Dalmau: dan verscheuren ze mijn contract

Adrián Dalmau (25) brak zaterdag een tamme wedstrijd tegen FC Emmen open met zijn derde goal in zijn derde wedstrijd. Als de voortekenen niet bedriegen, heeft FC Utrecht eindelijk weer een topscorer in huis.


Dalmau

Niemand had er gek van opgekeken als FC Emmen zaterdag in de eerste helft de leiding had genomen in de Galgenwaard. Het tempo lag bij FC Utrecht laag, té laag, terwijl met name Michael de Leeuw op zijn kansen loerde aan de andere kant. Een fluitconcert en het vertrouwde 'Utrecht, wakker worden' waren al afgevinkt toen FC Utrecht geheel uit het niets op 1-0 kwam. Afzender Adrián Dalmau (25), de Spaanse spits die fysiek voor het eerst dit seizoen rijp was voor een basisplaats.

In de verloren wedstrijden tegen VVV (1-2) en FC Twente (3-1) was hij als invaller - twee keer een helft lang - al trefzeker. Nu kopte hij zijn derde binnen in 128 minuten eredivisievoetbal in het shirt van FC Utrecht. Hij speelde zich zo in een rijtje met Michel Beukers, Ruud Boymans en John Moore: ook zij scoorden in hun eerste drie eredivisieduels voor FC Utrecht.

Tien goals
Het huwelijk tussen Dalmau en zijn nieuwe werkgever is nog pril, maar de eerste voortekenen zijn goed. De Spanjaard tekende deze zomer bij een club waar weemoedig wordt gekeken naar hoe Sébastien Haller zich ontwikkelt tot een spits van de buitenklasse. De Fransman was twee jaar geleden nog de grote man bij FC Utrecht. Zijn vertrek kon nooit echt worden opgevangen met een spits die maar enigszins in de buurt kwam van de capaciteiten van Haller.

Veelzeggend is dat de topscorers in de eredivisie vorig jaar bij FC Utrecht slechts acht goals maakten en vooral middenvelders waren: Sander van de Streek, Simon Gustafson en - wel een echte spits - Gyrano Kerk. Dat zijn aantallen waar een fitte Dalmau, vorig seizoen derde op de topscorerslijst van de eredivisie met 19 goals voor Heracles, normaal gesproken geen enkele moeite mee heeft. Een lachende Dalmau: ,,Als ik minder dan tien goals maak, beëindigen ze mijn contract. Grapje, natuurlijk. Het zou niet goed zijn als ik niet over die acht goals heen ga. Hoeveel ik er wil maken? We zien wel. We zijn net begonnen en dit zijn pas mijn eerste minuten. Maar dit is wel een goede manier om te beginnen.”

Uit het niets
Zijn doelpunt viel op het perfecte moment voor FC Utrecht, uit het niets en net op een moment dat FC Emmen aandrong. Uit een hoekschop dus, zoals Gyrano Kerk de 2-0 óók maakte uit een corner. ,,Het mocht wel weer eens", zei Mark van der Maarel na afloop, de man die zijn eerste eredivisieminuten dit seizoen maakte als vervanger van de geschorste Leon Guwara. ,,We hebben veel kracht met die gekke Spanjaard voorop. Dat is een wapen. Deze week hebben we erop getraind. Stefan Postma (keeperstrainer, red.) begeleidt dat en kreeg de complimenten in de kleedkamer."

Van der Maarel probeert Dalmau een beetje te prikkelen. ,,Ik maak hem een beetje gek. Dan vraag ik: haal je één-op-één dit seizoen of hoe zit dat? Volgens mij staat hij er goed op nu."

Ook John van den Brom was blij met het doelpunt van Adrián Dalmau. Maar de trainer van FC Utrecht zag nog belangrijkere dingen terug in het spel van de Spanjaard. ,,Ik vind het heel positief dat hij in het meevoetballen heel slim is. Hij kan op het juiste moment een bal vasthouden en dat geeft een elftal lucht op het moment dat dat gevraagd wordt. Dus niet alleen met zijn goal, natuurlijk altijd lekker en belangrijk voor een spits, maar ook met de manier waarop hij speelde heeft hij laten zien dat hij echt een meerwaarde is voor ons team.”

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht