Column: Over Aleksej, Frans en Wang

Column: Over Aleksej, Frans en Wang

Roda JC heeft afgelopen dagen maar liefst negen nieuwe spelers gepresenteerd. Een Zwitserse Rus die werkt in het Midden-Oosten heeft wat Limburgse aandelen gekocht en ineens heeft Roda JC de beschikking over een volwaardige selectie die degradatie kan ontlopen. Roda kocht in anderhalf jaar maar liefst 44 nieuwe spelers. Je zult er maar supporter zijn…


Nog afgezien van de vraag of we dit wel moeten willen in het kader van eerlijke competitie en de opmerking van één van de nieuwkomers negerend (‘Kerkrade? What’s that?’) kunnen we de onderwerpen in talkshows de komende weken al voorstellen: Investeerders in het voetbal.

Dat begon gisteren al een beetje in het sportjournaal van de alom gerespecteerde NOS. De vergelijking met ADO Den Haag werd getrokken. We kunnen daar niet spreken van een succesvolle samenwerking. Sterker nog: het heeft zelfs geleid tot een gang naar de rechter.   Wat mij in het verkeerde keelgat schoot is echter de vergelijking met wat Frans van Seumeren bij FC Utrecht doet. Natuurlijk is ook hier sprake van een vermogend iemand die eigenaar is geworden van een voetbalclub, met alle gevolgen van dien. En in Utrechts geval positieve gevolgen.  

Het essentiële verschil is echter dan Frans van Seumeren op bevrijdingsdag 1950 werd geboren in Utrecht, opgroeide en voetbalde in De Meern en zo de Utrechtse voetbalcultuur leerde kennen. Zijn favoriete voetballer was Joop van Maurik. Dat zegt iets. Bovendien is Van Seumeren niet alleen Utrechter, maar (belangrijker nog) Utrecht-supporter. Meneer Wang weet nog steeds niet dat ADO niet in de Bundesliga speelt en die Zwitserse Rus is nog steeds op een landkaart van België aan het zoeken of Kerkrade toevallig in de buurt van Brussel ligt. 

De vergelijking met onze club en supporter/investeerder gaat dus volledig mank. Het zou de media sieren als men dit verschil duidelijk inzichtelijk maakt zodat de gemiddelde leek wel de juiste informatie voorgeschoteld krijgt.  

Danny van der Linden

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht