Cerny: van Ajax-bijrol naar Utrecht-bank

Václav Cerný keert zondag terug met FC Utrecht bij Ajax, de club die hem in Nederland opleidde. Zijn transfer moest een nieuwe start betekenen, maar zijn situatie is niet bepaald verbeterd.


Cerny

Voor een speler die dit seizoen tot de grote jongens hoopte te behoren bij FC Utrecht had Václav Cerný (22) het vorige week moeilijk genoeg tegen de bescheiden derdedivisionist Excelsior’31 in de eerste ronde van de KNVB-beker. De Tsjechische oud-Ajacied kwam deze zomer met veel bombarie naar de Domstad, murw gebeukt door zijn bijrol bij Ajax. Maar ook zondag zal hij hoogstwaarschijnlijk op de bank moeten plaatsnemen in het trainingspak van zijn nieuwe club.

In Amsterdam kwam hij vorig seizoen alleen in de KNVB-beker tot officiële minuten voor het eerste elftal van Ajax: een basisplaats in de tweede ronde en invalbeurten in de achtste en kwartfinales. Zoals hij ook in de seizoenen ervoor voor een groot deel afhankelijk was van de bekerwedstrijden met de B-garnituur uit Amsterdam. 

Bittere realiteit
Juist daarom koos hij voor FC Utrecht, een club waar hij voelde dat hij één van de bepalende spelers zou kunnen zijn in plaats van de relatieve anonimiteit van Jong Ajax. Maar de bittere realiteit van vandaag is dat hij bij FC Utrecht, naast korte invalbeurten, opnieuw moet wachten op kansen in bekerduels zoals vorige week.

Cerný had het vertrouwen van trainer John van den Brom, die zelf betrokken was in de gesprekken met de flankaanvaller en hem aanvankelijk ook basisspeler maakte. Maar na het Europese tweeluik en de openingswedstrijd in de competitie tegen ADO Den Haag schakelde de Amersfoortse trainer door. 

Zelfs Cerný’s invalbeurten worden schaarser nu Patrick Joosten hem voorbij lijkt te zijn in de pikorde. En dat vreet aan de ambitieuze aanvaller met dat venijnige linkerbeen.
In hoeverre merk je dat je wedstrijdritme mist?

Cerný: ,,Ik ben de laatste tijd eigenlijk alleen maar kort ingevallen, of helemaal niet. Dus ja, het is een lastige periode. Ik denk dat iedereen op dat moment ritme mist, al zal niet elke speler dat eerlijk zeggen. Ik denk dat iedereen dat een beetje voelt en ik dus ook. Al is dat geen excuus.”

Op trainingen zie je hoe dreigend je kan zijn. Word je voor je gevoel te weinig gebruikt?
,,We spelen iets anders dan in het begin van het seizoen. Die dingen gebeuren. Maar natuurlijk baal ik ervan. Ik startte in de basis in de belangrijke Europa League-wedstrijden en de eerste competitiewedstrijden, daarna niet meer tot het bekerduel van vorige week. Op trainingen gaat het allemaal goed en is er geen specifiek ding dat ik beter moet doen. Ik werk elke dag hard en ik moet blijven vechten.

Cerný denkt even na en gaat dan verder. ,,Ik ga niet zeuren dat ik moet spelen. Wie wil er niet spelen? Ik ben naar FC Utrecht gekomen voor een nieuwe start dus natuurlijk baal ik van de situatie, maar ik ga niet allemaal dingen zeggen. Laat ik het zo zeggen: ik wil dat het in elk geval niet aan mij ligt.”

Maar heb je het gevoel dat je steken hebt laten vallen in het begin van het seizoen?
,,Natuurlijk, dat mag je best weten. Ik kwam van Ajax en meteen waren daar die belangrijke voorrondes in de Europa League. Na drie jaar op rechts te hebben gespeeld stond ik nu op links, met nieuwe spelers bij een nieuwe club. Alles was nieuw. Ik was niet op mijn best en dat geef ik eerlijk toe. Ik speelde niet echt goed. Misschien zou het een paar wedstrijden verder beter zijn gegaan, maar toen was het al voorbij.”

Jullie hebben zo’n grote groep dat je eigenlijk niet kunt verzaken. Is dat op zo’n moment frustrerend?
,,Jawel. Ik deed het niet expres. Ik wilde supergraag blijven staan, meteen belangrijk zijn. Misschien forceerde ik wat en lukte dingen daarom niet. Dat ik nu minder kansen krijg, is gewoon hartstikke jammer.”

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht