FC Utrecht hoopt op nieuwe datum bekerfinale

FC Utrecht denkt nog altijd dat het goede kans maakt komend seizoen in Europa te voetballen. De advocaten van de club uit de Domstad overleggen deze week een dossier aan de UEFA.

De Europese voetbalbond heeft inmiddels plechtig beloofd serieus naar de Utrechtse zaak te zullen kijken. De inzet is een plekje in de groepsfase van de Europa League. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot op 24 april het ticket van de niet gespeelde bekerfinale terug te laten vloeien naar de ranglijst. Zodoende krijgt Feyenoord een startbewijs voor de groepsfase en mag ook Willem II zich opmaken voor een Europese campagne.


Galgenwaard

In Utrecht vinden ze dat de bekerfinale te snel is geschrapt, zeker nu in omliggende landen wél wordt geprobeerd het bekertoernooi uit te spelen. 'Een belangrijke richtlijn van de UEFA is dat bonden er alles aan doen om de bekerfinales te spelen', sprak technisch directeur Jordy Zuidam eerder. 'Maar in Nederland is dat niet het geval.'
 
De advocaten van de club zien drie opties om toch hun gelijk te halen: via het Nederlandse recht, de UEFA of – in een uiterst geval – het sporttribunaal CAS. Inmiddels is er dus aangeklopt bij de UEFA. Hoewel een definitief antwoord niet te lang op zich mag laten wachten, is de FC Utrecht-directie steeds optimistischer gestemd over een positief resultaat. Zo is het aannemelijk dat er op korte termijn weer in Nederland gevoetbald kan worden. In een call met alle directeuren benadrukte de KNVB afgelopen week nog maar eens dat het bezig is met een lobby om in augustus al oefenwedstrijden mogelijk te maken. Deze zouden uitgezonden worden door betaalzender FOX Sports.

Eerder werd nog gezegd dat er vanwege het kabinetsbeleid, dat voorschrijft dat er geen evenementen mogen plaatsvinden tot 1 september, geen mogelijkheid was om wedstrijden te organiseren. Als oefenduels mogelijk zijn, dan ziet FC Utrecht ook ruimte voor een bekerfinale. Het argument van de KNVB dat alle competities vóór 3 augustus uitgespeeld zouden moeten zijn, houdt ook niet langer stand. Utrecht deed navraag bij de UEFA en kreeg te horen dat dit geen harde eis was. De datum 3 augustus werd aangehouden omdat in die maand de kwalificatiewedstrijden voor het seizoen 2020/21 moesten worden afgewerkt. Het heeft er echter steeds meer schijn van dat een mogelijk Europees bekertoernooi pas later begint. In dat geval zou Utrecht – althans zo beredeneren ze in de Domstad – als mogelijke bekerwinnaar alsnog Europa in kunnen.

Intussen verwachten SC Cambuur en De Graafschap al deze week een uitspraak van de rechter naar aanleiding van het kort geding dat ze aanspanden. Ze willen via de juridische weg promotie afdwingen.

Bron: VI

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht