Ingezonden column: Eric Gudde pannenkoek

De beslissing die ‘onze’ voetbalbond vrijdag heeft genomen zorgt voor woede en agressie bij clubs die zich ernstig benadeeld voelen. En dat is logisch. Het klopt van geen kant, de beslissingen hebben niks van een soort van rechtvaardigheidsgevoel.


Gudde

Baantjesjager Gudde had waarschijnlijk maar één doel, zijn goede vriend Martin van Geel (tegenwoordig TD bij Willem II) en zijn club Feyenoord een zo gunstig mogelijke uitgangspositie geven.

Dat FC Utrecht naast de pot zou pissen lijkt niet logisch, maar wie de zaken op een rijtje zet ziet de logica.  

Dat Willem II een stuk van de taart zou krijgen leek voor ieder normaal denkend mens onmogelijk: evenveel verliespunten als FC Utrecht, een minder doelsaldo, een slecht onderling resultaat tegen de FC én FC Utrecht heeft een wedstrijd minder ‘mogen’ spelen. Inderdaad ‘mogen’ spelen, want de zondagmiddag dat men zou spelen, werd de wedstrijd afgelast, omdat er waarschijnlijk storm zou komen. Die kwam ook…8 uur later.

De KNVB zwichtte voor de argumenten van Valentijn Driessen (verslaggever bij de Telegraaf, de krant die zakelijk partner is van de KNVB en daar jaarlijks ruim €800.000,- voor betaalt), die ruim van te voren de KNVB er op wees dat het zou kunnen gaan waaien (en dat de halve selectie van Ajax geblesseerd was zal ook mee gespeeld hebben; een paar dagen later kregen de godenzonen voetballes in Utrecht).

Dat Gudde meer dan iets tegen onze FC heeft is voor iedereen duidelijk. Vorig jaar verbood deze flapdrol een minuut stilte na de terroristische aanslag in Utrecht. Was niet nodig volgens deze proleet, omdat niet duidelijk was dat het om een ‘terroristische aanslag’ zou gaan. Ging dus niet door, vanwege een protocol waar bij het overlijden van Burgemeester Van der Laan niet zo nauw naar werd gekeken, maar bij onschuldig afgeschoten KNVB-leden deze er toch maar bij werd gepakt.

Maar nu is de boot echt aan, denkt die Gudde soms dat we hem niet door hebben? Het recht om te spelen in de groepsfase is voorbehouden aan de bekerwinnaar, Feyenoord of FC Utrecht. Niet aan de nummer 3 van de competitie, nee aan de bekerwinnaar.

Er is geen bekerwinnaar, dus beide ploegen hebben bepaalde rechten op deze plaats. En eigenlijk gaat het hierom: Feyenoord in de groepsfase is goed voor een miljoen of 10. De bij Feyenoord verguisde Eric Gudde is opeens het mannetje. De zilvervloot meert aan in Rotterdam, Dick Advocaat tekent bij en Berghuis besloot te blijven. Je krijgt toch het gevoel dat men in Rotterdam al wist dat de Eric Gudde de zilvervloot in Rotterdam aan zou meren.

Doorgestoken kaart? Het hoeft niet, maar het is wel erg toevallig.

Dat Eric Gudde 2 april 2019 in een interview bij RTV Rijnmond aangaf Martin van Geel te zien als een goede vrienden (quote: “we hebben met enige regelmaat nog contact en gaan ook eten met zijn vieren”), plaatst deze beslissing in een ander daglicht. Deze beslissing ruikt naar vriendjespolitiek en stinkt aan alle kanten.

Dat zoon Wouter Gudde oud-speler is van RKC is ook wel een factor, De meeste clubs stemden voor degradatie van ADO en RKC, maar dan heeft papa Eric weer een probleempje met zijn zoon die bij RKC nog een graag geziene gast is. ADO en RKC mogen blijven en Cambuur die een straatlengte voor staat in de Keuken Kampioen Divisie staat met lege handen.

Dat wij bij FC Utrecht ons zwaar benadeeld voelen is geen nieuws, maar het zit dieper. De KNVB met clown Gudde voorop heeft een hekel aan FC Utrecht, zo lijkt het. Waarschijnlijk komt dat door de weinig enthousiaste mening over de BeNeliga, maar er kunnen ook andere persoonlijke beweegredenen zijn.

FC Utrecht mag zich gaan beraden op een rechtszaak. Een rechtszaak die zeker niet kansloos is, maar ook een rechtszaak die waarschijnlijk niet plaats kan vinden, omdat ook rechters liever binnen blijven.

Onrecht kan waarschijnlijk niet ‘rechtgesproken’ worden en dan blijft er maar één ding over: opkomen voor je eigen recht. Het is niet te verwachten dat ernstig benadeelde supporters van FC Utrecht (maar ook supporters van Cambuur en De Graafschap) rustig afwachten tot ze door Gudde geschoren worden.

Wie onrechtvaardig behandeld wordt en zijn recht niet kan halen omdat rechtbanken in lockdown zitten mag, nee, moet voor zijn rechten opkomen.

De roep om actie is enorm, ikzelf zou ook het liefst gaan protesteren in Zeist, maar gezien de verantwoording die ook wij als supporters hebben is dat tegenover de mensen die niks met deze maffia-achtige toestanden te maken niet verantwoord.

Dat dit muisje nog een erg lang staartje zal hebben lijkt mij duidelijk, vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Maar de KNVB heeft van mij geen enkel vertrouwen. En Eric Gudde…het is niet de tijd om iemand iets vreselijks te gunnen, dus dat doe ik maar niet.

-Erik Gudde, de man die persoonlijk verbiedt om na en terroristische aanslag respect te brengen op het voetbalveld door een minuut stilte en rouwbanden.
-De Erik Gudde die zijn oude club Feyenoord matst met ‘het bekerticket’.
-De Erik Gudde die ondanks een stemming van de clubs de oude club van zijn zoon niet laat degraderen.
-De Erik Gudde die Willem II, de club van zijn goede ‘eetvriend’ Martin van Geel, een plekje in de Europa League geeft.
-Deze Erik Gudde kan voorlopig beter niet in Utrecht komen. Onrecht roept rare reacties op bij degene die onrecht is aangedaan en in het geval van Erik Gudde zijn dat er een kleine 100.000. Waarschijnlijk allemaal goede bestuurders, maar ook die mensen vergeten wel eens te remmen.

Erik Gudde … Je bent een pannenkoek.

Met bloeddoorlopen groet,

Prof. Z.O. Gekaseendeur

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht