Rendement Kerk omhoog: Tadic en Malen productiever

Waar Gyrano Kerk (23) in het verleden wel eens een gebrek aan rendement werd verweten, meldt hij zich nu nadrukkelijk tussen de productiefste spelers van de eredivisie.


Kerk

Als een volwaardige linkspoot stiftte Gyrano Kerk zondag in Heerenveen de bal met zijn mindere been achter Heerenveen-doelman Warner Hahn. De beheersing, de finesse, de rust: allemaal zijn het over de jaren genomen niet de kenmerken geweest waarmee Kerk zich onderscheidde. Net als dat rendement nooit zijn grootste kwaliteit was. Dit eredivisieseizoen zijn cijfertechnisch alleen Dusan Tadic (Ajax) en Donyell Malen (PSV) van grotere waarde voor hun ploegen: de Serviër is betrokken bij tien goals en de jonge PSV-spits bij zeven.

Kerk volgt met een handvol spelers die bij zes goals zijn betrokken in de eerste zeven eredivisieduels. Het doelpunt tegen Heerenveen was alweer zijn derde dit seizoen, naast drie assists. En dan scoorde hij ook nog een fraaie treffer in de tweede kwalificatieronde van de Europa League tegen Zrinjski Mostar. 

De geboren Amsterdammer ligt goed op schema om zijn acht eredivisiegoals en -assists van vorig seizoen, het productiefste jaar uit zijn carrière, te overtreffen. Kerk: ,,Ik ben wel tevreden, maar ook weer niet. Snap je? Je moet nooit rustig aan gaan doen, je wil zo goed mogelijke cijfers halen. Het liefst één-op-één, dan doe je alles perfect en haal je een honderd procent score. Al lijkt me dat lastig, maar het is wel de insteek", aldus Kerk, die wel merkt dat hij op belangrijke momenten vaker het overzicht behoudt. ,,Voorheen was ik nogal wild, dus ik ben wel blij dat ik nu rustiger blijf. Ik hoop dat mensen niet meer angstig zijn als ik één-op-één op de keeper af ga."

Comfortzone
Tegen Heerenveen startte de aanvaller vanaf de linkerkant in een variant die trainer John van den Brom ook een gedeelte van de wedstrijd toepaste tegen FC Emmen, met Simon Gustafson als hangende rechtsbuiten. ,,Op rechts zit ik meer in mijn comfortzone", vertelt Kerk. ,,Ik weet daar hoe ik het moet aanpakken. Op links is weer nieuw. Dit seizoen is mijn linkerbeen niet echt een heel groot probleem. Het is wennen op links, anders dan ik gewend ben, maar als je dan zulke doelpunten gaat maken...”

Bij Kerk is de rust in het hoofd weer enigszins terug na hectische eerste weken van het seizoen. De 23-jarige aanvaller speelde topwedstrijden tegen ADO Den Haag en PEC Zwolle en werd in verband gebracht met een lucratieve transfer. Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam wilde de hoofdprijs: meer dan tien miljoen. In plaats daarvan werd het contract van Kerk opengebroken tot medio 2023. Daarna speelde hij een reeks wedstrijden een stuk anoniemer.

Dubbele dekking
,,Natuurlijk speelde die situatie mee, het zit in je hoofd en je gaat erover nadenken. Ik probeerde het zo veel mogelijk van me af te zetten, maar het was toch een heel nieuwe ervaring voor me", legt Kerk uit. ,,Dat de verwachtingen zijn toegenomen, voelde ik ook wel. En tegenstanders ook. Opeens kreeg ik dubbele dekking. Zeker een compliment, maar het maakt het voetballen wel lastiger.”

Met zijn contractverlenging en het feit dat de transferperiode alleen nog geopend is in uiterst dubieuze voetballanden is Kerk blij dat het vooral weer over voetbal gaat. ,,Heerlijk, niet meer al dat gezeur om je heen. Het is wel leuk, natuurlijk, maar elke dag weer wat nieuws is wel een beetje lastig."

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht