De oude doos: sloopwerk

De oude doos: sloopwerk

In het jubileumjaar kijken we, als supportersvereniging, graag eens terug naar het verleden van FC Utrecht. Zo nu dan en kijken we in het archief, dat ergens is verborgen in de catacomben van de Galgenwaard. Daar staat en een doos vol verhalen. Vandaag: de sloop van het stadion.


1600x900

Het is vandaag precies 40 jaar geleden dat de laatste wedstrijd in de oude Galgenwaard werd gespeeld. FC Utrecht krijgt een nieuw stadion en supporters besluiten de sloopploeg een handje te helpen.

Direct na het laatste fluitsignaal breekt de hel los. Nouja, zo lijkt het. De competitiewedstrijd tegen PSV eindigt in een bloedeloos gelijkspel, maar daar gaat het de dagen na de wedstrijd nauwelijks over. De sloop van het oude stadion komt wel ter sprake: het is wereldnieuws.

Als tijdens de wedstrijd wat jongens aan een stalen hek trekken, maakt de omroepster bekend dat er met de sloop van het stadion moet worden gewacht tot ná de wedstrijd. Dat is niet tegen dovemansoren gericht. De spelers zijn het veld nog niet af of de eerste supporters hangen al aan de doellatten. Er komen er steeds meer bij en uiteindelijk breken allebei de doelen onder het gewicht. Een andere groep supporters is ondertussen bezig alles wat van glas is kapot te slaan. Onder luid glasgerinkel begint een andere groep ondertussen aan het slopen van de stoelen en het hekwerk. Alle stoelen worden van de verplaatsbare tribunes  op de wielerbaan gebroken en vormen een fraaie rol. Wat overblijft dient als breekijzer om de dug-outs onder handen te nemen.

De beelden van de sloop door eigen supporters gaan in de avond van 20 april 1981 de wereld over. Er wordt natuurlijk schande van gesproken. Het draagt bij aan de reputatie van de Bunnikside. Die is al niet best na de roerige jaren 70, maar zal hierdoor niet veel beter worden.

Supporters lopen die middag doodleuk met doelpalen en scoreborden het stadion uit. Omdat supporters ook in de catacomben van het stadion lopen, spoeden spelers zich naar de kleedkamers om hun persoonlijke bezittingen veilig te stellen. Mister FC Utrecht Leo van Veen is één van hen. Hij kijkt toe hoe het stadion waar hij al zijn leven lang komt vakkundig wordt gesloopt. “Ik zag zelfs supporters met een klok door de gangen lopen”, herinnert hij zich. Zelf hield Leo van Veen overigens een waardevolle herinnering over aan die gedenkwaardige dag. ,,In de hal van het stadion hing een oude foto van DOS met daarop mijn vader. Een kennis nam die mee voor me. Hij hangt nu bij mijn zoon aan de wand.”

De politie is wel aanwezig, maar doet niets. Voorzitter Cees Werkhoven ziet het met lede ogen aan. Een groot deel van wat gesloopt is, moest juist nog worden gebruikt voor een noodstadion op het terrein aan de Veemarkt. Daar zal FC Utrecht uiteindelijk een seizoen lang spelen

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht