2019: van feest in Arnhem naar droefenis in Mostar

FC Utrecht beleefde, zoals zo vaak, een seizoen van ups en downs. De hoogtepunten van 2019 waren de winst in de play-offs en de overwinning op PSV. Dieptepunt de uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen HSK Zrinjski uit Mostar.

VAN DEN BROM
In januari maakt FC Utrecht bekend dat John van den Brom is aangetrokken als nieuwe trainer. De Amersfoorter vertrekt na vijf jaar bij AZ en volgt in de Galgenwaard Dick Advocaat op. Van den Brom ontloopt zijn nieuwe werkgever in de play-offs, door zich met AZ rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal.


Mostar

FC Utrecht moet zich, niet voor het eerst, via de play-offs plaatsen voor de voorronde van de Europa League. In de halve finale wordt Heracles over twee wedstrijden verslagen. Daarna wacht in de finale Vitesse. Na de 1-1 in de Galgenwaard wordt het in Arnhem 2-0 voor de mannen van de scheidende trainer Dick Advocaat. Cyriel Dessers en Simon Gustafson maken de doelpunten.

TRANSFERS
De wedstrijd tegen Vitesse is de laatste wedstrijd van Cyriel Dessers in het shirt van FC Utrecht. De Belg verkast in de zomer naar Heracles. Hij is niet de enige die vertrekt. ook Emil Bergström (FC Basel), Nick Venema (Almere), Nicolas Gavory (Standard Luik), Lukas Görtler (Sankt Gallen), Othmane Boussaïd (NAC) en Nick Marsman (Feyenoord) vertrekken uit de Galgenwaard. Met name de transfer van Gavory levert FC Utrecht veel geld op.

Daar tegenover staat de terugkeer van Bart Ramselaar van PSV. verder lokt John van den Brom Adam Maher mee van AZ, topschutter Adriàn Dalmau komt over van Heracles en Vaclav Cerny van Ajax. Ook Justin Hoogma (Hoffenheim), Justin Lonwijk (PSV) en Issah Abass (Mainz) zijn nieuw. Giovanni Troupée en Patrick Joosten keren terug na verhuurd te zijn geweest.

DEBACLE
De versterkingen kunnen niet voorkomen dat FC Utrecht een desastreuze seizoensstart beleeft. De uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen HSK Zrinjski roept herinneringen op aan het debacle tegen het Luxemburgse Differdange in 2013. In Utrecht wordt het 1-1, in Mostar ook. In de verlenging verliest FC Utrecht na een blunder van doelman David Jensen. Die raakt prompt zijn plaats kwijt aan Maarten Paes.

In de competitie begint FC Utrecht wel goed, met zeges tegen ADO Den Haag en PEC Zwolle. Daarna volgt een gelijkspel bij Feyenoord. Op de vierde speeldag kunnen de mannen van Van den Brom de koppositie in de Eredivisie pakken, maar thuis tegen VVV Venlo wordt met 2-1 verloren. Het is het begin van een periode met positieve en negatieve uitschieters: half oktober ontploft de Galgenwaard als PSV met 3-0 wordt verslagen, zes weken later gaat de ploeg in eigen huis met 0-1 onderuit tegen hekkensluiter RKC Waalwijk.

Aan het einde van 2019 staat FC Utrecht zevende in de Eredivisie en is de achtste finale van de KNVB beker bereikt. Daarin is eerstedivisionist Eindhoven de tegenstander.

FINANCIEEL
Qua financiën gaat het FC Utrecht nog altijd niet voor de wind. In oktober geeft algemeen directeur Thijs-Otto van Es in Een Berg Sport aan dat het verlies over 2019 zo'n drie miljoen zal bedragen. Op de vraag of hij liever vierde wordt met rode cijfers dan vijfde met zwarte cijfers zegt Van Es: "Liever vierde met rode cijfers. Ik ben er namelijk van overtuigd dat een vierde plaats op termijn meer geld oplevert."

Ondertussen is clubeigenaar Frans van Seumeren druk bezig Stadion Galgenwaard te kopen. "De kans is 50-50 dat het doorgaat", zegt Van Seumeren in oktober tegen RTV Utrecht. "En als het niet doorgaat is dat een tegenvaller. Maar het heeft wel een prijs, ik ga niet te veel betalen. Ik heb een bod neergelegd. Dat is het." Wordt in 2020 ongetwijfeld vervolgd.

TV
Op 28 en 29 december blikt RTV Utrecht terug op het afgelopen FC Utrechtjaar in een speciale aflevering van FC Utrecht-tv. Dat programma komt gedurende het hele weekend regelmatig voorbij op RTV Utrecht.

Bron: RTV Utrecht 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht