Column: échte mensen met liefde voor de club

Column: échte mensen met liefde voor de club

“De kreet ‘Echte Liebe’ is niet zomaar een slogan”, benadrukt marketingchef Carsten Cramer van Borussia Dortmund – “geen commerciële flitscampagne, maar een samenvatting van het historisch gemeenschappelijk gevoel voor de club, het DNA van iedere supporter, speler, trainer en bestuurder”. Naast FC Bayern is Borussia Dortmund het sterkste merk van de Bundesliga, gebaseerd op tradities als volksclub in het Ruhrgebied, met maar één gevoel – onvoorwaardelijke steun voor de club door échte liefde.
Wie bij Borussia Dortmund een wedstrijd heeft bezocht snapt wat Carsten Cramer bedoelt. Eén van de grootste kolenpottenclubs uit het Ruhrgebied die heel diep bij de supporters in de aderen zit, tot in de kleinste genen van hun DNA. Het gaat om mensen die onvoorwaardelijk hun club steunen, als traditie doorgegeven in families van ouders op kinderen.

Altijd vooruit ontwikkelen, maar vasthouden aan je eigen DNA

Het gaat supporters om voetbal dat herkenbaar hoort bij het DNA van hun club. Dat is de vertrouwensovereenkomst die je als club met je supporters sluit als een levensverzekering.

Voetbal en voetbalclubs ontwikkelen zich steeds door nieuwe inzichten en de dynamiek van de samenleving waarin we leven. Af en toe terugkijken op je clubgeschiedenis is goed. Blijven hangen in het verleden levert echter niets op. Altijd vooruit kijken…..het verleden is geen optie voor de toekomt! Er is echter één behoudende en bepalende factor in dit geheel die onveranderd blijft – het DNA van de club. Dat is je herkenbaarheid als basis voor onvoorwaardelijke steun van je supporters.

Het Utregs DNA – strijd is belangrijker dan winnen

FC Utrecht is een club van stads- en regio gebonden Utrechtse mensen, een volkse club, vaak met een scherpe bek, die het nemen zoals het is, het hart op de tong hebben en ongezouten hun mening geven, maar onvoorwaardelijk verbonden zijn met de club door hun liefde voor de club, niet altijd uitgesproken, maar wel heel diep aanwezig.

Hierin zit het DNA van de club, de stad en haar supporters vergrendeld. Utrechtsupporters komen voor voetbal met lef en strijd, willen zien dat spelers altijd alles geven wat ze hebben, waarbij strijd belangrijker is dan winnen. FC Utrechtsupporters zijn onvoorwaardelijk met hun club verbonden. Hele generaties van families zijn met de club en het voetbal vergroeid. Zij steunen de club, uit liefde voor de club. Zij willen erbij horen. FC Utrecht is een deel van hun leven.

Waarom Jean-Paul de Jong de plank volledig mis sloeg op 11 oktober jl.

We wonnen zaterdagavond met 3-0 van de Eagles. Bij vlagen werd er in de tweede helft voor de supporters weer herkenbaar gevoetbald met druk naar voren en iets meer lef en strijd. Op die momenten raakt het voetbal onze supporters, dat hoor en voel je in het stadion.

Een Utrechter is een nuchtere geest die in beweging komt en betrokken raakt bij het vertoonde spel als er met lef en strijd wordt gevoetbald. Hoe meer strijd in het spel, hoe meer betrokken de Galgenwaard reageert.

Als die passie in het voetbal ontbreekt of als Utrechtsupporters moeten kijken naar lang eindeloos systematisch brei- en zeikvoetbal op het middenveld en bij het-niet-meer-weten dan maar terug spelen op de keeper, reageren supporters met “Utreg wakkerworde!” of steken hun vingers in hun mond en fluiten ongezouten dat ze het niks vinden. Daar kan je wat van vinden, maar ook dit is DNA van onze club - recht voor zijn raap je gevoel uiten.

Dat heeft echter helemaal niets te maken met het niet-onvoorwaardelijk steunen van je club. Daarvoor zit de club te diep bij de supporters. Supporters beleven een wedstrijd met de intensiteit van het voetbal dat past bij ons Utrechts-DNA.

En juist hier heeft Jean-Paul de Jong de plank mis geslagen op de laatste supportersavond door tot drie keer toe te vragen of de supporters van FC Utrecht hun club onvoorwaardelijk steunen. Het was géén handige actie van onze assistent-trainer, een vervelende PR-misser die in korte tijd op YouTube stond. Veel interessanter is echter de vraag - namens wie sprak Jean-Paul zijn statement uit?

Jean-Paul de Jong moet zich bewust zijn van zijn mede-verantwoordelijkheid als assistent-trainer voor de resultaten tot nu toe en het vertoonde voetbal. Het is zijn werk en daarin moet hij met Ten Hag en de staf nog grote slagen maken. Dat ziet en begrijpt iedere supporter van onze club. Eigenlijk is het omgekeerde het geval – in de huidige ontwikkeling zou de Jong beter het vertrouwen kunnen vragen van de supporters, dan de onvoorwaardelijke steun van de supporters ter discussie te stellen.

Op 11 oktober jl. zijn er realistisch en eerlijk zorgen geuit door supporters over het gemis aan strijd en bezieling in het voetbal en bij de spelers. Hiermee is de kern geraakt van ons Utrechts-DNA. Er werd niet op de vraag ingegaan en dat is ernstig. Ten Hag draaide er omheen, terwijl hij als technisch-directeur en trainer een antwoord moet kunnen geven. Erik ten Hag is een vakman, maar heeft hij verbinding met het Utrechts-DNA van de club

Erik ten Hag en “Echte Liebe”

Bij Erik ten Hag ontbreekt wellicht de “Echte Liebe” die door marketingchef Carsten Cramer van Borussia Dortmund als cruciaal wordt bestempeld bij het gemeenschappelijk gevoel van een sterk merk vanuit het club-DNA.

Zonder zijn vakmanschap en deskundigheid in twijfel te trekken - Ten Hag laat onze spelers erg systematisch en statisch voetballen. Ten Hag benadert voetbal op een bijna universitair niveau. Alle koppen staan veel te strak. Er zit spanning op! Blijf jezelf Erik, de nuchtere Tukker, dan sta je in je kracht. Geef voetballers de ruimte hun eigen talenten en creativiteit te gebruiken en stuur ze minder geprogrammeerd het veld in, iets minder systeem, iets meer passie en wat minder overbodige controle.

Strijd is in Utrecht als het er op aankomt belangrijker dan winnen Erik! Clubs met een sterk merk zijn gebaseerd op echte liefde vanuit het DNA van de club door hun supporters.

De supporters zijn het grootste kapitaal van de club. Supporters zijn de basis van het bestaansrecht van de club. De identiteit en het DNA van de club wordt bepaald door de supporters en niet anders.

Wees je daarvan meer bewust Erik – een paar schepjes meer “Echte Liebe”…..meer is het niet!

Jan Klaassen

---------------------------------

Note SVFCU: De SupportersVereniging heeft heeft de woorden en vragen over de onvoorwaardelijke steun van supporters aangehoord tijdens de Technische Avond. Op basis van deze woorden en vragen heeft de SV een gesprek aangevraagd met de Technische Staf, Wilco van Schaik en Frans van Seumeren. Het resultaat van dit gesprek zal via onze site worden teruggekoppeld. 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht