Haller staat symbool voor nieuwe beleid FC Utrecht

Haller staat symbool voor nieuwe beleid FC Utrecht

Sébastien Haller staat voor zijn laatste twee wedstrijden bij FC Utrecht. De finale van de play-offs om Europees voetbal tegen AZ wordt zijn afscheidstournee. Daarna gaat hij naar Eintracht Frankfurt. Trainer Erik ten Hag zag het vertrek al aankomen.
De oefenmeester is mede-architect van de deal. Vorige zomer was er al veel interesse, maar Hallers droomclub zat er niet bij. Hij kon naar China, voor veel geld, maar daarvoor vond hij zich te jong. In Championship-voetbal met Norwich City had hij ook geen zin. Ten Hag riep zijn spits bij zich en maakte een duidelijke afspraak: Blijf nog een jaar, help mee van het seizoen een succes te maken en daarna zal FC Utrecht zich coulant opstellen bij een transfer.

Toen Eintracht zich meldde, hield de club woord. De transfersom kan alles bij elkaar oplopen tot zo’n zeven miljoen euro. FC Utrecht heeft nu, nog niet eens eind mei, alle tijd op zoek te gaan naar een vervanger voor Haller. Zo staat de Fransman symbool voor het nieuwe beleid van FC Utrecht: de club pakt steeds meer het stuur in eigen handen. "Dat we Sébastien nu hebben verkocht, geeft rust", zegt Ten Hag. "We voeren nu zelf de regie."

FC Utrecht kan nu ageren in plaats van reageren, wil de trainer er maar mee zeggen. Een wereld van verschil met vorig seizoen. "Toen móésten we verkopen om het gat in de begroting te dichten", weet Ten Hag. "Timo Letschert, Bart Ramselaar en Ruud Boymans vertrokken. Veel geld om vervangers aan te trekken was er niet. Dat is nu anders."

De club wil snel een of twee spitsen presenteren, misschien wel direct na de finale van de play-offs tegen AZ. En voor Yassin Ayoub en Sofyan Amrabat, beide spelers staan in de belangstelling van een groot aantal clubs, heeft Ten Hag in samenwerking met de scouting al vervangers op het oog. Sander van de Streek van SC Cambuur staat hoog op de lijst, maar de transfersom van meer dan zeven ton vindt FC Utrecht nog te gortig. Toch wil de club hem snel contracteren.

"Dat is beleid", zegt Ten Hag. "Voorfinancieren, noem je dat. Wij zijn met FC Utrecht ook op weg naar die situatie. Het is geen toeval dat we de meeste spelers langdurig hebben vastgelegd. Nacer Barazite kan transfervrij weg, maar met die status is hij ook gekomen. Dat kan dus. Voor hem hebben we Zakaria Labyad al in huis gehaald."

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht