Ten Hag: "Wij zijn bepalend"

Ten Hag: "Wij zijn bepalend"

loot FC Utrecht speelronde 22 in de Eredivisie nog met PSV af, speeldag 23 opent het in Leeuwarden in een uitduel met SC Cambuur. Die partij begint vrijdag in Friesland om 20.00 uur. FCUtrecht.nl sprak met trainer/coach Erik ten Hag in aanloop naar de uitwedstrijd.
“Wij moeten er aan werken het verschil tussen als we top zijn of wat minder kleiner te maken”, aldus Ten Hag. “De ondergrens naar boven duwen, stabieler worden. Je kunt niet altijd topvorm hebben. Maar je kunt wél altijd je taken uitvoeren en resultaat halen. Het vrijblijvende moet er af.”

Creativiteit
Afgelopen week won FC Utrecht op donderdag in Eindhoven met 1-3 van PSV, om zondag thuis vervolgens met 0-2 van diezelfde tegenstander te verliezen. “Dat had te maken met voorbereid zijn. In Eindhoven waren we geladen, hier thuis ontbrak de alertheid”, analyseert de oefenmeester. “PSV kreeg maar weinig kansen en de kansen waaruit de doelpunten vielen, kregen ze door onze fouten. We speelden met te weinig verantwoordelijkheid. Ik wil de creativiteit niet doven. Maar creativiteit mag niet doorslaan naar ongedisciplineerdheid.”

‘Mentale bereidheid hebben diep te gaan’
In FC Utrecht TV sprak Mark van der Maarel uit dat de spelersgroep zint op revanche in Leeuwarden. “Dat is prima”, zegt Ten Hag. “Dat gevoel mág leven in onze groep. Maar ik focus me op onze ploeg. Wij moeten ons eigen spel spelen tegen SC Cambuur. Voorbereid zijn. Dat is dé les. Doen we dat, dan heeft elke tegenstander het moeilijk tegen ons. Dan gaan tegenstanders zich aan ons aanpassen. PSV deed dat vorige week ook. Dat hebben we zelf afgedwongen. We moeten dan ook nu weer de mentale bereidheid hebben om diep te gaan. En daarbij vertrouwen halen uit PSV-uit, al is het ook een utopie om te denken dat het elke week lukt dat niveau te halen. Maar topclubs spelen ook niet elke week top. Topploegen zijn in de wedstrijden waarin ze niet op hun best zijn wél op de juiste momenten alert. Die stap moet dit team ook zetten, en binnen dat team moeten diverse spelers die stap zetten. Over die grens moeten we nu heen.”

‘Het gaat om ons’
Op grofweg tweederde van het seizoen is de tussenbalans van FC Utrecht als volgt: negende in de Eredivisie, halve finalist in de KNVB Beker. “We gaan de finale van het seizoen in”, weet Ten Hag, die er vanaf dag één op hamerde dat, eens dat moment dáár zou zijn, de ploeg er zo goed mogelijk voor moest staan. “Het kan heel aantrekkelijk worden. Wij hebben perspectief en alles nog in eigen hand. Het gaat om ons. Wij zijn bepalend.”

Hardeveld en Janssen
Voor verdediger Jeff Hardeveld en middenvelder Willem Janssen is mogelijk ook nog een rol weggelegd in de eindfase van deze jaargang. Het duo hervatte deze week de veldtrainingen met het team. Voor Hardeveld was dat al een maand of tien geleden, Janssen maakte na een maand of vier weer zijn opwachting op het trainingsveld. “We zijn fysiek goed door de drukke periode die we achter ons hebben gekomen”, stelt Ten Hag. “Het is fijn dat Jeff en Willem de groepstraining hebben hervat. De verwachting is dat zij de komende periode minuten gaan maken. Het is prettig voor Jeff en Willem, maar ook prettig voor het team. Hun terugkeer vergroot de mogelijkheden en geeft een impuls aan de trainingen. De interne concurrentie wordt opgevoerd.”

 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht