Te lief om te schieten: de worsteling van Ayoub

Met een schitterend doelpunt en een assist was hij afgelopen zondag de Man van de Wedstrijd tijdens FC Utrecht-Excelsior (3-1), maar hoe goed is Yassin Ayoub echt? Kan de middenvelder de Nederlandse top aan?


Ayoub1

En toen besloot hij maar eens te schieten. Omdat assistent-trainer Rick Kruys hem vooraf had geprikkeld, keek Yassin Ayoub ditmaal niet wie er beter voor stond, maar besloot hij zijn eigen geluk te beproeven. Het resultaat was verbluffend. Als een granaat sloeg de bal in de bovenhoek achter de kansloze Excelsior-keeper Ögmundur Kristinsson. ‘Ik kan echt schieten, train er vaak genoeg op. Maar in wedstrijden voer ik het niet uit’, besefte Ayoub na afloop. ‘Soms kun je beter schieten, ik moet ook veel vaker aan mezelf denken. Eigenlijk ben ik gewoon veel te lief. Dat moet anders.’
 
Wat dat betreft zegt zijn voetbalpaspoort genoeg. Vorig seizoen vier treffers en negen assists. Het jaar daarvoor één goal en zes beslissende voorzetten. En nu staat hij na twaalf duels op twee doelpunten en twee assists. Anders gezegd: Ayoub is niet de man van de goal, maar van de steekbal. Dat gaf hij na afloop ook toe. ‘Ik vind een fraaie steekpass vaak net zo gaaf als een doelpunt.’

Het probleem voor hem is dat belangstellende clubs dan vaak afhaken. Hij is geen Karim El Ahmadi of Tonny Vilhena die voorop in de strijd gaat en het elftal op sleeptouw kan nemen. Tegelijkertijd is hij geen Davy Klaassen of Hakim Ziyech die elk seizoen meer dan tien competitietreffers produceren en het verschil maken. Voor een aanvallende middenvelder, waar iedereen naar zoekt, is hij te weinig productief.

Bij FC Utrecht is hij echter uitgegroeid tot een sleutelspeler. Yassin Ayoub is de man die alle vrije trappen en corners neemt, omdat hij over de beste traptechniek beschikt. In het positiespel heeft hij de gave tussen de linies te spelen.

Bij zijn doelpunt, dat FC Utrecht een 2-0 voorsprong opleverde, kwam dat er ook uit. Op het middenveld werd Ayoub onder druk gezet door Ryan Koolwijk, maar speelde hij Rico Strieder vrij met een slimme steekpass. Vervolgens liep hij zelf door en werd door Strieder in stelling gebracht.

Het contract van Ayoub loopt aan het eind van dit seizoen af. De middenvelder heeft al een paar keer op het punt gestaan naar het buitenland te vertrekken (Turkije, Egypte) maar de echte top heeft zich nooit gemeld. Daar zal pas verandering in komen als hij van een spelbepalende speler verandert in een resultaatbepalende speler. Dan zal hij inderdaad wat vaker moet schieten.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht