Column: Teleurgesteld

Waar wij, als supporters, altijd maar worden opgeroepen om ons respectvol op te stellen in de richting van spelers en scheidsrechters, werden wij gisteren door onze eigen speler frontaal in ons gezicht gescheten na de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. Het mag bekend zijn dat de wedstrijden tegen Ajax voor FC Utrecht-supporters sinds jaar en dag van grote importantie zijn. Er zijn zelfs supporters voor wie het seizoen geslaagd is als je deze wedstrijden wint.


08

Zó ver wil ik niet gaan, maar een overwinning op Ajax voelt toch net lekkerder dan een overwinning op PEC Zwolle of Roda JC. Ik spreek uit ervaring. Sinds ik, begin jaren ’90, voor het eerst Stadion Galgenwaard betrad heb ik heel veel wedstrijden gezien. Hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Zo zag ik op 31 augustus 1997 hoe Stefan Postma maar liefst zeven Ajax-goals om zijn oren kreeg, maar zag ik de laatste jaren ook hoe lastig de ploeg uit Amsterdam het vaak heeft in en tegen FC Utrecht. Deze wedstrijden zijn altijd goed voor discussies over voetbal en randzaken. Ook in mijn familie lopen een paar (aangetrouwde) Ajax-fans rond.

Nog nooit heb ik me als supporter zo gekwetst gevoeld als afgelopen zondag toen Zakaria Labyad het publiek wilde bedanken in een geruild Ajax-shirt. Let wel: het aloude gebruik van shirtjes ruilen na de
wedstrijd juich ik van harte toe. Dat Labyad en Ziyech vrienden zijn en van shirt wisselen vind ik ook prima, maar waarom is het nodig het shirt van Ajax aan te trekken als FC Utrecht-speler? Waarom is het nodig je eigen supporters hiermee onnodig te kwetsen?

Ik kan me niet voorstellen dat een Frans van Seumeren hier blij mee is en verwacht dan ook dat er maatregelen zullen volgen tegen dit heerschap. Een boete? Openbare excuses aan de fans? Een transfer? Een schorsing? Maakt me niet uit: dit kan niet onbestraft blijven.

En mocht het zo zijn dat FC Utrecht dit soort gedrag met de mantel der liefde (de traditie van Sint-Maarten) bedekt, dan moet ik me wellicht af gaan vragen of dit nog wel de club is waar ik zo van hou en mijn seizoenskaart netjes terug sturen.

Een teleurgestelde Bunniksider

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht