Hoe FC Utrecht zijn crisis afwendde

Niet Ajax maar FC Utrecht speelt volgende maand de bekerfinale. Toch gaat het in de nabeschouwing voornamelijk over het zwalkende elftal van Erik ten Hag. Hoe één perfecte avond alle zorgen wegnam in de Domstad.


Beker1

AD Sportwereld kopt op donderdag met “Volgende mokerslag” en op VI PRO lees je de analyse “Hoe dit ene beeld het grote Ajax-probleem symboliseert”. Zelden zal het na de halve finale van het bekertoernooi zo vaak over de verliezer zijn gegaan als woensdagavond. Alle aandacht voor Ajax is logisch. De regerend landskampioen is al weken eerder van het voetstuk gedonderd en dreigt in een paar weken tijd alle tastbare prijzen te verspelen. Een crisis met hoofdletter C. Daar mogen wel wat alinea’s mee worden gevuld.

Vreemd genoeg hadden we nu ook zo over FC Utrecht kunnen praten.
 
Trainer John van den Brom refereerde er een dag voor het duel nog aan. 'Bij ons is het een soort van crisis omdat we verliezen bij RKC, maar de crisis daar in Amsterdam is nog wat groter. Dit was onze eerste nederlaag van het jaar, dat is bij Ajax anders. Ik weet hoe het is als je bij een topclub verliest, dan is er paniek. Dat zal niet anders zijn nu. Dat is ook wat ik lees, overal.'

Als FC Utrecht had verloren van Ajax, dan hadden we soortgelijke verhalen gelezen in de kranten. Na de nederlaag tegen RKC Waalwijk (2-1) dreigde een aantal supporters de bus op te wachten. De club voorkwam dit door een aantal spelers en de technische staf te sturen naar een avond met afgevaardigden van de supportersverenigingen.
Toegegeven: het spel in Waalwijk was om te huilen. Driekwart van de selectie had een snipperdag genomen, waarschijnlijk had Jong FC Utrecht een beter resultaat neergezet. Tegelijkertijd stond FC Utrecht nog gewoon zesde in de Eredivisie én speelde het de halve finale van de beker. Ja, het spel is nog te vaak onvoldoende én het ziet er soms wat lamlendig uit. Maar om dan direct met de fans in gesprek te gaan?

Van den Brom sprak van een leuke avond met goede, inhoudelijke discussies. Hij was ver weggebleven bij vragen over individuen. Toch draaide door die avond het sentiment. De schrijvende pers, die woensdagavond moest vechten tegen de deadline, werkte veelal met twee versies: Met z’n allen naar De Kuip én Hoe nu verder met dit zwalkende FC Utrecht? Na negentig minuten in een kolkende Galgenwaard kon versie twee in de prullenbak.
 
Waarom het nu wél lukte? Allereerst was daar de tegenstander. In deze fase van het seizoen is er geen prettigere tegenstander dan Ajax. Een dolend elftal vol individuen, die gewend zijn Europa overhoop te spelen, maar momenteel moeite heeft met de kelder van de Eredivisie. Bovendien is de tactische code van Ten Hag’s elftal inmiddels door meerdere clubs en trainers gekraakt. Aan Van den Brom en zijn staf om het plan van onder meer AZ, Heracles en Getafe te pakken en aan te passen op zijn eigen selectie.
 
FC Utrecht werd volledig in de kaart gespeeld. Heerlijk vinden de Domstedelingen het om compact te spelen en er snel uit te komen. Er was vorig jaar veel kritiek op Dick Advocaat toen hij de counter introduceerde in eigen stadion, maar ook nu bleek het een wapen. FC Utrecht heeft de snelheid van Gyrano Kerk, Jean-Christophe Bahebeck en later Issah Abass. Maar ook Adam Maher en Simon Gustafson die de aanvallers weg kunnen steken. Het was de ruimte die Utrecht niet krijgt tegen pakweg RKC of Sparta Rotterdam.

Wat verder vooral opviel tegen Ajax was de discipline. Waar Van den Brom zich na RKC nog beklaagde over de instelling van zijn spelers, was er nu niemand die verzaakte. Linksbuiten Sander van de Streek speelde grote delen van de wedstrijd linksback en Kerk bestreek de complete rechterkant. De onverzettelijke Mark van der Maarel won al zijn duels en ook sierpaarden als Maher en Gustafson kwamen met vieze broekjes de mixed zone binnen.

De primadonna’s die in Waalwijk onderuit gingen, veranderden in een vechtmachine. Er was energie, passie, discipline. We legden het na afloop voor aan aanvoerder Gustafson.
 
Dit was een compleet andere wedstrijd dan tegen RKC Waalwijk.
‘Was jij verrast?’
Gek genoeg niet.
‘Ik ook niet.’
Maar hoe kan dat?

‘Dit is hoe het werkt. Je kan zoveel praten als je wilt. Over de wedstrijd tegen RKC, de punten die we hebben laten liggen tegen de kleintjes. We zijn allemaal op zoek naar antwoorden. Waar is de energie? Wat doen we? Maar dit is voetbal. Je voelt de power van een staf, een team en een heel stadion dat samenkomt. Dat gebeurt er.’
Zijn antwoord is dat er eigenlijk geen goed antwoord is. In Utrecht is de laatste dagen meermaals gesproken over de afgang in Waalwijk. Uit de data werd al snel duidelijk dat niet iedereen het maximale had gegeven. Er vielen harde woorden, maar uiteindelijk wist ook iedereen dat het tegen Ajax anders zou zijn. Dan zou het wel kunnen. Het is iets waar Van den Brom al langer tegenaan loopt. Op trainingen en in diverse wedstrijden heeft hij gezien waar zijn elftal toe in staat is. Maar nog te vaak zakt zijn op papier kwalitatief sterke selectie door elke ondergrens.

Het had de basis kunnen zijn voor een crisis. Maar dat veranderde in een kolkende Galgenwaard tegen Ajax. Geen Utrecht-speler die gemotiveerd hoeft te worden voor een halve finale of een duel met de aartsvijand. Maar woensdagvond kwam er nog wat extra’s los. Het stormde aan het Herculesplein. De wisselwerking tussen fans en spelers had iets magisch. ‘Het begon al toen we met de bus aankwamen, die atmosfeer. Je ziet wat er gebeurt als mensen samenkomen’, aldus Gustafson. ‘Dat wil ik echt even benadrukken. Het is crazy wat je tezamen kunt bewerkstelligen.’

De supporters die twee dagen eerder nog verhaal kwamen halen voor het lamlendige optreden in Waalwijk droegen volgens Van den Brom de selectie. Het was precies de wisselwerking waar hij op hoopte. In de nabeschouwing op de ontmoeting met de supporters benadrukte hij dat er was gesproken over hoe de fans en selectie elkaar konden versterken. En zo geschiedde.

Terwijl collega Ten Hag tien meter verderop werd gevraagd naar zijn positie, knuffelde Van den Brom alles en iedereen die hij tegenkwam. ‘Alles klopte, alles wat we voor ogen hadden. De jongens hebben het fantastisch ingevuld. Ze hebben heel gedisciplineerd gespeeld, met veel energie en passie. Ze werden gedragen door alles. Neem alleen al de weg hier naartoe.. Ik heb best veel meegemaakt, maar dit nog nooit. Dan zie je dat een halve finale, en dan helemaal tegen Ajax, enorm belangrijk is voor deze club.’
 
Drie dagen na het echec in Waalwijk was Utrecht dronken van geluk. Het elftal dat in de vorige rondes afrekende met Excelsior’31, FC Groningen, FC Eindhoven en Go Ahead Eagles is plots weer cupfighter. Nog één overwinning en het elftal van John van den Brom – die zich twee dagen eerder nog moest verantwoorden bij de fans - plaatst zich direct voor de poulefase van de Europa League. Wat één perfecte avond tegen een zwalkend Ajax al niet teweeg kan brengen.

Bron: VI

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht