Tafelzilver van Utrecht is minstens 7miljoen waard

Tafelzilver van Utrecht is minstens 7miljoen waard

Play-offs eredivisie Het is het seizoen van de doorbraak van Bart Ramselaar. Veel clubs hebben interesse in het jonge talent van FC Utrecht.




Mooie televisie, drie weken terug bij Fox Sports-discussieprogramma De Tafel van Kees, op de ochtend voor de bekerfinale. Onderwerp van gesprek: Bart Ramselaar, veelbelovende middenvelder van FC Utrecht. In discussie, of beter, openlijk in onderhandeling: technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel en FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren.

Of Ramselaar materiaal voor Feyenoord is? Van Geel: „Ja. Die categorie is haalbaar.” Naast hem trekt Van Seumeren een bedenkelijk gezicht. „Die kunnen jullie niet meer betalen. Dat is te laat.” Ramselaar behoort tot „een categorie die zeldzaam is”, zegt de grootaandeelhouder van FC Utrecht. Van Geel: „Dus Feyenoord kan die niet meer halen?” Van Seumeren: „Dat ligt eraan wat de financiële onderhandelingen brengen. Maar Feyenoord koopt geen speler van een miljoen of zeven, acht, negen, tien.”

Van Geel knikt, Van Seumeren voegt nog toe: „Toevallig sprak ik Wesley Sneijder, die zei: Jezus, wat is die Ramselaar een goede voetballer.”    

Bart Ramselaar, negentien jaar, jonge diamant in de eredivisiespeeltuin. Jongen uit de eigen jeugd, vorig seizoen nog A-junior, nu motor van revelatie FC Utrecht. Hij is razendsnel opgerukt in het nationale voetbalechelon: tweede in de ranglijst van weekblad Voetbal International voor speler van het jaar, achter AZ-topscorer Vincent Janssen.

Ramselaar is dit seizoen meegegroeid met het succes van FC Utrecht – bekerfinalist, vijfde in de competitie. Hij oogt wat iel, met zijn 1 meter 80 en 69 kilo. Verder: felle ogen, bakkebaardje, kortgeknipt haar. Hij is snel, creatief, vreet kilometers, brengt tempo, ‘denkt’ aanvallend. Type Sneijder in wording. Er zit een goede kop op klinkt het, hij komt uit een degelijk gezin uit Amersfoort, vader is boekhouder, moeder lerares. Journalisten spreekt hij met ‘u’ aan. „Ik heb vorig seizoen maar vijf wedstrijden gespeeld, dit seizoen al 41. Ik ben heel blij hoe snel mijn ontwikkeling gaat.”

Hij vertelt het zondag in stadion Galgenwaard na de play-offzege (5-2) op PEC Zwolle. Goal en een assist voor Ramselaar, zeer gewenst na een mindere periode. Zo houdt FC Utrecht zicht op het laatste ticket voor de voorronde van de Europa League. Donderdag wacht het eerste duel van de finale tegen Heracles Almelo. Wedstrijd 42 voor Ramselaar, zondag nummer 43, de return.

Hij kan dit seizoen op 46 duels uitkomen: deze week wordt bekend of hij is opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal, dat de komende periode drie oefeninterlands speelt.

Ramselaar, man voor de toekomst. Misschien is hij niet zo opvallend, in de luwte bij FC Utrecht. Maar leg zijn cijfers (vijf goals, zes assists) naast die van collega-middenvelder en leeftijdsgenoot Riechedly Bazoer van Ajax en je ziet de gelijkenissen. En Ramselaar is secuurder in de passing dan het hart van de PSV-machine. Met een passnauwkeurigheid van 84 procent heeft Ramselaar een beter percentage dan de geprezen Eindhovense spelverdelers Davy Pröpper en Andrés Guardado – met respectievelijk 77 en 83 procent.

Afwerking moet beter
Ramselaar speelde in de jeugd bij Roda ’46 in Leusden toen hij in 2010 werd ontdekt door FC Utrecht, waar hij in de C-junioren terechtkwam. „Ik ben met Utrecht opgegroeid, het was de club in de buurt. Toen ik werd gescout was het voor mij geen vraag of ik daar wilde gaan spelen.”

Waar zijn plafond ligt? „Ik heb wel een idee”, zegt FC Utrecht-coach Erik ten Hag. „Maar als ik dat uitspreek zet ik hem onnodig onder druk. Hij heeft de potentie om in het Nederlands elftal te spelen.” Voornaamste punt waar Ramselaar zich nog in moet verbeteren is de afwerking, vindt Ten Hag. „Hij moet veel meer gaan scoren.”

Ramselaar vormt samen met spits Sébastien Haller (21), verdediger Timo Letschert (22) en aanvaller Nacer Barazite (25) het tafelzilver van FC Utrecht. Allen jong, succesvol, met doorgroeimogelijkheden, en veelal voor langere tijd vastgelegd. Utrecht zal het deze zomer moeten verzilveren; door de financiële situatie (nettoverlies van 4,8 miljoen euro over het seizoen 2014-2015) is de club gedwongen spelers te verkopen. „Dat zou ook met één goede transfer kunnen”, zei Van Seumeren bij Fox.

Voor Ramselaar zaten de afgelopen periode zo’n twintig clubs op de tribune. „Er is zeker veel interesse”, zegt hij. Maar concreet is het (nog) niet. Mogelijk schrikt het prijskaartje dat Van Seumeren om zijn nek hing – ruim zeven miljoen euro – geïnteresseerde clubs af.

Het is een overweging om nog een jaar te rijpen bij Utrecht, voor Ramselaar de volgende stap maakt. Meer ervaring opdoen in ‘grote’ duels. Zo was hij door stevig afstopwerk onzichtbaar op het moment suprême, in de bekerfinale tegen Feyenoord.

Even over dat aparte loopje van hem, met zijn linkerarm zwiepend langs zijn lichaam. Ramselaar lacht. „Dat is kenmerkend voor mij. Het is iets speciaals, misschien val ik daardoor meer op.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht