"Nu gaan we de laatste stappen zetten"

"Nu gaan we de laatste stappen zetten"

Uitdagingen en realisme. Zaken die de overhand hadden tijdens de Nieuwjaarsreceptie van FC Utrecht. Het gaat beter met de club, op tal van fronten. Maar er moeten ook nog stappen worden gezet, zo vertelde algemeen directeur Wilco van Schaik vanavond (woensdag) tijdens zijn nieuwjaarsspeech. FCUtrecht.nl schreef mee.

 
“We hebben een bewogen jaar achter de rug. Het stemt tot extra voldoening dat we op een stevige plaats in het linkerrijtje aan de winterstop zijn begonnen”, vertelde Van Schaik. “Het gaat tenslotte bij alles wat je als voetbalbedrijf onderneemt uiteindelijk om wat er op het veld wordt gepresteerd.  Daar zijn we dagelijks met meer dan 140 mensen mee bezig.”

‘Nu de laatste stappen zetten’
Van Schaik vertelde trots te zijn op het team. “Maar voordat er gedacht word dat ik de zaken te positief benader: we zijn er nog niet en er moeten stevige slagen gemaakt worden, onder meer in onze bedrijfsvoering. We komen van ver. We hebben al grote stappen gemaakt de afgelopen seizoenen. Dat wordt wel eens vergeten. Toen ik hier drie jaar geleden stond presenteerde ik een verlies van dertien miljoen euro. We hebben nu, drie jaar verder, een resultaatverbetering van meer dan acht miljoen op dertien miljoen inkomsten gerealiseerd. Het is voor iedereen keihard werken, het vraagt offers en we zijn er nog niet. Dat weten wij als geen ander. Maar we hebben heel grote, ingrijpende stappen gezet. En de club staat nog recht overeind, we spelen nog steeds in de Eredivisie en hebben weer een elftal dat ambitie mag uitstralen. We verbeteren nog elk jaar ons operationeel resultaat. We hebben nog een uitdaging te gaan, maar door de kanteling in het afgelopen seizoen hebben we de mindset in onze hele organisatie veranderd. Dat was belangrijk. Nu gaan we de laatste stappen zetten.”

Trots op de échte supporters
“De spreekkoren-kwestie met Ajax was één van de dieptepunten van het afgelopen jaar”, vervolgde Van Schaik. “Dat een kleine groep het verpest voor iedereen en voor onze hele club. We zijn gebruikt en als voorbeeld gesteld en ik zeg ten dele ten onrechte en met een te zware, niet goed doordachte straf. We hebben er veel over gezegd en alles aan gedaan. Maar we hebben het als supporters ook niet goed gedaan. Onze club wordt telkens geraakt, met alle negatieve publiciteit van dien. Wat ik heel erg vind, is dat dit alles ten koste gaat van de geuzennaam Bunnikside; een tribune waar duizenden trouwe supporters trots op zijn. Wij zijn ook trots op de échte supporters op de Bunnikside. Zonder de steun van die echte supporters en die van de SupportersVereniging daarachter kunnen en willen we niet. Laat dat hier met nadruk gezegd zijn.”

‘Voetbal staat weer op 1’
Daarna ging het – gelukkig, en zoals het hoort bij een voetbalclub in feite – weer over voetbal. “We hebben de reguliere kosten van de voetbalkant van het bedrijf verder teruggebracht, maar tegelijkertijd ook geïnvesteerd in de organisatie van het voetbal- en commerciële bedrijf”, aldus Van Schaik, die vervolgens het aantrekken van Erik ten Hag, Jean-Paul de Jong, Sébastien Haller, Timo Letschert en het langdurig vastleggen van Bart Ramselaar en Sean Klaiber noemde. “Voetbal staat weer op 1 bij FC Utrecht.”

Vijfjarenplan
Er zijn ambities en er zijn (financiële) mogelijkheden. Daarbij is het voor FC Utrecht zoeken naar een nieuwe balans, vertelde Van Schaik. “We hebben onze ambities vastgelegd in een nieuw vijfjarenplan en willen die gestalte geven. Dat kan mede door de steun van onze nieuwe hoofdsponsor Zorg van de Zaak, een bedrijf dat past bij de sportieve en maatschappelijke ambities van FC Utrecht en dat via een meerjarig contract zorgt voor stabiliteit en continuïteit in onze bedrijfsvoering. Een uniek partnership. Complimenten voor ons commerciële team.”

Commerciële focus op het mkb
Meer grote bedrijven hebben zich aan FC Utrecht verbonden: Tele2, Opel Stam en Hummel. De skyboxen zijn voor het tweede jaar op rij uitverkocht. “Onze uitdaging ligt bij de business-seats. Dat is een doorn in mijn oog”, aldus de algemeen directeur van FC Utrecht. “Hier hebben we de weg omhoog nog niet in gevonden. Daar zal onze focus de komende periode op moeten liggen. De mkb’er uit de provincie moet het zakelijke netwerk van FC Utrecht weer instappen.”

‘Trots op Frans van Seumeren’
Van Schaik richtte een speciaal woord van dank tot Frans van Seumeren en zijn vrouw Gonnie. “Frans heeft altijd gestaan voor de continuïteit en het belang van de club”, zei Van Schaik. “En het belang van de supporter staat altijd voorop bij hem. Dit is menigmaal ten koste gegaan van zijn eigen portemonnee, maar zijn vertrouwen in een gezonde toekomst van de club is er nog steeds. Anders konden we het afgelopen seizoen niet investeren in Sébastien Haller of Timo Letschert, of konden we de contracten van Bart Ramselaar of Sean Klaiber niet openbreken. Allemaal investeringen voor de toekomst. Investeringen die we hebben kunnen maken dankzij Frans van Seumeren, de Utrechter van het Jaar. Wij als FC Utrecht zijn trots op deze Utrechter van het Jaar. En, Frans, natuurlijk ook op Gonnie, want jullie zijn een twee-eenheid.”

Maatschappelijke activiteiten belangrijk
De bloeiende FC Utrecht Academie en het belang én rendement van de investeringen die daarin zijn gedaan werd door Van Schaik vervolgens uitgelicht, waarna hij uitvoerig sprak over de maatschappelijke tak van de club. “Ook op dat vlak zijn we stappen aan het maken en doen we er toe in de provincie”, aldus Van Schaik. “Het zijn vaak activiteiten die in de media minder aandacht krijgen, maar die voor ons niet minder belangrijk zijn”, zei hij over initiatieven als de Old Stars, de Trainee Cup en de WKZ-week.

Langdurige verbintenis met Memid Galgenwaard
“Eind 2015 hebben we een nieuwe, langjarige verbintenis afgesloten met stadioneigenaar Memid Galgenwaard met voor FC Utrecht duidelijk betere voorwaarden. Een partner die wil mee investeren in Sportcomplex Zoudenbalch en Stadion Galgenwaard. In het afgelopen halfjaar hebben we daar al een voorschot op genomen door meer dan een miljoen euro te investeren in Zoudenbalch, onze nieuwe geluidsinstallatie en het nieuwe camerasysteem. De promenades met de cateringpunten, het hoofdgebouw, de businessruimten en onze kantoren zijn de volgende uitdagingen, naast een doorbouw op Zoudenbalch. Meerdere miljoenen aan investeringen zijn hiermee gemoeid. Ik denk dat dit nieuwe contract heel belangrijk gaat worden voor de toekomst van FC Utrecht.”

‘Keihard werken, positief gestemd’
FC Utrecht: aan ambities en uitdagingen geen gebrek, dus. “En ook de realiteit, die we wel degelijk voor ogen hebben. We zullen keihard moeten werken maar kijken positief naar de toekomst van onze club. Er zit beweging in FC Utrecht. De koers staat vast en is ingezet. Er is vertrouwen en verbondenheid is de kracht.” 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht