In memoriam: Ton van der Linden

In memoriam: Ton van der Linden

Vandaag werd rond het middaguur bekend dat Ton van der Linden is overleden. De oud-voetballer van DOS en Elinkwijk wordt door velen gezien als de beste Utrechtse voetballer aller tijden.
Van der Linden, door de mensen liefkozend Tonny genoemd, wordt op 29 november 1932 geboren in het dorp Zuilen. Al op jonge leeftijd ontdekt hij het plezier in het voetbalspel. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de aanvaller het eerste elftal van DOS weet te bereiken. De sierlijke speler scoort aan de lopende band en laat onnavolgbare passeerbewegingen zien.  

Het hoogtepunt bereikt Van der Linden als hij DOS persoonlijk naar de landstitel schiet. Het is dan juni 1958. In Nijmegen spelen de Utrechters een beslissingswedstrijd tegen Sportclub Enschede. Na negentig minuten is het nog steeds 0-0. In de verlenging scoort Tonny van der Linden de enige goal.  

Interlands speelt Van der Linden ook. 24 om precies te zijn. Hij weet er 17 doelpunten in te maken.  
Na zijn afscheid bij DOS (Een schande: Van der Linden krijgt een lege envelop overhandigd) wegens vermeende gezondheidsproblemen komt de spits nog uit voor de amateurtak van DOS en Elinkwijk. Later wordt hij nog bestuurslid en scout van FC Utrecht.  

In 2007 verschijnt er een boek over het leven van Tonny van der Linden en in 2013 krijgt de aanvaller een speciale vermelding op het DOS-monument dat bij Stadion Galgenwaard wordt gebouwd. Daarna wordt het stil rondom Van der Linden. De in Vianen woonachtige oud-voetballer kampt met gezondheidsproblemen en staat bovendien bekend als een bescheiden persoon die niet graag op de voorgrond treedt. Tot vandaag het nieuws komt dat Ton van der Linden op 84-jarige leeftijd is overleden.  

In Nederland zijn we niet goed in het eren van onze helden. Tot een standbeeld of vernoeming van een straat is het daarom nooit gekomen. Toch zit Tonny van der Linden nog steeds in de harten van de vele voetballiefhebbers die hem hebben zien voetballen. Zij vertellen nog de verhalen over die ene legendarische spits. Verhalen die doorverteld zullen worden. Hij was de beste: Tonny van der Linden.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht