit kalenderjaar. Ook de middenvelder van de nummer vijf van de eredivisie zelf staat soms verbaasd stil bij zijn ontwikkeling.


015

Dribbelen. Dreigen. Nog iets verder dribbelen. Kijken. En dan – op de rand van het strafschopgebied – plaatsen en scoren. Van de Streek brak met dit recept de ietwat matte eerste helft tussen FC Utrecht en ADO Den Haag (3-3) open. Net zoals hij vorige week tegen Willem II met een schot van dezelfde afstand de voorsprong verdubbelde.

Doelpunten maken deed Van de Streek altijd al. Vorig jaar maakte hij in het shirt van Cambuur 22 treffers. Maar goed, dat was in de Jupiler League. FC Utrecht pikte hem op en al snel knokte de Barnevelder zich in het basiselftal van toenmalig trainer Erik ten Hag. Op enkele fases in het seizoen na, toen hij het moest doen met invalbeurten, heeft de middenvelder zich snel ontpopt tot sterkhouder op het Utrechtse middenveld.

Meest waardevolle speler
Vijf wedstrijden lang was hij in 2018 geen zekerheidje. Vanaf het duel met PEC Zwolle op 10 februari is hij één van de belangrijkste schakels in het team van trainer Jean-Paul de Jong. Niet alleen speelt hij alles, ook heeft hij zich ontwikkeld tot meest waardevolle speler van dit kalenderjaar. Hij scoorde liefst zes keer en leverde ook vier assists af, waarmee hij alleen AZ-speler Alireza Jahanbakhsh (zeven goals en vijf assists) en Feyenoorder Steven Berghuis (drie goals en negen assists) voor zich moet dulden als meest waardevolle speler van de eredivisie in 2018.

Voor een speler die voor het eerst basisspeler is bij een eredivisieclub die bovenin meestrijdt, past Van de Streek zich makkelijk aan. ,,Dat had ik niet verwacht", zegt hij. Hij speelde met Cambuur al twee seizoenen op het hoogste niveau, maar nadat de club in het seizoen 2015/2016 degradeerde, bleef Van de Streek nog een jaar op het tweede niveau spelen, voordat hij naar Utrecht kwam.

Basisplaats
In de Domstad vond hij snel zijn draai. ,,Het team heeft me goed opgevangen. Dat maakt het makkelijker om mezelf aan te passen. Dat ik zo snel beslissend zou zijn, had ik niet verwacht. Eerst richtte ik me op het veroveren van een basisplaats - dat lukte heel snel - en daarna wilde ik het uitbouwen naar stabiele, belangrijke factor. Dat lukt de laatste weken goed."

Van de Streek speelt als diepste middenvelder in het 4-4-2-systeem van De Jong. Hij speelt tussen de linies en ziet vaak de ruimtes. Die kwaliteit zet hij nu om in een opvallend hoog rendement. ,,Ach, ik kijk niet naar statistieken, ik probeer elke week te vlammen. Ik wil alleen zo stabiel en waardevol mogelijk voor het team zijn. Ik ben wel tevreden over hoe het gaat. Ik speel stabiel, lijd weinig balverlies. Die stabiliteit is belangrijk. Met mijn doelpunten, loopacties en de kracht die ik erin leg, wil ik het team ontlasten."

Bron: AD

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht