Jordy Zuidam shopt bij Lierse SK en Ajax

De selectie van FC Utrecht is op vakantie, directeur voetbalzaken Jordy Zuidam is dat zeker niet. Hij draait overuren deze zomer en doet vooral veel zaken met talenten van Lierse SK en Ajax. Maar waarom?

Behalve aankopen die bedoeld zijn voor het eerste elftal of het beloftenteam zet Zuidam volop in op versterkingen voor de academie, veelal jeugdinternationals. Bijna dagelijks poseert hij op de clubwebsite, breed lachend, pen in de aanslag. Klaar voor het volgende contract dat zijn krabbeltje nog nodig heeft.

Opvallend vaak zit naast hem een tiener met een verleden bij Lierse SK of Ajax. Sinds het einde van het seizoen zijn dat er van beide clubs liefst drie. De grootste uitschieter tussen al die jonge talenten is Othman Boussaid (18), die dinsdag voor drie jaar met een optie voor een vierde seizoen tekende in de Domstad. Hij stond ook op de radar van Manchester City en Belgische topclubs.


20180529Yassin-Nasser-contract-15918

Dat hij, net als Yassin Nasser en Mehdi Lehaire (beiden 18), van Lierse afkomt, is geen toeval. Die club kwam vorig jaar uit op het tweede niveau in België, maar vocht al lang tegen een faillissement. Die strijd ging eind vorig seizoen verloren. ,,En dus volgden we die spelers al langdurig. Zoiets besluit je niet ad hoc. Met de komst van Boussaid hebben we nu drie talentvolle spelers van Lierse toegevoegd", zegt Zuidam daarover. Oudgedienden Alje Schut, nu hoofd scouting bij FC Utrecht en Stefaan Tanghe (scout in België) waren nauw betrokken bij de zoektocht in België naar potentiële versterkingen voor (de academie van) de club.

Zo kwamen Boussaid, Nasser en Lehaire in beeld. Alle drie werden met succes transfervrij vastgelegd. Zuidam: ,,Wij zijn een club met beperkte middelen en op deze manier kunnen we extra kwaliteit toevoegen. Lierse vocht al geruime tijd om te overleven. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Het is niet leuk voor Lierse, maar daar hebben wij geen invloed op."

Zo wordt er eveneens bij Ajax veelvuldig gewinkeld. ,,Ook Ajax trekt spelers van buitenaf aan en ze kunnen geen drie 'Jong-elftallen' opstellen. We hebben een aantal jongens aangetrokken waar we toekomst in zien", legt Zuidam uit. Hij presenteerde al Samir Ben Sallam (16, Jong FC Utrecht) en voor het elftal onder 19 jaar kaapte hij Giovanni de la Vega (18), Ibrahim El Kadiri (16) en Niciano Omzigtig (17) weg. Ook in de jongere jeugdelftallen maken spelers de stap van Amsterdam naar Utrecht. En dan staat ook de 19-jarige doelman Nick Plomper van Ajax nog op de radar.

,,Bepaalde talenten kunnen wij perspectief en een plan bieden. We hebben al aangetoond dat we met de academie stappen maken. We willen de volgende stappen zetten door jongens van buitenaf aan te trekken die extra kwaliteit toevoegen", vertelt Zuidam.

Manager
Voor de directeur voetbalzaken is de komst van Jelle Goes als manager van de academie en Jan van Loon als 'head of coaching' daar ook belangrijk in. Al zijn jonge talenten uit de regio nog altijd het belangrijkst, vindt Zuidam. ,,Het liefst leiden we spelers helemaal zelf op, maar de zij-instroom is belangrijk als we naar een hoger niveau willen."

Bron: AD 

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht