Column: Een coach naar mijn hart

---GEZOCHT: Een Nederlandse BVO voor Stijn Vreven---

"Gooi je haar los en maak me gek, gooi je haar los en maak me gek, gooi je haar los en maak me gek!" De Galgenwaard kolkt. Het hart van de supporters gaat open, iedereen loopt met hem weg. Buiten de lijnen is het de liefste en rustigste jongen die je kent, maar binnen de lijnen gaan al zijn remmen los. Hij heeft zijn ogen op de prijs als een leeuw die zijn prooi besluipt en vervolgens zonder twijfel alle kanten opgooit en aan stukken scheurt.


Vreven

Hij kan slecht tegen onrecht en hij heeft een hekel aan verliezen. Zijn naam is Stijn Vreven! Hij is gek op de cultuur van de Indianen en door de combinatie met zijn lange haar, krijgt hij al snel 'de indiaan' als bijnaam in Utrecht. Hij bestrijkt de gehele rechterkant en er zijn weinig linker-aanvallers die uitkijken naar een confrontatie met Stijn. De Belg zit er bovenop, speelt graag op het randje en als de wedstrijd erom vraagt gaat hij er overheen. Alles, maar dan ook echt alles voor de winst!

Door zijn speelstijl zoek de media en de arbitrage hem voortdurend. Welkom in Nederland waar de vertrutting en de bekrompenheid hoogtij viert. In Italië zou hij geroemd en op handen gedragen worden. Wat veel mensen vergeten is dat hij erg goed kan voetballen. Hij lees het spelletje, duikt graag de ruimte in en heeft heel wat assists op zijn naam staan. Stijn heeft een visie en hij brengt emotie, durf, vertrouwen en onoverwinnelijkheid in het team. En wat een team is het! Wapenaar, Gluscovic, Kuyt, de Jong, Zwaanswijk, Schut, Tanghe en Bosschaart. Gloriedagen!

Flink wat jaren na zijn vertrek bij Utrecht maakt hij zijn comeback in Nederland. Vreven als trainer, het staat hem. NAC Breda geeft hem de kans. En als je Vreven een kans geeft, dan pakt hij die met beide handen aan! Hij brengt NAC binnen een half jaar van de negende plek in de Jupiler League naar de Eredivisie. En het jaar daaropvolgend krijgt hij het voor elkaar om met de jongste selectie zich direct te handhaven. Een wereldprestatie!

NAC en Vreven hebben besloten om uit elkaar te gaan. Stijn past niet in de volgende fase van het beleidsplan. Je zou denken dat de clubs in de rij staan voor een trainer die met minimale middelen een maximale prestatie heeft behaald. Niets blijkt minder waar. Er wordt gezegd dat hij te emotioneel is. Ja, hij wordt nog wel eens weggestuurd. En nee, als trainer is dat niet handig, maar kom op prik er een beetje doorheen. Ik zie liever Stijn dan al die andere grijze muizen en brave schooljongetjes bij elkaar. Van die 'van 't Schip -en Faber-types!'

Hij brengt durf en aanvallend/realistisch voetbal in de ploeg. Als je aan mij vraagt naar welke speler ik met het meeste plezier gekeken heb bij Utrecht, dan is dat Vreven. Zijn rushes, zijn oog voor detail, zijn voorzet, zijn clashes, de emotie en de passie en het vermogen om de supporters te binden. Je ziet het allemaal terug bij hem als trainer! Welke club gaat in zee met hem? Vitesse, FC Twente, Excelsior Rotterdam of Roda JC Kerkrade? FC Utrecht, als assistent en later als opvolger van JP?

Zorg er voor dat hij in Nederland blijft, dat geeft onze competitie kleur! Stijn Vreven, een coach naar mijn hart.

Geschreven door R van U

Like de pagina voor meer columns! 
https://www.facebook.com/Kraakie/

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht