‘Warrige tijden met ups en downs, vooral downs'

Het zijn warrige weken voor Cyriel Dessers (23), die tussen bank en basis schippert bij FC Utrecht. ,,Het zou lekker zijn om gewoon eens te blijven staan.”


Beker

Plotseling stond Dessers daar weer, met zijn armen gespreid voor de Cityside. Een grijns van oor tot oor. De man die (alweer) leek afgeschreven, was tegen ADO Den Haag plotseling weer de eerste keus van trainer Dick Advocaat en luisterde zijn basisplaats op met een in zijn schoot geworpen doelpunt. ‘Vier elke goal alsof het een wereldgoal is’, voegde hij daar op social media met een knipoog aan toe. Maar natúúrlijk zat er veel meer in die goal dan blijdschap. Frustratie bijvoorbeeld. ,,Ja, absoluut. Want het zijn heel warrige tijden met ups en downs, maar vooral veel downs. Dan is dit wel heel fijn.”

Warrige weken zijn het omdat Dessers, die onder trainer Jean-Paul de Jong in een steeds uitzichtlozer positie was terechtgekomen, plots weer eerste spits werd toen Dick Advocaat de Utrechtse koers ging bepalen. Maar na welgeteld één competitie- en bekerwedstrijd werd Dessers alweer verbannen naar de bank. Nadat experimenten met Sander van de Streek en Lukas Görtler voorin ook niet het gewenste resultaat opleverden, koos Advocaat zondag weer voor Dessers.

En zelf weet de in het Belgische Leuven geboren spits ook niet zo goed waar hij aan toe is. ,,Eigenlijk is het sinds januari al zo wisselvallig en wispelturig. Dan speel ik een wedstrijd, zit ik er weer vier of vijf op de bank, dan speel ik er weer twee. Dat is niet gemakkelijk”, aldus de spits die vorig jaar zeker in het begin van het seizoen indruk maakte. ,,Vertrouwen vanuit publiek en staf is voor een spits zó belangrijk, dan kun je heel bepalend zijn. Maar dat gevoel is op dit moment niet echt aanwezig. Het zou lekker zijn om gewoon eens te mogen blijven staan, ook na een mindere wedstrijd of als je niet scoort. Dat je daarna meteen weet: geen probleem, volgende week is er weer een kans om je te bewijzen. Dan groeien er ook automatismen met de spelers om je heen. Ik hoop dat ik daar nu wel de kans voor krijg, maar ik ben de baas niet.”

Kritisch
Dessers is ook kritisch op zichzelf. Want dat hij niet bleef staan na de eerste kans die hij kreeg van Advocaat had ook te maken met het feit dat hij moeite had om in het spel mee te komen. Ook zondag verliep dat niet vlekkeloos, al hield hij zich fysiek behoorlijk staande tegen de Haagse reuzen Tommie Beugelsdijk en Wilfried Kanon. ,,Zij zitten qua fysiek misschien wel bij de sterksten in de eredivisie en ik heb wel laten zien dat ik een duel aankan. Maar dat is wel iets wat ik nog niet genoeg heb laten zien, zeker dit seizoen niet. Daar moet ik eerlijk in zijn. Nu moet ik verder bouwen op zondag, want op trainingen lukt het al. Nu nog in wedstrijden”, vindt Dessers.

Al bijna anderhalf seizoen speelt de oud-speler van NAC Breda en KSC Lokeren voor FC Utrecht, onomstreden was hij nimmer. Dessers dacht na over een zomers vertrek, maar daar stak FC Utrecht resoluut een stokje voor. Daarom was zijn frustratie extra groot toen hij ook dit seizoen op het tweede plan terecht leek te komen. Nu lonken er weer kansen, al zal Advocaat vermoedelijk nét zo rigoureus ingrijpen als Dessers weer niet functioneert. De Belg weet wat hem te doen staat en heeft de goede momenten in het Utrechtse rood-wit als houvast. Zijn furieuze seizoenstart vorig jaar en zijn doelpunt tegen Zenit Sint-Petersburg, bijvoorbeeld. Dessers: ,,Ik heb in mijn eerste periode dat ik hier was laten zien dat ik het kan. Zondag liet ik dat weer voor een gedeelte zien. Het zit er écht wel in. Nu moet het er maar eens uit komen.”

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht