Ten Hag: "De vraag welke kaart we gaan trekken"

Ten Hag: "De vraag welke kaart we gaan trekken"

FC Utrecht ontvangt zondag landskampioen PSV in Stadion Galgenwaard. Daar wordt die dag om 16.45 uur afgetrapt. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht in aanloop naar het duel met de koploper van de Eredivisie.
Het is The Day After op Zoudenbalch. Op het veld zijn het voornamelijk de voetballers die bij de bekerzege op PSV reserve waren die meters maken. Binnen, in de gym, werken de basisspelers van de partij van donderdagavond een training af. “Ik zeg altijd dat je na een wedstrijd 24 uur hebt om, afhankelijk van wat van toepassing is, te genieten of te rouwen”, aldus Ten Hag. “Daarna moet de knop om. Vandaag is voor ons een dag van genieten. Maar ook een dag waarop aan het herstel gewerkt moet worden. Fysiek, maar ook in het koppie. Als technische staf probeer je prikkels te geven die dat stimuleren. Zondag zullen we hetzelfde moeten afroepen als gisteravond, of meer. Want we kunnen erop rekenen dat we dan een tegenstander treffen die nog geprikkelder is dan gisteravond.”

Kaart
In de Utrechtse trainerskamer werken Ten Hag en de zijnen aan het tactische plan voor het duel van zondag, op de burelen van De Herdgang zullen Phillip Cocu en diens stafleden hetzelfde doen. “Het is de vraag welke kaart we zondag trekken. Misschien is dat wel een andere dan we gisteravond deden”, zegt Ten Hag. “Daar heb ik wel mijn gedachten over, maar nog geen beslissing over genomen.”

‘Het juiste spanningsveld creëren’
Maar laat één ding duidelijk zijn. Hoe goed het plan ook kan zijn; het valt of staat uiteindelijk met de uitvoering van de spelers op het veld. “We kunnen alles uitdenken, het plan kan goed zijn, maar als de instelling niet honderd procent is, dan kan het gebeuren dat je binnen acht minuten tijd twee goals incasseert zoals afgelopen weekend in Enschede tegen FC Twente”, waarschuwt Ten Hag. “En dan is de wedstrijd weg. We moeten voor PSV-thuis het juiste spanningsveld creëren. Geloof en vertrouwen zal er zonder meer zijn bij de spelers. Het is de uitdaging om in een vol, sfeervol Stadion Galgenwaard het nóg een keer te proberen tegen PSV. We moeten er alles op alles voor zetten om nog een keer een goed resultaat neer te zetten tegen de koploper.”

Het gaat om winnen
Als dat kan op de sprankelende wijze waarop dat gisteravond in het Philips Stadion gebeurde: graag. “Je streeft altijd naar zo goed mogelijk spel”, stelt Ten Hag. “Maar het gaat uiteindelijk om winnen. Ajax-thuis was geweldig. Minder spectaculair, maar we wonnen wel met 1-0. Gisteren pakten we ook onze momenten aan de bal. Dat kan niet altijd. Dan moet je binnen de verantwoordelijkheden kunnen spelen.”

‘Openminded’
In het uitduel met PSV debuteerde Ruben Ligeon voor FC Utrecht. Hij kwam vlak voor tijd als invaller in de ploeg. “We hebben hem deze week leren kennen als een leuke gozer. Onze spelersgroep is openminded, ook ten opzichte van nieuwkomers. Die worden in de kleedkamer snel opgenomen. Er hangt een laagdrempelige sfeer. Ruben maakt nu deel uit van de FC Utrecht-familie.”

Competitie maken
De komst van Ligeon was zeer welkom. FC Utrecht zat krap in verdedigers, door blessures van onder anderen Kevin Conboy, Sean Klaiber en Louis Nganioni. “Je hebt een volledige selectie nodig om resultaat te boeken. En je hebt elkaar nodig om wat te bereiken”, aldus Ten Hag. “Ruben kan aan deze groep wat toevoegen. De concurrentie aangaan. Hij heeft een goede opleiding gehad en bewezen dat hij in de Eredivisie van toegevoegde waarde kan zijn. Hij gaat competitie maken achterin en dat is goed.” 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht