Column: Als een bom

Hoewel het niet helemaal als een verassing kwam, sloeg het ontslag van JP bij mij toch in als een bom. Hij is mijn jeugdidool. Ooit legde hij in de trainerskamer van FC Eindhoven uitgebreid aan mij uit hoe hij een team samenstelt. Op basis van kwaliteit, maar ook op basis van karakters. Het was een inkijkje in hoe JP FC Eindhoven uit de anonimiteit van het betaald voetbal wilde halen. Ik was opnieuw onder de indruk.


De Jong 4

Ik zeg expres opnieuw, want JP was de man die mijn club de eerste beker schonk die ik bewust meemaakte. Die reusachtige knal tegen Feyenoord, weet je nog? Hij kreeg een testimonial en dat was volledig terecht. Zeker ook omdat hij namens het team als aanvoerder in een volgepakte Galgenwaard op een koude avond snikkend afscheid nam van Dito. Doe het maar in die situatie. Het maakte hem voor mij die avond een onsterfelijk icoon.

Toen JP eindelijk de kans kreeg om bij FC Utrecht hoofdtrainer te worden, was ik dan ook blij. Ten Hag liet het ‘proces’ in de steek voor een overstap naar Ajax. Het spandoek dat de supporters maakten waarop stond dat juist JP ons proces was vond ik een schot in de roos. Je zag hem stralen. Net als die keer toen ik hem op het vliegveld van Poznan een filmpje liet zien van hossende supporters in een Utrechtse kroeg na het uitschakelen van Lech. Hij stond daar met een brede lach en
fonkelende ogen. “Prachtig om te zien wat we losmaken”, zei hij met zachte stem.

Maar hoe goed je ook als voetballer was en hoe goed je ook bij de supporters ligt; als soldaten spreekwoordelijk gezien niet voor hun generaal willen sterven dan verlies je de oorlog. Dat is precies wat JP is overkomen. Wat de exacte reden is, blijft gissen. Feit is dat zelfs een donderpreek van Van Seumeren op het trainingsveld slechts uitstel
van het onvermijdelijke was. De resultaten dit seizoen deden de rest. En dan weet je wat er gebeurt. Zo werkt de voetbalwereld nu eenmaal.

Spelers en trainers zijn passanten. Niemand is groter dan de club. Maar dat neemt niet weg dat juist dit ontslag pijnlijk is. Een clubicoon door de achterdeur weg terwijl iedereen hem vooraf een standbeeld gunde. Zeker ik.

Mark Vak O

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht