'Upgrade Zoudenbalch is noodzakelijk'

FC Utrecht gaat trainingscomplex Zoudenbalch verder professionaliseren. Een must om te kunnen blijven concurreren met clubs als AZ en Vitesse en in het streven om in 2020 een stabiele subtopper te zijn.


Als de clubleiding van één ding geen spijt heeft in de afgelopen jaren: dat het ondanks de financiële struggle is blijven investeren in de jeugdopleiding.

Het opleiden van talenten als Bart Ramselaar, Gyrano Kerk, Giovanni Troupée en Sofyan Amrabat tot bepalende eerste elftalspelers heeft de club mede geholpen om in tijden dat de broekriem strakker moest wel sportief stappen te maken.

Na de komst van Erik ten Hag is er qua cultuur al veel veranderd op het trainingscomplex Zoudenbalch. De velden worden beter onderhouden door een eigen groundsman en het eerste elftal opereert meer gescheiden van de jeugdspelers. Een nieuw extra kunstgrasveld, het plaatsen van tijdelijke huisvesting (inclusief een geheel vernieuwde fitnessruimte) en het ophangen van doeken/een afbakening rondom de trainingsvelden om besloten te trainen – een belangrijke wens van de technische staf - vormen op korte termijn de eerste veranderingen om verder te professionaliseren. 

Noodzakelijk

,,Dat kost extra geld, het is een keuze tegen de stroming in om kosten te besparen, maar de upgrade is noodzakelijk,’’ zegt clubeigenaar Frans van Seumeren. ,,Om de doodeenvoudige reden dat de jeugdopleiding in het huidige voetbal een steeds belangrijkere plek inneemt binnen een voetbalorganisatie. Ons doel is om in 2020 een stabiele subtopper te zijn en mogelijk in de verdere toekomst een kleine beetje meer omhoog te kunnen kijken. Wil je dat bereiken dan is er geen weg terug. Dan moeten we verder investeren. Doen we dat niet dan raken we achterop. Dat zou ook een keuze zijn, maar met het gevolg dat we dan structureel meespelen om de plekken acht tot en met twaalf. En daar wordt niemand gelukkiger van.’’

Ooit, bij de bouw, gold Zoudenbalch voor een profclub als Utrecht als het summum qua trainingsfaciliteiten. Inmiddels zijn clubs als Vitesse en AZ Utrecht weer gepasseerd. Geld voor miljoeneninvesteringen zoals in Arnhem en Alkmaar recent zijn gedaan, is er in Utrecht niet. Maar de clubleiding hoopt met enkele slimme gefaseerde investeringen niet achterop te raken. 

Recent zijn enkele tijdelijk gebouwen geplaatst die onder meer ruimtes bieden voor scouting, wedstrijdbesprekingen, jeugdtrainers en pers. Een extra kunstgrasveld, dat gedeeld wordt met de amateursclubs op het sportpark, zorgt voor extra trainingsmogelijkheden. En voorkomt dat de selectie van Ten Hag ’s winters uit moet wijken naar De Meern als de veld- en weerscondities trainen op natuurgras niet toestaan.

Paul Verhoefff, de nieuwe voorzitter van de RvC, zegt: ,,We moeten mee met onze concurrenten. Jeugdspelers en hun ouders kijken ook naar faciliteiten en uitstraling als ze een club kiezen. Onze keuze om te moderniseren en professionaliseren is niet uit luxe geboren, want de aanblik van Zoudenbalch is niet wat je van een club als Utrecht mag verwachten. En overall is er een flink ruimtegebrek, we zitten in een te krap jasje. Nu lossen we dat op middellange termijn op door tijdelijke huisvesting, maar op langere termijn kijken we naar de mogelijkheden van nóg een extra kunstgrasveld en kiezen we voor nieuwbouw of uitbreiding cq modernisering van het huidige complex.’’

Met het upgraden van Zoudenbalch moet het trainingscomplex ook weer als thuishaven voor Jong Utrecht gaan fungeren. De faciliteiten op Zoudenbalch zijn te beperkt om nu Jupiler League-wedstrijden te spelen. De parkeermogelijkheden zijn te beperkt, de lichtinstallatie voldoet niet en er ontbreekt een uitvak. 

Verhoeff: ,,Uiteraard willen we zo spoedig mogelijk weer met Jong Utrecht thuis spelen op Zoudenbalch. Wij werken er hard aan samen met de gemeente en de andere sportclubs op het complex dit voor elkaar te krijgen. Nu krijgen we dispensatie om deels in ons stadion en deels op De Westmaat in Spakenburg te spelen. Maar dat is eindig.’’

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht