"Utrecht-fans kunnen veilig naar Polen"

"Utrecht-fans kunnen veilig naar Polen"

Supporters van FC Utrecht die hun gezond verstand gebruiken en zich houden aan de adviezen van de club, lopen geen gevaar in Poznan. Dat zeggen de leiding van FC Utrecht en de supportersvereniging FC Utrecht.
Siege Postuma, vice-voorzitter van de supportersvereniging FC Utrecht, verwacht geen problemen voor de Utrechtse fans die deze week in de bus naar Polen stappen. „Ik voel me verantwoordelijk voor de veiligheid van de groep die met de bus gaat en zal er alles aan doen om er een geslaagde trip van te maken.”

Postuma heeft goede contacten met de Poolse supportersfunctionaris van Lech Poznan. „Ik heb hem gesproken in Utrecht en ben met hem in het uitvak in Galgenwaard geweest. Hij heeft me aangeboden om de Utrechtse supporters rond te leiden in Poznan. Of we daar gebruik van maken, zullen we ter plekke overwegen.” Postuma staat in Polen in direct contact met de veiligheidsmensen van FC Utrecht.

Daarnaast heeft Postuma informatie ingewonnen bij supporters van ADO Den Haag en Feyenoord, die ervaringen in Polen hebben. „Als je normaal doet, is er niets aan de hand. Maar wie de confrontatie zoekt heeft een probleem. De supporters van Lech zijn echte mannen, dat hebben we kunnen zien. Ze opereren als een eenheid en als het moet met militaire discipline.”


Ongekend laag aantal

Amper 150 supporters van FC Utrecht reizen deze week naar het Poolse Poznan om hun club donderdagavond te steunen in de Europa Leaguewedstrijd tegen Lech Poznan. Een ongekend laag aantal in vergelijking met eerdere Europese duels van FC Utrecht. Ter illustratie: zeven jaar geleden reisden nog 4.000 supporters van FC Utrecht, hun toen al uitgeschakelde ploeg achterna voor de uitwedstrijd tegen Liverpool.

Nu krijgt de supportersvereniging met veel moeite één bus met 36 fans vol. Daarnaast reizen ongeveer 110 supporters met eigen vervoer naar Polen. Het gros van de fans vindt de reis naar Polen te gevaarlijk. Ze vrezen voor gewelddadige confrontaties met de Poolse supporters, die een slechte reputatie hebben. 


Vorige week, bij de thuiswedstrijd in Utrecht, was een grote inzet van politie en veiligheidsmensen van FC Utrecht nodig om de supporters van beide clubs uiteen te houden. De provocaties kwamen toen echter vooral van Utrechtse zijde. Hoewel de Poolse supporters een positieve indruk maakten met hun sfeeracties in het stadion, was ook te zien dat de aanhang van Lech deels bestaat uit imposante kleerkasten, van wie sommigen bitjes droegen om eventuele klappen op te vangen.

Do"s en don"ts

Toch denkt FC Utrecht dat supporters die zich normaal gedragen in Poznan, weinig of niets te duchten hebben. „Een delegatie van FC Utrecht is in Poznan geweest om met veiligheidsmensen van Lech Poznan te praten over de eventuele risico"s. Op grond van die gesprekken hebben we een lijstje met do"s en don"ts gemaakt voor de supporters van FC Utrecht die naar Poznan gaan”, zegt woordvoerder Perry Hendriks van FC Utrecht. Wat die do"s en don"ts precies zijn, wil Hendriks niet zeggen. „Die communiceren we vanaf morgen op onze website.”Postuma is ervan overtuigd dat de supporters van FC Utrecht die wel met de bus gaan, normale gasten zijn, die niet uit zijn op rottigheid. „Ik ken alle passagiers. Dat zijn supporters die hun club willen steunen en voor de sfeer en gezelligheid naar Polen gaan.” Postuma vindt het jammer dat er maar zo weinig supporters naar Poznan reizen. „De negatieve signalen over de risico"s hebben alle geledingen bereikt. Ook bij het thuisfront van supporters. Ik denk dat veel supporters die anders wel waren gegaan, niet mogen van het thuisfront.”


In Poznan wordt een ontmoetingsplaats ingericht voor de supporters van FC Utrecht. Waar dat is, wil de clubleiding nog niet bekendmaken. Enkele Utrechtse politieagenten en veiligheidsmensen van de club vergezellen de Utrecht-fans in Poznan.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht