"Bij transfer naar Ajax, zullen fans boos zijn"

"Bij transfer naar Ajax, zullen fans boos zijn"

FC Utrecht verloor dit seizoen de bekerfinale van Feyenoord en liet op de laatste speeldag de vierde plek aan AZ. In de play-offs krijgt de club een derde en laatste kans op Europees voetbal en heeft het inmiddels PEC Zwolle verslagen. In de uitwedstrijd werd met 0-0 gelijkgespeeld, maar thuis werd overtuigend met 5-2 gewonnen. De openingsgoal en de afsluitende treffer kwamen op naam van de Franse spits Sébastien Haller, die in de media in verband wordt gebracht met een aantal clubs.Voetbalzone zocht de 1.90 meter lange centrumaanvaller op en vroeg hem naar dit seizoen, de play-offs en zijn toekomstplannen.
Je voetbalt nu anderhalf jaar in Nederland, waarom ben je vertrokken uit Frankrijk? 
“Bij Auxerre kreeg ik niet de speeltijd die ik wilde, want de coach wilde spelen met een ander soort aanvaller. Daarnaast was er weinig stabiliteit doordat ik te maken kreeg met vier verschillende coaches in drie seizoenen, die allemaal wat anders van me wilden. Ik ben daar wel door gegroeid, omdat ik allemaal verschillende dingen leerde. Na zeven seizoenen kende ik Auxerre van binnen en buiten, dus was ik wel toe aan wat anders. Het was voor mij een goed moment om een stap te maken. Ik had een nieuwe uitdaging nodig en wilde completer worden in een ander land.” “Vorig seizoen kwam Didier Martel vlak voor de winterstop kijken bij een wedstrijd tegen Lille”, gaat de spits verder. “Ik kende hem niet en ik wist ook niet van zijn aanwezigheid. Na het duel belde hij me op en zei dat hij een rol voor mij zag weggelegd bij FC Utrecht. Ik kende de club van naam door twee toernooien die we in Nederland gespeeld en gewonnen hadden. Daardoor had ik goede herinneringen aan mijn verblijf ook al kende ik de Eredivisie verder niet. Eerst zei ik tegen Didier dat ik bij Auxerre wilde blijven en voor mijn plek wilde knokken, maar uiteindelijk zag ik dat er geen verbetering in de situatie kwam. Didier zei dat Utrecht een perfecte plek voor mij was om te gaan spelen en mijn kwaliteiten te laten zien. Ook zei hij dat ik goed bij de club, de mentaliteit en de fans zou passen.”

Hoe bevalt je verblijf privé en professioneel?
“Ik woon hier samen met mijn vriendin. Ze vindt het heel leuk hier en is dol op de stad en de mentaliteit van de mensen. Er is hier ook een stuk meer te doen, omdat Auxerre erg klein is. We zijn niet bang om nieuwe mensen te leren kennen en andere dingen te proberen. Voor haar is het verblijf wel lastiger dan voor mij. Ze spreekt nog geen goed Nederlands of Engels en er wonen hier weinig Fransen. Ze wil graag wat doen, maar het is lastig voor haar om werk te vinden.” “Voetballend gezien was dit jaar geweldig en ik waardeer wat de club voor mij gedaan heeft. Het seizoen is lang en nog niet klaar, maar ik ben blij dat ik eindelijk veel speel en ik klaag er niet over. De resultaten waren goed, ik heb redelijk veel gescoord en heb belangrijk kunnen zijn. We moeten deze lijn doortrekken en ik wil mezelf nog verder ontwikkelen op zowel fysiek als tactisch vlak. Tot dusver geef ik het seizoen een zeven, maar het is nog niet voorbij en we moeten de play-offs winnen. Het zal een pittige wedstrijd worden, want tegen Heracles Almelo is het altijd lastig. Aan kunstgrasvelden heb ik een hekel en ik heb er regelmatig pijntjes door, maar het is niet iets waar ik bang voor ben.”

Bij Frankrijk Onder-21 scoorde je negen keer in veertien duels, hoe sta je er nationaal op?
“Bij Onder-21 gaat het hartstikke goed, maar met bondscoach Didier Deschamps heb ik nog nooit contact gehad. Soms moet je reëel zijn en erkennen dat, zelfs als je goed speelt, het er niet in zit. Ik zal in de grootst mogelijke competitie moeten spelen als ik onderdeel van het Franse team uit wil gaan maken. Daarnaast is de concurrentie met Olivier Giroud, Antoine Griezman, Anthony Martial en Karim Benzema moordend. Het zal heel lastig worden om erbij te kunnen komen en nog veel lastiger om erbij te blijven. Je moet dan echt aan de top staan. Deze zomer ga ik lekker in Frankrijk met mijn familie het Europees kampioenschap op televisie volgen.”

In de winterstop kon je naar het inmiddels gedegradeerde Norwich City, hoe kijk je daar op terug?
“Ik ben blij dat ik bij Utrecht gebleven ben, maar het is wel erg jammer voor Norwich. Toen ik daar was, zag ik dat het een mooie club was met fijne mensen. Het was voor mij niet het goede moment om te vertrekken. Ik ben ook niet gebleven omdat het moest, maar omdat ik dat zelf graag wilde. Nu ben ik wel klaar voor een nieuwe stap. Ik wil mezelf opnieuw verbeteren en zien wat ik nog meer kan bereiken. Voorlopig focus ik me nog op Utrecht, want het seizoen is nog niet klaar. Je kunt wel van alles zeggen over waar je wilt spelen, maar je moet eerst je werk maar eens afmaken.”

Word je niet onrustig door alle indianenverhalen in de media?
“Nee, ik ben er erg kalm onder. Alles is nog mogelijk en ik kijk geduldig wat er op mijn pad komt. Ik heb ook niet echt een favoriete competitie, want overal is het anders en kun je leren. Daarnaast houd ik enorm van reizen; door nieuwe dingen te ontdekken ga je anders naar zaken kijken. Als ik nu terugkijk naar Auxerre denk ik: ik werkte niet hard genoeg en ik deed dit of dat niet. Nu heb ik me weer ontwikkeld met nieuwe oefeningen en trainingen en zie ik hoe ik verder kan. Thierry Henry is mijn grote voorbeeld. Als je ziet wat hij gedaan heeft bij zijn clubs en het nationale team is dat echt fenomenaal. Ik mag zijn veters nog niet strikken, want hij is enorm compleet en kan alles.” “In de media worden allerlei clubs genoemd van Ajax tot Galatasaray en clubs in China, maar dat nieuws volg ik allemaal niet. Ik chill lekker thuis en focus me op de wedstrijden. De planning van mijn toekomst ligt bij de club en mijn zaakwaarnemer. Als ik een transfer naar Ajax maak, zullen de fans zeker boos zijn. Daar ben ik natuurlijk wel mee bezig omdat ze me het hele seizoen door steunen, maar voorlopig is een overstap niet concreet en is er nog niets gebeurd.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht