Willem Janssen: nog elke wedstrijd die spanning

Grote kans dat Willem Janssen (32) na dit seizoen de speler is met de meeste eredivisie-wedstrijden van het huidige peloton voetballers. De aanvoerder van FC Utrecht begint aan zijn dertiende seizoen op het hoogste niveau. Een gesprek over angsten en ouder worden.


Janssen

Zo lang is het nog niet geleden dat Willem Janssen een bijzonder onzekere middenvelder was. Zo onzeker dat hij soms voor wedstrijden kotsend boven de wc hing, het gevolg van de druk die bij het bestaan van een profvoetballer komt kijken. Maar zie hem nu eens lopen op trainingscomplex Zoudenbalch. Rug recht, hoofd omhoog. Getransformeerd tot centrale verdediger en de absolute leider van FC Utrecht. Maar toch, ergens onderhuids regeert nog altijd de twijfel van vroeger.

Sta je nu nog steeds wel eens in de spelerstunnel met de zenuwen in je lijf?
Willem Janssen: ,,Ja, altijd. Hahaha.”

Ook na zoveel seizoenen voetbal?
,,Ik heb ook wel eens wedstrijden dat ik het minder heb, maar dan maak ik me juist zorgen. Dan ben ik niet scherp genoeg.”

Dus je moet het zijn…
,,Inmiddels heb ik het geaccepteerd en dat is de stap die ik heb gemaakt. Ik heb geaccepteerd dat ik zo denk, dat ik altijd maar weer de tegenstander groot maak, hem te veel kwaliteiten toedicht. Dat ik denk: ‘Oh, als het maar goed gaat’. Dat doemdenken, of nee, scenariodenken is het, zit er nog steeds in. Alleen nu brengt het me meer kracht dan dat het me afleidt of blokkeert. Maar het heeft me veel stress gebracht. Het is een gevecht met jezelf.”
 
Machowereld
In de ‘machowereld van het voetbal’, zoals hij het destijds noemde, had Janssen eerder moeite om zijn mannetje te staan. Hij schakelde prestatiecoach Joost Leenders in, die hem hielp om zijn angsten te controleren. Of beter gezegd: ermee te leren leven. ,,Maar je blijft altijd schommelingen hebben. Je hebt continu fases waarin je tegen dat oude gevoel vecht”, aldus Janssen.In 2016 posteerde trainer Erik ten Hag hem plotseling centraal achterin. Janssen greep daar zijn kans en groeide uit tot onbetwiste basisspeler en leider van het elftal. ,, Sinds ik achterin sta, ben ik langzaam van die blokkades afgekomen. Je voelt dat het echt je plek is en bouwt van daaruit zelfvertrouwen op. Dat maakt me tot de stabiele speler die ik uiteindelijk ben geworden. Misschien had ik daar eerder moeten gaan spelen, je weet het niet.”

Je hebt nog altijd te maken met schommelingen, zeg je. Hoe uit zich dat tegenwoordig?
Na een korte stilte: ,,Soms ben ik opeens iets opgefokter, of zo. Je doet meer je best, dat kan ook naar de verkeerde kant doorslaan.”

Geforceerd?
,,Ja, juist. Vorig jaar liep ik tegen gele kaarten aan omdat ik duels té graag wilde winnen. Daar waar je beter achteruit kan stappen. Geforceerd, ja, dat is het goede woord. Dat blijft. Af en toe heb ik mensen nodig die me daarop wijzen. Ik trek me nog altijd veel aan van de omgeving. Als er veel geschreven wordt, denk ik wel eens: ‘verdomme’. Alleen nu filter ik dat sneller en neem ik niet alles mee het veld op.”

Lees jij alles wat er wordt geschreven?
,,Niet alles. Ik doe heel weinig met sociale media, bijvoorbeeld. Geen interesse voor. Maar nieuws, wedstrijdverslagen en interviews lees ik bijna allemaal wel. Voetbal Inside (tegenwoordig Veronica Inside, red.) kijk ik niet, dat vind ik ook niet de mooiste televisie meer.”

Maar als Johan Derksen zegt: ‘Janssen is een waardeloze verdediger’, dan raakt dat jou?
,,Het zal altijd iets doen. In het verleden kon ik dat wel echt als waarheid aannemen, zeg maar. Nu ga je daar veel makkelijker mee om. Het is maar een mening van iemand. Negativiteit komt altijd binnen, dat zal iedereen hebben. Nu kan ik er alleen beter mee omgaan dan ooit.”
Uithangbord
 
In zijn rol als uithangbord van FC Utrecht is dat gewenst. Hij is tenslotte de speler bij wie jonge spelers nu kunnen aankloppen. ,,Nee, niet zozeer’’, antwoordt Janssen op de vraag of spelers veel naar hem toekomen. Hij stapt vooral zelf af op jongens als ze bijvoorbeeld een foutje hebben gemaakt – iets waar hij zelf vroeger zo aan onderdoor kon gaan. Nog steeds spreekt hij prestatiecoach Leenders vaak, maar het gaat minder over persoonlijke problemen. Meer over hoe hij overkomt op het team, hoe hij in het team nog een betere rol kan spelen.

Maar hoe denk jíj dat je overkomt op je medespelers?
Een lachje volgt. Dan een moment van nadenken. ,,Ja... Ik denk dat ze me als kritisch, maar positief zien. Ik kan wel heel boos worden. Schreeuwen als opdrachten niet worden uitgevoerd.”

Is dat schrikken voor jonge spelers?
,,Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk en hoop het vooral van niet.”

Je bent nu één van de routiniers. Is jouw klik met jongens van 19 jaar hetzelfde als met oudere spelers?
,,Ehm... Die is wel anders, ja. Ik ben iemand die bijna de hele dag over voetbal nadenkt en erover kan praten. Dat zijn er niet zo veel. Ze zullen vast wel eens denken: ‘Komt hij weer met z’n voetbal’. Kijk, ik heb kinderen, die jonge gasten zijn vooral met computerspelletjes bezig. Dat heb ik helemaal niet. Mark van der Maarel en Urby Emanuelson, tja, die kunnen voor mijn gevoel wat makkelijker aansluiting bij die jonge jongens vinden.”

Dus als Sean Klaiber over het onlinespel Fortnite begint…
,,Ha, nee, daar bemoei ik me niet mee. Ik ben ook geen saaie, oude vent in de kleedkamer, daar niet van. Ik voel me nog hartstikke jong, maar als je wel eens die geboortejaren op het opstellingenformulier ziet. Zie je jongens uit 2001. Pfff... Die heb ik nog training gegeven, weet je wel. Dan weet je wel dat je oud wordt.”

Vind je het lastig dat je in de herfst van je carrière komt?
,,Dat vind ik wel lastig, ja. Meer stijfheid na een wedstrijd, dat soort dingen merk je nu wel wat meer dan een paar jaar geleden.”

311 eredivisieduels
Met zijn 32 jaar begint Janssen aan zijn zestiende seizoen in Nederland, drie jaar in de eerste divisie bij VVV en liefst twaalf seizoenen op het hoogste niveau bij Roda JC, FC Twente en FC Utrecht, in totaal 311 eredivisiewedstrijden.

Voor Janssen hoeft het niet zo, een buitenlands avontuur. De kans is groot dat hij, als vaste waarde, na dit seizoen Arnold Kruiswijk (316 eredivisieduels) en Lasse Schöne (312) voorbij zal zijn gestreefd als meest ervaren eredivisiespeler. En hij wil nog wel een paar jaar door.

Geniet je bewust meer van wedstrijden nu je beseft dat het eindig is?
Janssen lacht. Want ook in zijn zestiende seizoen staat hij stik­zenuwachtig in de spelerstunnel. ,,Genieten, dat doe ik pas achteraf. Tenminste, als het goed is gegaan...’’

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht