NOS gaat door het stof voor FC Utrecht-supporters

NOS gaat door het stof voor FC Utrecht-supporters

De NOS heeft er spijt van hoe ze de spreekkoren van FC Utrecht–supporters afgelopen zaterdag onder de aandacht heeft gebracht tijdens de uitzending van Studio Sport. ,,We hebben het te dik aangezet en de context waarin het gebeurde hebben we niet goed weergegeven’’, zegt een woordvoerder van de omroep.
FC Utrecht-supporters zongen in het stadion van Sparta onder meer ‘’Wie niet springt die is een Jood’’ en ""Joden gaan eraan olé, olé’’, verwijzend naar de beladen wedstrijd FC Utrecht-Ajax van komende zondag. De NOS bracht de teksten van de supporters in beeld en maakte er melding van. Daarop ontstond veel ophef. Algemeen directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht, zei de spreekkoren te betreuren. FC Utrecht distantieert zich nadrukkelijk van dergelijke kwetsende teksten, reageerde Van Schaik.

FC Utrecht-supporters vonden de ophef overdreven. De liedjes die ze zongen worden volgens sommige supporters van FC Utrecht in vrijwel alle Nederlandse stadions gezongen, zelfs door Ajax-supporters zelf, die Joden als hun eigen geuzennaam gebruiken. De verontwaardigde supporters van FC Utrecht maakten een compilatie van supporters van andere clubs (onder meer die van FC Twente, PEC Zwolle, PSV, NEC, FC Groningen en Feyenoord) die massaal precies dezelfde liedjes zingen.  "Kleine compilatie van sfeerbeelden die niet door de NOS werden gezien als antisemitisme, of waarover in ieder geval niet werd bericht. Vooral zo doorgaan NOS! Lekker objectief! ,,Waarom was er geen berichtgeving toen dit gebeurde? Of is het alleen erg als Utrecht-fans dit zingen? Stop met deze belachelijke stemmingmakerij of word objectief; jullie behoren immers tot de publieke omroep"", aldus de FC Utrecht-supporters.

Context


De NOS trekt nu het boetekleed aan. “Wij hebben dit niet goed gedaan’’, zegt woordvoerder Anja van Ginhoven. ,,De wedstrijd was laat, de uitzending liep al en er is onvoldoende over nagedacht, maar dat doet er allemaal niet toe. We hebben het te zwaar aangezet en we hebben de context weggelaten. We hadden die tekst niet moeten losknippen en letterlijk moeten nemen. En als je dit onderwerp aansnijdt moet je er bij vertellen dat de Utrecht-fans dezelfde geuzennaam gebruikten die vol trots door Ajax-supporters wordt gehanteerd. Dit was selectieve verontwaardiging van onze kant. Een misser.”

Overigens trekt FC Utrecht zijn eerdere verklaring niet in. ,,Wij blijven ons uitspreken tegen kwetsende spreekkoren’’, zegt woordvoerder Perry Hendriks. ,,In het voetbal mogen dergelijke teksten misschien gewoon zijn, maar wij hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er zijn ook mensen die misschien nooit in een stadion komen en dit als kwetsend ervaren. Met die mensen willen we ook rekening houden.’’

Komende zondag blijft FC Utrecht dan ook alert op kwetsende speekkoren. Er is een protocol gemaakt waarin precies staat wat wel en niet door de beugel kan. ‘Wie niet springt die is een Jood’’, valt daarbij onder de gedoogcategorie. ,,Maar we zullen ter plekke beoordelen of het wel of niet kan.’’ Wat zeker niet wordt getolereerd zijn spreekkoren als: ‘Joden gaan eraan olé olé’ en discriminerende teksten zoals ‘Hamas Hamas Joden aan het gas’, sisgeluiden en oerwoudgeluiden. Maar ook als er uit het uitvak ‘Kanker FC Utrecht’ klinkt, wordt er opgetreden. Er zal eerst door de speaker worden gewaarschuwd en als de spreekkoren aanhouden, gaan de spelers het veld af en is aan de arbitrage en eventueel de burgemeester om te beslissen of de wedstrijd word vervolgd.

FC Utrecht houdt met camera’s en speciale geluidssystemen de supporters op de Bunnikside en die van Ajax in het uitvak in de gaten.

Relatie

Donderdag is er nog een overleg tussen de supportersclubs van beide clubs en de leiding van FC Utrecht. Voorzitter Teun den Hartog van de Supportersvereniging FC Utrecht vindt alle ophef over de spreekkoren jammer en overdreven. ,,We zijn al een jaar bezig met de supportersclubs van FC Utrecht en Ajax om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Het doel is om deze wedstrijd in 2020 weer op volledig normale manier te spelen. Dat betekent zonder grote politie inzet en extra veiligheidsmaatregelen. De relatie met de supportersvereniging van Ajax is goed. ‘’

Daniël Dekker, voorzitter van de grootste supportersvereniging van Ajax, wil eigenlijk niet veel woorden kwijt over de kwestie. ,,Zonde van de tijd. Het helpt niet en ik snap ook niet waarom de NOS dit doet. Het is verkeerde spanning waar niemand iets aan heeft. Als wij inhoudelijk reageren komt het spel weer op de wagen en dat gun ik de NOS niet.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht