Since70: Jezus heeft sproeten

Since70: Jezus heeft sproeten

Met een interland-weekend voor de boeg is het aardig eens terug te blikken op FC Utrecht-spelers in oranje.
Een jaar of twintig geleden was er in Utrecht een ongekroonde koning die een Oranje leeuw werd.
Eind jaren ’90 is Stadion Galgenwaard steevast uitverkocht. Werkelijk elke stoel is bezet en de aanmoedingen worden luidkeels gezongen. Aan de andere kant van de stad kan men horen wanneer het goed gaat met de FC. Zeker als de wind goed staat. )

Zijn de prestaties dan zo bijzonder? Nee, FC Utrecht eindigt in die periode meestal zo rond de elfde plaats en is, ondanks de grote mond over de uitdager die het wil zijn, niet meer dan een ploeg uit de middenmoot. Goede voetballers zijn er wel. Reinier Robbemond blijkt een uitstekende middenvelder, buitenlandse spelers als Scott Booth (naar wie zelfs een straat is vernoemd: De Boothstraat, een zijstraat van de Voorstraat :-)) en Didier Martel spelen korte tijd bij de club en aan het debuut van een Pascal Bosschaart en de komst van Harald Wapenaar is te zien dat er mooie jaren in het verschiet liggen. Maar zo ver is het dan nog niet.

Toch bewaart menig FC Utrecht-supporter warme herinneringen aan die tijd. Een tijd waarin Galgenwaard een onneembare vesting was en de beruchte aanhang werkelijk als twaalfde man bekend stond. De grote man in die tijd is Michael Mols. Zijn populariteit is in die dagen ongekend. Op sommige zondagen wordt zijn naam negentig minuten lang gescandeerd. Er worden handtekeningen verzameld om de Amsterdammer (!) in Utrecht te houden, het liefst voor tien jaar. Mols blijkt over een fenomenale techniek te beschikken, heeft een neusje voor de goal en is bovendien een normale jongen. Dat gaat er in als koek bij de supporters. De spandoeken voor Mols zijn niet aan te slepen. De meest bijzondere: Jezus heeft sproeten. Het tekent de grootheid van de spits wiens poster menig jongenskamer siert. 

Natuurlijk kan dan Oranje niet uitblijven. Debuteren deed hij al in dienst van FC Twente. In 1995 debuteren Michael Mols onder bondscoach Guus Hiddink in een wedstrijd tegen Frankrijk. Plaats van handeling: Stadion Galgenwaard.
In 1998 is het weer zover. Mols, koning van de Domstad, mag mee met Oranje naar oefenwedstrijden in Amerika. Hij speelt mee, maar kan niet zijn stempel drukken zoals hij dat in de eredivisie, en later in Schotland, zal doen. Michael Mols, een van de beste spelers die FC Utrecht ooit had, komt tot zes interlands.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht