‘Binnen FC Utrecht staat de beker op een voetstuk’

De Utrechtse supporters kunnen hun vingers aflikken, want zij krijgen de komende periode tweemaal FC Utrecht-Ajax voorgeschoteld, het affiche dat zo enorm tot de verbeelding spreekt in de Domstad. Het team van trainer John van den Brom won in de kwartfinale van de TOTO KNVB-beker eenvoudig van Go Ahead Eagles (1-4) en treft in de eerste week van maart de grote rivaal Ajax in de halve finale.


Galgenwaard2

In de aanloop naar de vanwege storm Ciara gecancelde competitiewedstrijd tegen Ajax mijmerde Urby Emanuelson, dat het wel eens zijn laatste FC Utrecht-Ajax kon worden, maar nu heeft hij er sowieso nog twee voor de boeg. ,,Dit is wel een heel mooi affiche. We spelen ook nog thuis. Mooier kan bijna niet”, aldus de verdienstelijk als centrale verdediger spelende Emanuelson.

Hindernisbaan
De beker winnen is dit jaar extra aanlokkelijk, omdat de bekerwinnaar door de stijging van Nederland op de coëfficiëntenranking direct doorstroomt naar de groepsfase van de Europa League. Daarmee wordt de hindernisbaan van de voorrondes, waarin FC Utrecht dit seizoen pijnlijk onderuit ging tegen het Bosnische HSK Zrjinski Mostar, omzeild. ,,Binnen de club hebben we de beker wel op een voetstuk geplaatst. Dat is een heel belangrijk doel voor ons”, aldus Van den Brom, die erg tevreden was over de prestatie die zijn ploeg leverde in de sfeervolle Adelaarshorst. ,,We hebben een goede pot gespeeld. Heel volwassen. Alles klopte. Als ik bijvoorbeeld zie hoe Urby het centraal achterin invult, dan geniet ik daar van. Hij is zo multifunctioneel en goed aan de bal. We wisten dat we hier veel de bal zouden hebben en dat er veel gevraagd zou worden van hem en Justin Hoogma. Dat hebben ze heel goed ingevuld. Doordat onze twee centrale verdedigers in staat waren constant de zijkanten en het middenveld te voeden, kwamen we aan het voetballen.”

’Urby is gewoon slim’
Voor Van den Brom is Emanuelson centraal achterin meer dan een noodverband. De voetballend sterke ex-Ajacied is voor de FC Utrecht-trainer, die de defensieve aanwinst Lamine Sané nog op de bank hield, maar wel het jeugdige defensieve talent Tommy St. Jago speelminuten gaf, een serieuze optie voor het verdedigingscentrum.

,,Door hem als noodverband te zien doe je Urby tekort. We weten dat hij op veel posities kan spelen. Deze wedstrijd hebben we hiervoor gekozen, omdat we wisten dat we veel de bal zouden hebben. Maar het kan zo zijn, dat je in een andere wedstrijd meer aan een echte verdediger denkt op die positie. Maar eigenlijk kun je niet om hem heen als je kijkt hoe hij nu speelt. Ook verdedigend houdt hij zich staande. Urby is gewoon slim”, aldus Van den Brom, die Emanuelson in Deventer na het inbrengen van St. Jago van rechts centraal naar de linksbuitenpositie liet verhuizen. ,,Dat zijn nog eens wisselingen”, reageerde Emanuelson na afloop lachend. ,,Het was wel even wennen centraal achterin, maar ik heb heel veel aan Justin (Hoogma, red.) gehad. Over mijn spel als centrale verdediger ben ik redelijk tevreden.”

‘Iets unieks neerzetten’
Go Ahead Eagles kreeg weliswaar via Alexander Bannink de eerste grote kans, maar bij de rust stond FC Utrecht al met 0-2 voor door goals van Simon Gustafson en Adam Maher, die scoorde uit een van richting veranderde vrije trap. Vroeg in de tweede helft kwam de thuisploeg nog wel even terug via Jaroslav Navratil, maar FC Utrecht liep eenvoudig uit naar 1-4 door schitterende goals van Jean-Christophe Bahebeck en Kristoffer Peterson. ,,We hebben kunnen zien hoe goed we in deze formatie kunnen zijn aan de bal. Hoe dwingend we kunnen spelen en de tegenstander de wil op kunnen leggen”, aldus Van den Brom.

Joris van Overeem maakte in Deventer als invaller zijn rentree na een blessure. De middenvelder weet wat het is om ver te komen in de KNVB-beker. ,,Ik heb met AZ twee keer de bekerfinale verloren. Het zou uniek zijn om met FC Utrecht wel een prijs te winnen. Voor dit seizoen hebben we afgesproken, dat we iets unieks willen neerzetten. We moeten nog twee keer negentig minuten erop klappen. Ik ben heel blij, dat we in de halve finale thuis spelen. Ons publiek kan voor iets extra’s zorgen.”

Vijf op een rij
Van den Brom kan door de eliminatie van Go Ahead Eagles bogen op een bijzondere persoonlijke statistiek. De trainer heeft nu voor het vijfde opeenvolgende seizoen de halve finales van de KNVB-beker bereikt. ,,Het is leuk, maar het zegt ook niks. Ik heb nul keer de beker gewonnen. Dat zegt meer dan vijf keer achter elkaar de halve finale halen.”

Wat dat betreft kan Emanuelson zijn trainer de loef afsteken. ,,Ik heb met Ajax drie bekerfinales gespeeld en er ook drie gewonnen. Het is te hopen dat ik dat kan vasthouden, maar eerst hebben we natuurlijk een heel zware dobber in de halve finale. Laten we daar in ieder geval een heel mooie wedstrijd van maken, een feest in een volle Galgenwaard.”

Bron: Telegraaf

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht