De papagaaienwereld de snavels gesnoerd

Beste lezers van de Forza,

In de prachtige nieuwe FORZA die de afgelopen dagen bij de leden is bezorgd, is een fout geslopen op pagina 55.

Bij deze de goede versie.


UtrFey

De vele kenners, vooral alle voetbalanalisten op tv, waren het al talrijke jaren eens met elkaar, Nederland kan geen verdedigers opleiden, en “we” gaan, vooral onderbouwd door de ranglijst der euro’s, nooit meer overwinteren in de Champions League. En mocht dat één keer in de 20 jaar gebeuren, dan liggen “we” er bij de 1e knock-out fase toch uit. Eensgezindheid voerde de boventoon in de papagaaienwereld van de belangrijkste bijzaak van het leven.

Afijn, de duurste verdediger ter wereld, Virgil van Dijk, is toch echt een Nederlander, en nummer 2, Matthijs de Ligt, komt er wellicht aan. In de CL werden de koopzieke voetbalgedrochten PSG, Manchester City, Real Madrid, Juventus, Bayern München, en Barcelona in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld op het bal der kampioenen. Een zegen voor de gemiddelde voetbalfan, want het werd de laatste jaren allemaal wel erg voorspelbaar, met dank aan Liverpool, Ajax, en de Spurs, welke laten zien waartoe een TEAM in staat is, t.a.v. vernoemde clubs met hun individuele sterrenensemble.

Een Nederlandse club bijna in de finale van de CL. Jarenlang heb ik discussies gevoerd met vele kenners, waarbij ik aangaf dat dit mogelijk zou kunnen zijn, mits de eigen filosofie van opleiden en spelen niet wordt verloochent, en natuurlijk moet e.e.a. dan ook wel meezitten, t.a.v. bijvoorbeeld blessures, en schorsingen. Maar gelukkig is daarvan nu de bevestiging, dus voorlopig wordt er niet meer eensgezind gekrijst vanuit de papagaaienwereld vermoed ik. Het is echter ook niet realistisch om te verwachten dat dit elk jaar gaat gebeuren, maar incidenteel is in voetbal alles mogelijk, waarmee ik de brug wil slaan naar onze liefde, onze FC.

Want wat is bijvoorbeeld moeilijker? Als Leicester City tussen Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal en de Spurs kampioen worden van Engeland, of als F.C.Utrecht meedoen, dus geen eis, om de titel tussen Ajax, PSV, en Feyenoord? Het begint allemaal met het absolute geloof in iets, en ja, ik geloof daar heilig in. Voetbal is o.m. kunst, en vermaak, gekoppeld aan het behalen van successen. “Wij”, als F.C.Utrecht, moeten het belangrijk vinden dat het publiek vermaakt wordt. In ieder geval 17 dagen van het jaar, en liefst ook bij uitwedstrijden, moeten supporters na een thuiswedstrijd huiswaarts gaan met de gedachte “wat heb ik een geweldige pot voetbal gezien, wat een strijd, wat een positieve beleving en sfeer in het stadion ”. 17 keer mogen spelers thuis, in een prachtig stadion, laten zien waarom ze verliefd werden, en zijn, op dit mooie spelletje, en met trots het rood en wit dragen.

Dit seizoen evaluerend vind ik dat we, gelet op dat vlak, een niet al te florissant seizoen gedraaid hebben, waarbij niet vaak de filosofie van de club zichtbaar was. Met LEF, technisch, dwingend naar voren staat geschreven op trainingscomplex Zoudenbalch, maar het tegenovergestelde was veelal het geval. Maar wat is voetbal vaak onvoorspelbaar, en ondoorgrondelijk. Onder Erik ten Hag zijn er o.m. goede eindklasseringen behaald, hebben we vier finales meegemaakt, waarvan er met hangen en wurgen één grandioos werd gewonnen, de finale P.O. tegen AZ, onvergetelijk.

Ik schrijf dit artikel “the day after”, wederom een memorabel stukje geschiedenis in onze rijke historie. Gisteren, 28 mei, heeft een ieder die de F.C. een warm hart toedraagt de beste wedstrijd van het seizoen mogen aanschouwen, en beleven. Op het moment dat het er echt om ging werd er gepiekt, en werd Vitesse in hun eigen evenementenhal het stront voor de ogen gespeeld, door een ontketende F.C. Nagenoeg alle duels om de 2e bal werden gewonnen, en de visie van de club werd nagenoeg perfect uitgedragen, gekoppeld aan beleving, en de absolute wil om de strijd om Europees voetbal in ons voordeel te beslechten. Het was oVAR en uit voor Fietstas, en wat hebben we een TEAM F.C.Utrecht gezien waaraan we ons volledig konden identificeren.

De trots spatte van de 1000 supporters af in het uitvak, en werd, na een niet al te best seizoen, “gewoon” even een hoofdprijs behaald want “we” gaan Europa in. Toen de bus arriveerde bij afslag Galgenwaard werd deze met vuurwerk, fakkels, en gezang onthaald door ongeveer 1000 uitgelaten fans. Een prachtig gezicht, en een mooi sluitstuk van een heel apart seizoen, waarin we te vaak getrakteerd werden op ondergrenswedstrijden, maar waarin er ook, voor het eerst in 49 seizoenen, in 3 opeenvolgende uitwedstrijden met 4 goals verschil werd gewonnen, en we de competitie voor het 4e achtereenvolgende seizoen afsloten met een positief doelsaldo, een unicum.

Mijn voorgevoel zegt me dat we een memorabel 50e seizoen tegemoet gaan, waarbij de SV, afhankelijk van de tegenstander, zijn uiterste beste gaat doen t.a.v. het organiseren van Europese reizen. Je hoeft mij niet te papagaaien maar ik hoop dat velen ook durven te geloven in het sprookje wat uitkomt, een seizoen waarin de F.C. zomaar ineens meedoet om de bovenste plaatsen, onder het motto “alles kan, niets moet”, hopelijk al volgend seizoen.

Recentelijk heb ik de lezing van Frans van Seumeren over de berging van de Koersk bijgewoond, zeer interessant. Eén van de hoogtepunten in zijn leven was dat bij de berging van de atoomonderzeeër deze loskwam van de bodem, waarbij ook hij tevens uitsprak ook te geloven in voornoemd sprookje. Ik ga uit van vele wedstrijden a la tegen Vitesse, en mooie Europese wedstrijden, dus spreek de hoop uit dat er een recordaantal seizoenkaarten verkocht gaan worden, en we regelmatig getuige zijn van een kolkende uitverkochte Galgenwaard.

Ik kan niet wachten op het nieuwe seizoen, en wens iedereen bij deze een fijne vakantieperiode toe.

FCU4LIFE

Siege Postuma

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht