"FC Utrecht topclub in bekervoetbal"

"FC Utrecht topclub in bekervoetbal"

FC Utrecht droomt van zijn vierde bekerfinale deze eeuw, waarmee het dan alleen Ajax en PSV voor zich moeten dulden. Cupfighter, ze durven het weer hardop te zeggen in de Domstad.
Na tien magere bekerjaren scheidt enkel een thuiswedstrijd tegen VVSB de club nog van de eindstrijd in De Kuip. Na de eclatante zege op landskampioen PSV (1-3) van donderdag konden de Domstedelingen het bij de loting voor de halve eindstrijd niet beter treffen dan met de amateurs uit Noordwijkerhout. FC Utrecht treft de Zondagtopklasser bovendien op eigen veld.  

Niet geheel toevallig zit Jean-Paul de Jong als assistent-trainer op de bank. Hij was aanvoerder van het FC Utrecht dat begin deze eeuw drie bekerfinales op rij haalde en de laatste twee zelfs won. Feyenoord (ook dit jaar een mogelijke tegenstander in de finale, de Rotterdammers treffen thuis AZ) werd in 2003 met liefst 4-1 geklopt, een jaar later was een zondagsschot van Dave van den Bergh voldoende om FC Twente op de knieën te krijgen. Daarmee kende FC Utrecht zijn succesvolste periode uit de clubhistorie sinds de bekerwinst in 1985, toen John van Loen zijn team langs Helmond Sport kopte (1-0).  

Waar met name Sébastien Haller en Bart Ramselaar in Eindhoven bij vlagen onwaarschijnlijke dingen lieten zien, hadden hun voorgangers dat in het verleden ook al gedaan in het bekertoernooi. Van den Bergh mikte zijn winnende in 2004 nota bene met zijn zwakke rechter de winkelhaak in, terwijl De Jong tegen Feyenoord de score opende met een weergaloze volley. Ook Igor Gluscevic, de vermaarde goaltjesdief uit Montenegro, liet zich met vier goals in twee finales niet bepaald onbetuigd. En dan was er nog de onuitputtelijke Dirk Kuijt (op de foto boven geflankeerd door Patrick Zwaanswijk en Gluscevic), die na de bekerwinst in 2003 naar Feyenoord vertrok.  

Pieken op het juiste moment is weer tot kunst verheven door de Utrechters. Ook toen ze in oktober titelverdediger FC Groningen na een voetbalshow de baas waren (5-3 na verlenging), was het elftal van Erik ten Hag bezig aan een slechte reeks in de competitie. En ook voor aanvang van het duel in Eindhoven sloeg FC Utrecht een modderfiguur in Eredivisie-duels met Roda JC Kerkrade en FC Twente. De play-offs om Europees voetbal mogen spelen, wordt gezien de huidige successen in het bekertoernooi hooguit nog een troostprijs.  

Maar eerst nog VVSB. In 2002 rekende FC Utrecht zich ook al rijk toen het in de halve finale werd gekoppeld aan Ajax 2. Uit geslagen positie dwongen de Amsterdamse reserves toen door twee goals van Nando Rafael (2-2) nog verlenging en uiteindelijk strafschoppen af in De Arena. Door een beslissende trap van De Jong wonnen de Utrechters na penalty"s, maar liepen ze desondanks grote schade op toen Kuijt tijdens de slijtageslag die daaraan voorafging een gele kaart kreeg en door een schorsing de finale miste.  

Door een buitenspelgoal van Wamberto (2-2) en een doelpunt in de verlenging van Zlatan Ibrahimovic werd de beker ze dat jaar uiteindelijk bij het scheiden van de markt uit handen genomen. Excuses van assistent-scheidsrechter Ronald Kloeg na afloop maakten het gevoel van onrecht dat de Domstedelingen was aangedaan alleen maar groter. Met De Jong als cultuurbewaker en ervaringsdeskundige bij de club zal FC Utrecht er nu ongetwijfeld alles aan doen om tegen VVSB en in een mogelijke finale helemaal niets aan het toeval over te laten.  

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht