Column: Mark 'de cultuurbewaker' Van de Maarel

Waar zie je ze nog? Spelers die vanuit de jeugd doorstromen naar het eerste elftal en vervolgens hun hele leven bij die club blijven. Ze zijn schaars, maar wij hebben er een lopen, en wat voor èèn. Hij is bloedfanatiek, welbespraakt, keihard en hij heeft een voetbalinzicht waar je úúúúúú tegen zegt. Nee, hij is niet de snelste, hij heeft geen vast schot en nee hij is niet de meest technische speler die ooit bij onze club heeft gespeeld. Maar het is een jongen die nooit verzaakt, altijd voorop in de strijd gaat en nooit zijn been terugtrekt. Een echte cultuurbewaker!

Het is Mark, onze Mark van de Maarel.


009

In het seizoen 2009-2010 maakte hij zijn debuut. Dat is bijna 10 jaar geleden! Over clubliefde gesproken. Nu moet ik wel zeggen en dat weet hijzelf denk ik ook, Utrecht is op dit moment het hoogsthaalbare. Daar hoeven we helemaal niet geheimzinnig over te doen. Al kon hij twee jaar geleden een mooie stap naar Birmingham maken. Utrecht schatte hem goed op waarde in en wilde hem toen niet laten gaan. Je hebt Mark nooit horen klagen in de media over de misgelopen transfer. Dat tekent de mens Van der Maarel!

Een FC Utrecht zonder Mark is dan ook moeilijk meer voor te stellen. 200 wedstrijden heeft hij al in ons mooie shirt gespeeld. En dat is niet makkelijk gegaan. Bijna elk seizoen werd er een nieuwe back gehaald of er stroomde een jeugdproduct door waar de trainer meer vertrouwen in had. En hij heeft ze allemaal overleefd. Mark vecht voor zijn plek. Altijd! En je kan hem hard raken en dan ligt hij een paar tellen. Maar Van der Maarel gaat nooit knock-out. Nooit!

Hij weet wat hij kan en hij weet vooral ook wat hij niet kan. Een speler van zijn kaliber en een speler met zijn mentaliteit past hier uitstekend. Mark is de typische Utrecht-verdediger. Hij past perfect in het rijtje; Etienne Shew-Atjon, Manus Verrips en John Wildschut. Mannen die er altijd staan en die alleen in Utrecht gedijen. Mocht de jongere generatie deze namen niet kennen, zoek ze op Google. Het zijn Utrechtse iconen!

Iedereen binnen Utrecht houdt van Mark. Alleen, de èèn toont het op een andere manier dan de ander. In het verleden werd hij nog wel eens uitgefloten. Ik heb dat nooit echt begrepen. Hoe je de verhouding ook omschrijft, er is sprake van wederzijds respect. Hij is goed voor ons, wij zijn goed voor hem. Hij gaat nooit met een Ajax-shirtje aan het Utrecht-publiek bedanken en je gaat hem nooit een transfer zien forceren. Hij heeft zichzelf wel eens de hoer van het elftal genoemd, omdat hij speelt waar de trainer hem nodig heeft. Hij denkt altijd in het belang van het team en de club. Op dat soort jongens moet FC Utrecht zuinig zijn!

Frans, geef die jongen een contract voor onbepaalde tijd. Hij is intelligent, kent de club van haver tot gort en hij werkt keihard. En welke speler kan zeggen dat er 2 keer per jaar 300 biergooiende studenten voor hem op de tribune zitten!

Wat zou het toch mooi zijn: Mark van der Maarel na zijn voetbalcarrière, jeugdtrainer bij de FC om vervolgens door te stoten naar het eerste elftal. Met zijn inzet, toewijding en liefde voor onze club moet dat lukken. Mark, bedankt voor de 200 wedstrijden. Ik gun je nog veel meer wedstrijden!

Geschreven door R van U.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht