030 in oranje: de ketting van Wouters

030 in oranje: de ketting van Wouters

De eredivisie ligt even stil. Het is weer tijd voor interlandvoetbal. Het Nederlands elftal speelt woensdagavond de wedstrijd tegen Turkije. Wij blikken eens terug op Utrechters (of spelers van FC Utrecht) in het Oranje shirt: 030 in oranje!


Wouters1

We staan deze eerste keer stil bij Jan Wouters. Eén van de meest succesvolle internationals die FC Utrecht heeft voortgebracht. Wie herinnert zich niet hoe belangrijk hij was op het door Nederland gewonnen EK van 1988. En de spljitende pass op Marco van Basten tegen West-Duitsland (2-1, vlak voor tijd) staat nog op ieders netvlies.

Toch was het enkele jaren eerder niet voor iedereen logisch dat de Utrechter voor het Nederlands elftal werd opgeroepen. Bij die keuze werd toen nog naar het voorhoofd gewezen. De Utrechter staat bekend als een schopper, een verzamelaar van geel en rood. Toch durft bondscoach Kees Rijvers het  aan: op 10 november 1982 wordt Wouters geselecteerd voor de interland tegen Frankrijk.

Na een klein uur voetballen valt de Utrechter met de kenmerkende kromme benen in. Nederland verliest de wedstrijd in De Kuip in Rotterdam met 1-2. Maar meer opmerkelijk is het feit dat na afloop van de wedstrijd Jan Wouters minutenlang in zijn eentje op het veld staat. Soms gaat hij op zijn knieën en lijkt iets te zoeken. Het is een vreemd gezicht, maar Jan is inderdaad op zoek naar iets.

Hij is een kettinkje verloren dat hij van zijn verloofde gekregen heeft. Hji speurt het enorme veld in De Kuip af, maar vindt het sieraad niet. Als hij de moed heefr opgegeven vindt hij het in de kleedkamer terug in het binnenbroekje van zijn tenue.

(Jan Wouters op het veld op zoek naar zijn ketting)

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht