Glas halfvol voor Ten Hag

Glas halfvol voor Ten Hag

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag werd verkozen tot Trainer van het Jaar, had met zijn team drie ijzers in het vuur om een goed seizoen te bekronen met Europees voetbal, maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. De tukker kijkt nog één keer terug op zijn meeslepende eerste seizoen bij FC Utrecht.
Is het seizoen in uw ogen mislukt door het missen van Europees voetbal?
„Daar zit ik dubbel in. Ik ben een winnaar en uiteindelijk gaat het om het pakken van prijzen en die hebben we niet gewonnen. Aan de andere kant moet je een seizoen ook afmeten aan het doel dat je vooraf hebt gesteld. Dat was een plek tussen zes en twaalf, herkenbaar en aanvallend voetbal spelen met veel passie en strijd en het ontwikkelen van jonge spelers. Die drie doelstellingen hebben we gehaald. Als je kijkt naar de ontwikkeling van spelers als Ramselaar, Letschert, Strieder en Joosten, maar ook naar doorgestroomde talenten als Troupeé en Amrabat, dan is dat grote winst. Als ik met de clubleiding het seizoen ga evalueren, dan overheerst voor mij het positieve.”  

FC Utrecht eindigde het seizoen met elf geblesseerde spelers. Onderzoekt u die blessuregolf?
„Uiteraard gaan we dat evalueren. In eerste instantie zie ik niet direct een rode lijn in de blessures. Het is wel duidelijk dat bijna al onze spelers niet eerder zoveel wedstrijden in één seizoen hebben gespeeld. Op een gegeven moment zitten ze dan aan het plafond. Daarbij komt de druk van het spelen om de prijzen en alle aandacht die daarbij komt kijken.”

U staat bekend als een trainer die veel trainingsuren maakt. Heeft u te hard getraind?
„Ik zal zeker ook naar het trainingsprogramma kijken, maar ik denk dat de trainingsarbeid ons juist heeft geholpen. We zijn het team dat het meest heeft gescoord aan het einde van de wedstrijd en het vaakst een achterstand heeft goedgemaakt. Daarvoor moet je heel fit zijn.”  

Kan FC Utrecht volgend seizoen een stap vooruit zetten?
„Er zit zeker nog rek in deze groep, maar het is geen vanzelfsprekendheid dat we weer vijfde worden. FC Utrecht moet zich richten op de posities zes tot en met twaalf. FC Utrecht wordt altijd gezien als een subtopper, maar als je naar de geschiedenis kijkt, dan zijn we een middenmoter met af en toe een uitschieter naar boven of beneden. Clubs als AZ, Vitesse en FC Groningen hebben meer mogelijkheden, zowel qua spelersbegroting als qua infrastructuur. Wat betreft de trainingsaccommodatie en trainingsvelden is de situatie bij FC Utrecht zeker niet optimaal. Het is wel wat verbeterd, maar het is nog steeds behelpen”  

Vreest u voor een leegloop deze zomer?
„Ik verwacht niet dat we helemaal opnieuw moeten beginnen, maar dat zal wel voor een groot gedeelte zo zijn. We zullen twee, drie spelers moeten vervangen en hun vervangers zullen niet zo ver zijn als de spelers die vertrekken. Daarbij gaat FC Utrecht achteruit in spelersbudget. We moeten behoorlijk inleveren. FC Utrecht heeft al jarenlang een te grote broek aan en de broekriem moet worden aangehaald. Maar we zullen blijven investeren in jeugd en afgelopen zomer hebben we laten zien ook voor weinig geld goede spelers te kunnen halen. Aan Strieder, Ludwig, Bednarek en Conboy hebben we maar 50.000 euro aan afkoopsommen uitgegeven.”  

Helemaal met lege handen blijft u niet. Want eerder bent u gekozen tot Trainer van het Jaar. „Daar ben ik heel trots op. Ik zie het niet als een prijs voor mijzelf alleen, maar voor de hele staf en het hele team. Het is mooi om waardering te krijgen van collega"s, maar natuurlijk zou ik deze prijs zo willen inruilen voor de bekerwinst of Europees voetbal.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht