Wout Brama, van kelder naar subtop

Wout Brama, van kelder naar subtop

Wout Brama tekende voor het eerst bij een club buiten het voor hem zo vertrouwde Overijssel. ,,Deze stap geeft me nieuwe energie.""
Het is even wennen in Huize Brama deze dagen. De wekker gaat al ver voor 7.00 uur zodat de heer des huizes zich op tijd kan melden voor de dagelijkse trainingen op sportcomplex Zoudenbalch. Als zijn eerste bosloopje er op zit, pareert hij met een grote glimlach vakkundig de vraag hoe dat nou is "om buiten Overijssel te trainen". ,,Ik heb ooit stage gelopen bij Huddersfield Town, dus helemaal nieuw is het allemaal niet. Deze stap geeft me juist nieuwe energie.""

Met zijn keuze voor FC Utrecht stapt de verdedigende middenvelder uit zijn Overijsselse comfortzone waar hij FC Twente en PEC Zwolle diende. ,,Dat komt goed, ik pas me makkelijk aan doorgaans.""


Bekertoernooi
Hij komt bij een club die het goed doet in de competitie en zich bovendien ten koste van zijn oude broodheer PEC Zwolle plaatste voor de kwartfinale van het bekertoernooi. Zo gek kan het dus gaan, beaamt de man met rugnummer 23 van Utrecht. ,,Na die bekerwedstrijd baalde ik ontzettend van de uitschakeling. Achteraf ben ik blij hoe het is gegaan.""


Toch voelde vertrekken uit Zwolle als het achterlaten van een club in overlevingsnood. ,,Het zit helemaal niet in mijn karakter om weg te lopen voor mijn verantwoordelijkheid of iets of iemand in de steek te laten. Zeker omdat ik het gevoel had nog niet klaar te zijn daar. Het voetballen onderin de eredivisie heeft veel energie gekost voor de winterstop en ik baal dat ik er niet in geslaagd ben PEC van de zestiende positie af te krijgen. Aan de andere kant: in je carrière kom je ook momenten tegen dat clubs voor zichzelf kiezen. Spelers moeten dat soms ook doen. Ik heb geen moment getwijfeld, deze stap voelt ook heel positief. Utrecht staat een stuk hoger. Dat voetbalt een stuk prettiger.""


Leemte
Brama moet de leemte invullen die de Duitser Rico Strieder heeft achtergelaten. ,,Het is verschrikkelijk voor Rico dat hij zijn kruisband heeft gescheurd, maar dit geeft mij een nieuwe kans. Ik ben er van overtuigd dat ik zijn rol in kan vullen. Utrecht speelt tactisch een lastig systeem. Dat is een voordeel, want niet alle ploegen hebben spelers die tactisch zo onderlegd zijn dat ze voor één wedstrijd een switch maken om Utrecht te bespelen. Ook voor mij ligt er een uitdaging om in een ruit te gaan spelen. Maar ik heb vertrouwen in mezelf. Als je de tactiek snapt, kun je het ook uitvoeren.""

Utrecht kan zijn routine prima gebruiken. ,,Met 30 jaar ben je al snel ervaren in de eredivisie. Maar ik kan, zo verwacht ik, een belangrijke rol vervullen in het bij elkaar houden van de ploeg en het tactisch lezen van een wedstrijd.""


De drievoudige international kent zijn nieuwbakken trainer, Erik ten Hag, van haver tot gort. Omgekeerd is dat niet anders. Bij Ten Hags entree in Utrecht in de zomer van 2015 stond Brama al hoog op het verlanglijstje, maar Strieder werd de nieuwe aanwinst. ,,Er zijn nu drie Wijzen uit het Oosten hier in Utrecht"", zegt Brama, doelend op de Tukkers Ten Hag, Evert Bleuming (hoofd scouting) en zichzelf. ,,Deze trainer heb ik meegemaakt vanaf de B1 tot en met de A1. Later was hij bij Twente assistent van Jan van Staa, Fred Rutten en Steve McClaren. Ik ken hem als een strenge, rechtvaardige trainer, met de nodige regeltjes. Maar dat schijnt nu minder te zijn. Tactisch is er geen trainer van wie ik zoveel heb opgestoken als Ten Hag.""

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht