"Supporters willen varen met beker door grachten"

"Supporters willen varen met beker door grachten"

Discussie over locatie huldiging FC Utrecht barst los

Supporters van FC Utrecht zien een rondvaart door de grachten wel zitten na bekerwinst op Feyenoord, maar club en gemeente zijn nog volop in overleg. Een huldiging in het stadion lijkt waarschijnlijker.
Natuurlijk: op 24 april moet in de bekerfinale eerst nog gewonnen worden van Feyenoord, maar supporters van FC Utrecht speculeren al in alle hevigheid over de plek waar het feestje moet komen.

,,Bij supporters en spelers die het eerder meemaakten proef ik een voorkeur voor een rondvaart door de grachten,"" trapt Siege Postuma de discussie af. De vice-voorzitter van de supportersvereniging FC Utrecht ziet een feest op de grachten zelf ook wel zitten. ,,Zo"n wedstrijd is toch een unicum. Dan moet je die huldiging ook uniek maken. In het stadion zitten we iedere twee weken al. Een rondvaart door de grachten maakt meer indruk.""

Vijf keer eerder stond FC Utrecht in de bekerfinale. In 1982, toen AZ"67 te sterk was, bleef het stil op straat, terwijl drie jaar later na de bekerwinst op Helmond Sport de spelers een dag later op het stadhuis werden gehuldigd.

Door de neus geboord
In 2002 werd de beker FC Utrecht door de neus geboord doordat grensrechter Kloeg vergat te vlaggen voor een buitenspeldoelpunt van Ajax. Maar een jaar later stond de binnenstad op zijn kop voor de huldiging van FC Utrecht na de bekerzege op Feyenoord.

Voordat de huldiging in Galgenwaard begon, ging de selectie met een dubbeldekker door de binnenstad. Tienduizenden fans zorgden voor kippenvelmomenten toen de bus onder de Domtoren door reed. Een iconisch moment dat pas afgelopen zomer zou worden geëvenaard toen het peloton tijdens de Tourstart dezelfde route reed.

In 2004 won FC Utrecht de finale opnieuw, ditmaal van FC Twente. Weer was er een rondrit met dubbeldekker door de binnenstad (niet onder de Domtoren door, dit keer). Daarna volgde weer een huldiging in stadion Galgenwaard.  

Onverwacht
De rondvaart die zoveel indruk maakte was drie jaar eerder. Op 27 mei 2001 om precies te zijn. FC Utrecht had toch nog vrij onverwacht op de laatste speeldag van de competitie Europees voetbal afgedwongen, omdat de club na een ruime 6-0 zege op Groningen op doelsaldo net boven Vitesse en RKC eindigde. De stad ontplofte en er volgde een legendarische rondvaart door singels en grachten.

Drie jaar geleden, op 24 mei 2013, was er voor het laatst reden voor een groot voetbalfeest. Na de finale van de play-offs tegen FC Twente werd Europees voetbal gehaald. Meteen na afloop volgde een huldiging op het speelveld van Galgenwaard. Stadion Galgenwaard lijkt ook nu de meest voor de hand liggende locatie voor een FC Utrecht-huldiging. De woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen wil er niet meer over kwijt dan dat er nog overleg is en dat FC Utrecht "leading is" in deze gesprekken. FC Utrecht zelf houdt ook zijn kruit droog.

Geen optie
Maar via goed ingevoerde bronnen sijpelen de berichten al door dat een huldiging in de binnenstad helemaal geen optie is. De openbare orde is bij een huldiging in het stadion veel eenvoudiger te handhaven dan in de binnenstad.

Bovendien is het eventuele voetbalfeest op maandag 25 april, één dag voor het begin van de vrijmarkt in de binnenstad. Twee avonden massale drukte in het centrum is waarschijnlijk te veel gevraagd voor bewoners en ondernemers.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht