Ten Hag: "Punten steeds crucialer"

Ten Hag: "Punten steeds crucialer"

Speelronde 28 van dit Eredivisieseizoen begint in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht neemt het daar morgen (vrijdag) op tegen Excelsior. Trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht blikt opFCUtrecht.nl vooruit op het treffen met de Rotterdammers.
Geen 3-1 werd het afgelopen weekend tegen ADO Den Haag, maar 2-2. “En we zeiden in de rust van de wedstrijd nog: ‘Een 2-0 voorsprong betekent dat je vooral goed moet verdedigen. Consequent moet zijn in het uitvoeren van je verdedigende taken.’ Dat waren we alles behalve”, aldus Ten Hag. “We maakten het ADO Den Haag heel makkelijk. De slimheid ontbrak bij ons. Het gaat om de manier waarop je een duel speelt. Zweikampfverhalten, zeggen ze in Duitsland. En verdedigen is niet alleen de laatste linie. Dat begint voorin. We stonden niet compact genoeg, waardoor we in de problemen kwamen.”

‘Meedogenloos zijn’
“Dit klinkt clichématig, maar: je speelt weer een finale”, duidt Ten Hag het duel met Excelsior. “Het maakt in deze fase van het seizoen niet uit tegen wie je speelt. Of ze nu bij de bovensten of ondersten op de ranglijst staan. De belangen van de punten worden in de eindfase van het seizoen steeds crucialer. Je kunt bijna niet meer corrigeren. Met de juiste instelling moet je het veld op. Killen. Meedogenloos zijn. Als we ambitie hebben, dan winnen wij die pot van Excelsior.”

Proces
Maar dan moet het anders dan tijdens de tweede helft van de afgelopen partij, stelt Ten Hag. “Toen waren we naïef, werden afspraken niet nagekomen. Ondertussen moeten we niet vergeten dat de ploeg nog steeds in een proces zit: hoe gebruiken wij Ruud Boymans en Sébastien Haller sámen? Ook anderen kunnen van dat duo profiteren, dat bleek uit tegen sc Heerenveen wel. Normaliter maak je zo’n proces in de herfst door. Nu hebben we die tijd niet.”

Letschert van de partij
Verdediger Timo Letschert is vermoedelijk weer van de partij tegen Excelsior. Bij ADO Den Haag-thuis moest hij voortijdig de strijd staken vanwege een blessure. “Timo heeft deze week preventief niet aan de groepstrainingen deelgenomen, maar sloot vandaag weer aan”, legt Ten Hag uit. “Yassin Ayoub is gisteren aangesloten bij de groep; zijn inzetbaarheid moeten we nog bekijken.” Terug fit is Louis Nganioni, al heeft de Franse linksback natuurlijk nog wel een gebrek aan wedstrijdritme. Kevin Conboy en Sean Klaiber ontbreken.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht