De AD-rapportcijfers van de spelers van FC Utrecht

De beste speler van de eerste seizoenshelft aan de zijde van FC Utrecht is Adam Maher. Dat blijkt uit het tussenrapport van deze krant aan de hand van de cijfers die elke eredivisiespeelronde worden uitgedeeld.


Sfeer

1. ADAM MAHER - 6,31
Vanaf dag één is Adam Maher (26), de grootste aanwinst van deze zomer, onbetwist in de basisopstelling van trainer John van den Brom. De oud-international speelt net als bij AZ in een controlerende rol en verdeelt vanuit die positie het spel van FC Utrecht. In oktober werd Maher tot speler van de maand uitgeroepen door de Eredivisie CV. Maher valt niet altijd op, maar is in zijn passing van groot belang.

2. MAARTEN PAES - 6,28
Trainer John van den Brom nam een risico door in speelronde 1 een keeperswissel door te voeren: de 21-jarige Maarten Paes voor David Jensen. Paes is een talent, maar het is nogal wat om van de ene op de andere dag eerste keeper van een ambitieuze subtopper te zijn. Op een enkel foutje na heeft Paes dat vertrouwen niet beschaamd. Sterker nog, in veel wedstrijden groeide hij uit tot een steunpilaar.

3. BART RAMSELAAR - 6,25
Bart Ramselaar (23) maakte deze zomer zijn rentree bij FC Utrecht. Hij haalde met tien wedstrijden maar net de grens voor dit tussenrapport. Niet voor niets posteerde Van den Brom de middenvelder een tijdje op de bank: er werd meer verwacht van het kind van de club. De laatste weken, voor zijn blessure, toonde hij zijn meerwaarde met zijn voetballend vermogen, diepgang en scorend vermogen. Er zit meer in het vat voor Ramselaar.

4. WILLEM JANSSEN - 6,17
Willem Janssen (33) is altijd een garantie voor een goede eindnotering in de rapporten. Over de aanvoerder bestaan domweg geen twijfels. De absolute leider van dit FC Utrecht en een rustige en solide verdediger met scorend vermogen. Speelde tegen Feyenoord zijn 200ste wedstrijd voor de club en verstevigde daarmee nog maar eens zijn positie als uithangbord van FC Utrecht.

5. SIMON GUSTAFSON - 6,12
Heeft wel eens lager in de klassementen gestaan. Simon Gustafson (24) is niet het type dat door het publiek van FC Utrecht omarmd wordt. Sjokt te veel, hoor je veel. Maar Simon Gustafson speelt óók veel wedstrijden waarin hij met zijn creativiteit en passing gewoonweg heel belangrijk is in het aanvalsspel van FC Utrecht. Niet voor niets is hij bij iedere trainer onomstreden, van Jean-Paul de Jong tot Dick Advocaat tot Van den Brom.

6. SEAN KLAIBER - 6,11
Sean Klaiber (25) is misschien wel de belichaming van dit FC Utrecht. Hij wisselde sterke optredens, met name in het begin van het seizoen, af met mindere in de eerste seizoenshelft. Hij weet ook dat er met Giovanni Troupée een rechtsback op de bank zit van wie Van den Brom gecharmeerd is. Desondanks stelt de trainer Klaiber altijd op. Dat is ook een status die Klaiber zelf heeft afgedwongen, in zijn derde seizoen als vaste rechtsback van de club.

7. MARK VAN DER MAAREL - 6,09
'Gewoon' weer terug in de opstelling van FC Utrecht. Leon Guwara voldeed niet als linksback, onder meer door twee onnodige rode kaarten en dus vond Van den Brom dat Mark van der Maarel (30) eens definitief aan de beurt was. Heeft natuurlijk een status als cultheld, weet ook dat er soms wat lacherig wordt gedaan over hem, maar is een stabiele factor op de linksbackpositie. Ook tegen de grote clubs, bewees hij in de eerste seizoens- helft.

8. JUSTIN HOOGMA - 6,06
Van den Brom liet Emil Bergström gaan, omdat huurling Justin Hoogma (21) beter in zijn manier van voetballen past. Hoogma oogt stabiel voor iemand van 21. Hij valt niet vaak op, dus ook niet in negatieve zin. Voor zijn ontwikkeling is FC Utrecht een prima stap gebleken, want hij speelt altijd. De vraag is wat Hoffenheim met de Tukker van plan is. Hijzelf houdt zijn opties voor het volgende seizoen nog open.

9. GYRANO KERK - 5,98
Topscorer (zes doelpunten) én koning assist (vijf) van FC Utrecht. In zijn spel is zijn wisselvalligheid nog altijd een belangrijk element, vandaar ook deze positie in de lijst. Feit is wél dat hij zijn productiviteit dermate heeft opgeschroefd dat er allang geen discussie meer is of Gyrano Kerk (24) moet spelen. Slechts negen eredivisiespelers zijn productiever geweest in de eerste seizoenshelft als je doelpunten en assists combineert.

10. SANDER VAN DE STREEK - 5,89
Sander van de Streek (26) speelde de eerste seizoenshelft nauwelijks in de rol waarin hij optimaal functioneert, als aanvallende middenvelder met een echte spits voor zich. Vaak was hij zelf het noodverband in de punt van de aanval en dat kwam zijn spel niet echt ten goede. Van de Streek is een speler om te koesteren, met zijn arbeidsethos en multifunctionaliteit, maar hij is dit seizoen bepaald niet in zijn kracht gezet.

Verantwoording
Alleen spelers die in minimaal tien van de achttien eredivisiewedstrijden minimaal een half uur in actie kwamen voor FC Utrecht, zijn in dit tussenrapport opgenomen. Dat zijn er dit seizoen tien. Joris van Overeem (gemiddelde van 6,17) kwam tot negen wedstrijden met een beoordeling.

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht