Ten Hag: "Meer bereiken met minder doen? Waanzin"

Ten Hag: "Meer bereiken met minder doen? Waanzin"

Twee jaar liep Erik ten Hag rond bij Bayern München, één van de grootste clubs ter wereld. Toch koos de 46-jarige Tukker afgelopen zomer voor FC Utrecht. Na negen maanden onder zijn leiding staat Utrecht vijfde en wordt uitgekeken naar de bekerfinale in de Kuip. ,,Ik zie te veel verdedigers die niet kunnen koppen en aanvallende middenvelders die niet kunnen schieten.""
U keerde toch na twee jaar terug naar Nederland. Waarom?
,,Ten eerste geloofde ik na urenlange gesprekken in de potentie van FC Utrecht. Ik zou in München mede de opleidingsfilosofie bepalen, met uiteindelijk een rol richting het eerste elftal. Maar het duurde me te lang. Ik voelde me er als een vis in het water, maar was óók die Hollander. En door alles wat er gebeurd is, hadden ze van ons voetbal nou niet bepaald een hoge pet meer op. Er is nul aandacht voor onze Eredivisie. Daaraan merk je hoe de staat van ons voetbal afbrokkelt.""

Waar is het in uw ogen mis gegaan?
,,Bij het angstvallig vasthouden aan de Hollandse school, voetballen met vleugelspitsen. Dat is totaal achterhaald. Internationaal maken snelle denkers, fysieke kracht en dribbelaars het verschil. Onze jeugdopleidingen zijn allemaal hetzelfde. Ze voetballen 4-2-3-1 of 4-1-4-1, er zit geen enkele variatie in. Het is statisch, in plaats van flexibel en dynamisch. Ik zie in de Eredivisie te veel verdedigers die niet kunnen koppen, of aanvallende middenvelders die niet kunnen schieten. Dus zo goed zijn de opleidingen niet."

Wat is de oplossing?
,,Laat ik voorop stellen dat het heel knap is wat Nederland mondiaal heeft bereikt, drie keer tweede van de wereld is niet niks. Maar dat kwam ook door de exceptionele kwaliteiten van Cruijff en Michels. Pas als we het anders doen, kunnen we weer het verschil maken. Het lef en avontuurlijke zit in onze aard, dat kunnen uitgangswaarden zijn. In Nederland zijn we echter te lang te veel uitgegaan van "mooi willen voetballen", terwijl winnen meer centraal moet staan. Dat zit niet onze cultuur.""

Wat doet u zelf om het Nederlandse voetbal uit het slop te trekken?
,,Nu is het Duitse voetbal de rest ver vooruit. Je moet kennis van buitenaf bij het voetbal betrekken. Qua trainen zijn we achterop geraakt. Er is een stroming die zegt dat we met minder doen, meer kunnen bereiken. Vertel mij de logica? Waanzin! Bij Utrecht moesten de spelers ook wennen. Uren maken, veel stilstaan, tactiek er inslijpen. Het werd met argusogen bekeken. Pas toen de resultaten kwamen, voelde ik het draagvlak groeien.""

U wordt als trainer "Pep" genoemd. Hoe vindt u dat?
,,Ach, mensen hebben kennelijk behoefte aan het plakken van etiketten. Natuurlijk heb ik veel van Guardiola opgestoken, hij is fenomenaal. Hoe hij er een spelsysteem inslijpt. Vakwerk. De dynamische manier van voetballen - het bewegen ten opzichte van elkaar - probeer ik er bij Utrecht ook in te krijgen. Al zal ik de kwaliteit van de veldtrainingen bij Bayern nooit evenaren. Daar zijn trainingen altijd honderd procent, dat is me hier nog niet gelukt."" 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht