Column: Jean-Paul de Jong, een levende legende

Aan de hand van zijn vader maakt hij als klein jochie kennis met FC Utrecht. Het was liefde op het eerste gezicht. Liefde van twee kanten. Hij heeft vijftien jaar bij de club gespeeld en is hier aanvoerder, jeugdtrainer, assistent-trainer en hoofdtrainer geweest. Hij heeft voor ons twee Amstelcups en een Johan Cruijff-schaal gewonnen. Dames en heren; Jean-Paul de Jong, mister FC Utrecht!


De Jong1

Een clubman Pur sang die zich naast het voetballen, nooit te groot voelt om zich maatschappelijk in te zetten voor de club en de stad. Zo organiseerde mijn zus in 2006 een evenement voor Kika op een school in de wijk Lombok. Ze vroeg aan JP of hij even langs wilde komen om een balletje te trappen met de schoolkinderen. Geen probleem, zonder enige vorm van eigenbelang kwam hij en voetbalde hij met de kids. Een jongen van de club en de stad!

4 september 2018 is een zwarte dag in de historie van onze club. ‘Mister FC Utrecht verlaat de club uit de Domstad via de achterdeur’, schrijft de media. Als er iemand niet via de achterdeur weg gaat is het de Jong. Er is vast zat gebeurd op het trainingskamp en zijn communicatie zal hier en daar niet goed geweest zijn. Iedereen heeft gezien dat hij langzaam de controle verloor en dat zijn wisselbeleid soms niet te begrijpen was, maar ik weiger om hem de geschiedenis in te laten gaan als de hoofdtrainer die gefaald heeft.

Voor mij blijft hij het Utrechtse jochie, een van ons! Ik denk aan zijn balveroveringen op het middenveld, zijn prachtige goal in de Kuip en zijn toespraak in de Galgenwaard na het overlijden van Dito. Ik denk aan de bekerfinales, het aanvoerderschap en aan de grote rol die hij heeft gespeeld in het behalen van Europees voetbal in het seizoen 2000-2001. Ik denk aan het moment dat hij de Johan Cruijff-schaal omhoog houdt, zijn tackles en zijn branie.

Het doet me verdriet, JP is voor mij jeugdsentiment. Wekelijks heb ik hem zien voetballen. Hij heeft me laten huilen van geluk, hij heeft me trots gemaakt! Jarenlang heeft hij mijn club op sleeptouw genomen en daar ben ik hem dankbaar voor. In zijn rol als hoofdtrainer bij FC Utrecht is hij uitgespeeld. Het zat er aan te komen, dit was niet te houden. Het werkt niet. Maar JP gaat voor mij de geschiedenis in als het Utrechtse jochie dat een verschrikkelijke grote rol heeft gespeeld in de historie van de club. Niet als de hoofdtrainer die gefaald heeft, maar als de clubman, de cultuurbewaker! 

JP, een levende legende.

Bedankt vanuit de grond van mijn hart!

Geschreven door R-van-U

Voor meer columns likewww.facebook.com/kraakie .

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht