'Rookvrij stadion tendens die niet te stoppen is'

De Supportersvereniging FC Utrecht reageert met gemengde gevoelens op het plan om de Eredivisie-stadions vanaf het seizoen 2020-2021 rookvrij te maken. "Het is een tendens die niet te stoppen is", zegt SVFCU-voorzitter Teun den Hartog.

Vanaf het seizoen 2020-2021 mag in stadions van profclubs niet meer worden gerookt. Dat hebben de voetbalcompetities in samenwerking met de clubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij afgesproken. Komend seizoen wordt bij clubs waar nog geen rookverbod geldt een ontmoedigingsbeleid gehanteerd.


Galgenwaard

IN HET NAUW
"Ik denk dat het voor heel veel mensen moeilijk zal zijn, maar ik denk ook dat heel veel mensen er blij van worden", vertelt Den Hartog. "Het is algemeen aanvaard dat niet overal gerookt wordt. De rokers komen steeds meer in het nauw, maar dat is nu eenmaal wel de maatschappij waar we naartoe gaan. We kunnen er weinig aan doen."

Momenteel is in Stadion Galgenwaard al een rookvrij-vak op de Cityside. In de rest van het stadion wordt wel gerookt. "Sommige mensen zitten bij het voetbal en willen een sigaretje erbij. Ik kom uit de generatie dat je met een glaasje sigaretten bij een verjaardag rond de tafel zat. Maar ik weet dat er mensen last van hebben", aldus de voorzitter van de Supportersvereniging.

Den Hartog geeft aan dat het supportershome aan de Bunnikside een aantal jaren geleden ook rookvrij is gemaakt. "Daar was toen ook een hoop om te doen, maar het werd algemeen aanvaard. Nu staat iedereen buiten", legt hij uit.

BUITEN HET STADION
De actie van platform rookvrijestadions.nl sluit aan bij de landelijke beweging De Rookvrije Generatie, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken, net als bij Vitesse, Ajax en Almere City FC.

Ook bij wedstrijden van Oranje mag niet worden gerookt. PSV voert komend seizoen een rookverbod in. Het platform streeft ernaar dat er op geen enkele plek in stadions mag worden gerookt. Fervente rokers zullen het stadion moeten verlaten om een sigaret op te steken.

Bron: RTV Utrecht 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht