‘Kerel’ Hoogma gelouterd terug uit Duitsland

Na twee jaar in Duitsland keerde Justin Hoogma (21) in juli terug voor een jaar op huurbasis bij FC Utrecht. De verdediger voelt zich op zijn plek. ,,Lekker in Nederland, terug in de eredivisie.”

Je hebt voetballers van 21 die hopen op een kans in een eerste elftal, of misschien eens een invalbeurt. En je hebt Justin Hoogma, die net twee maanden 21 jaar is en al twee jaar ervaring in Duitsland heeft opgedaan. Een basisplaats bij Hoffenheim was niet reëel en dus handelde FC Utrecht slagvaardig. De club huurde de verdediger voor dit seizoen en maakte van hem direct een basisspeler.


FCU PEC (24)

Hoogma was 18 jaar en 337 dagen op de slotdag van het seizoen 2016-2017, de dag dat hij het record van Willie van der Kuijlen overnam als jongste speler die geen minuut van een eredivisieseizoen miste. De opmerkelijke ontwikkeling van de toenmalige speler van Heracles viel op bij onder anderen Julian Nagelsmann, de geroemde tacticus die toen de baas was bij TSG Hoffenheim. Hoogma tekende een lucratief vierjarig contract in het westen van Duitsland.

De teller bleef in anderhalf jaar echter steken op een schamele 414 minuten in de hoofdmacht, met als meest aansprekende optreden het duel met Manchester City in de Champions League. In de Tweede Bundesliga speelde hij het afgelopen halfjaar op huurbasis bij Sankt Pauli uit Hamburg, uitgerekend de stad waar zijn vader (en KNVB-directeur) Nico-Jan Hoogma bij rivaal Hamburger SV successen vierde.

In Hamburg groeide Hoogma junior weliswaar uit tot basisspeler, maar een basisplek bij Hoffenheim was allesbehalve reëel voor het komende seizoen. FC Utrecht toonde zich andermaal slagvaardig – ook op voorspraak van trainer John van den Brom, die hem in diens tijd bij AZ al op de korrel had – en huurde Hoogma voor een jaar.

Nu loopt er in de Domstad een andere Hoogma dan die in 2017 Heracles verliet. Zijn berg ervaring over de Duitse grens is het beste te zien aan zijn veel imposantere fysiek. ,,We hebben hem ook gehaald omdat hij een kerel is”, vertelt Van den Brom. ,,Want hij is in Duitsland enorm gegroeid, vind ik.”

Afgelopen weekeinde tegen PEC Zwolle (3-1) moest hij er direct staan in het centrum van de verdediging van FC Utrecht. Een rustig debuut, want PEC meldde zich nauwelijks over de middenlijn. Van den Brom noemde hem ‘misschien wel de ontbrekende schakel’ en roemde diens ‘betrouwbaarheid, rust en voetballend vermogen’.

Hoogma, ook al is hij pas 21 jaar, schiet niet meer in de stress van een eerste basisplaats bij FC Utrecht. ,,Ik had gewoon heel veel zin om lekker te voetballen. Lekker in Nederland, terug in de eredivisie”, vertelde Hoogma, die ervan geniet dat de voertaal om hem heen gewoon weer Nederlands is.

En voetballen, dat gaat hij. Van den Brom slachtofferde direct Emil Bergström (26), die vorige zomer groots werd aangekondigd in de Domstad maar die afstevent op zijn tweede jaar op rij op de bank.

Of Hoogma niet bang was dat hij tweede keus zou zijn en dus een ‘verloren’ jaar tegemoet ging? ,,Nou ja, in de gesprekken met FC Utrecht kreeg ik het gevoel dat ze me heel graag wilden hebben. Gegarandeerd van een plek ben je nergens, maar het is aan mij om te laten zien dat ik in de basis hoor.”

Aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht is dit seizoen gekoppeld aan Hoogma in het hart van de verdediging. ,,Je merkt dat Justin ervaring heeft opgedaan in Duitsland. Hij is een slimme, stabiele jongen met een geweldige inspeelpass. Hij heeft veel voetballend vermogen en is in de communicatie sterk. Zo iemand staat er dan ook direct.”

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht