SVFCU in gesprek met Wilco van Schaik

SVFCU in gesprek met Wilco van Schaik

Als officiële supportersvereniging van FC Utrecht gingen we deze week langs bij Algemeen Directeur Wilco van Schaik naar aanleiding van vragen en opmerkingen die ons bestuur kreeg. De verkoop van Timo Letschert en Bart Ramselaar, de financiële situatie van de club, de toekomst, wat zijn de verwachtingen voor dit seizoen waren enkele thema’s waar de directeur op in ging. Hij sprak open met ons over alles wat we hem vroegen.
De verkoop van Timo Letschert en Bart Ramselaar is dat een opluchting of een verlies?
Iedereen wist dat wij transfers nodig hadden deze zomer. Dat kon voor niemand een verrassing zijn. Dit hoort inmiddels bij ieder Nederlands voetbalbedrijf. De opdracht van de RVC en Frans van Seumeren was duidelijk ‘de club moet niet meer afhankelijk van Frans zijn, hij moet er niet elke keer geld in hoeven stoppen’. Frans is hier in de pers ook vaak open over geweest. Duidelijke taal en daar was ik het ook mee eens. Nu moeten we zelf de club zelf overeind houden, we kunnen niet langer op de zak van Frans blijven teren door geld te krijgen of te lenen. Dat is niet gezond meer. We hadden al de transfer van Ruud Boymans, maar die transfer viel in het vorige seizoen (15/16). Voor dit seizoen, 2016/2017 moesten we transfers maken om richting de zwarte cijfers te komen. Het was hard nodig na de afgelopen meer dan bijna 10 verliesgevende jaren. Maar we zijn nog niet klaar, we lopen de laatste kilometers van de marathon. We moeten nog vol aan de bak. Nu moeten we door pakken op alle terreinen van de organisatie en club.  

Waren deze transfers verwacht of zijn jullie verrast?
We hadden een duidelijke aanpak ontwikkeld voor deze transferperiode met diverse scenario’s. We waren dus niet verrast, maar juist voorbereid. Je leest en hoort veel geruchten in deze periodes. Wij weten inmiddels dat nog geen 75% waar is van wat er wordt gezegd of geschreven. Af en toe moesten we echt lachen.  De meest gekke dingen en beweringen kwamen voorbij.  Maar we bleven rustig en volgden ons plan. Tot nu toe is dat geslaagd. En we hebben prijzen gemaakt die we de laatste jaren niet vaak hebben kunnen maken. Met aantrekkelijke bonussen en doorverkoop percentages voor de toekomst. En spelers verkopen hoort bij onze club. Dat is mede een levensader voor de toekomst. We zijn nu éénmaal, net als eigenlijk alle clubs in Nederland, een ontwikkelclub.

Jullie huren nu af en toe ook, waarom, kopen is toch veel beter?
Dit is een bewuste keuze. We willen zuinig zijn met het nu verdiende geld. Diverse spelers die op onze lijsten voor kwamen hadden al andere keuzes gemaakt. Tot dat moment konden wijn niets doen, dus dan maken spelers andere keuzes. Dan huren we liever en wachten we tot dat we wel toe kunnen slaan in de komende transferperiodes m.b.t. spelers die wij echt willen. We hebben daarnaast in onze selectie genoeg spelers die ook op deze posities kunnen spelen. Als we iets doen moet het een investering in de toekomst zijn of een directe versterking. We gaan gewoon weer nieuwe spelers ontwikkelen tot het niveau Timo en Bart. En dat duurt altijd even, dat weten we ook uit ervaring. Dus dat moet je als club dan ook incalculeren. En dat kost ook altijd wat punten in het begin. Maar een competitie duurt 34 wedstrijden, dan pas kun je iets zeggen over een seizoen. Niet na twee, vier of zes wedstrijden! Dan heb je een indruk, een moment opname. Maar iedereen weet, in het voetbal kan het per weekend veranderen. Voor dit seizoen gaan we weer weg met de doelstelling om te spelen tussen de plekken 6 en 12. Zit het mee speel je om plaats 6, 7, 8 en 9. Zit het tegen dan spelen we om plek 10, 11 en 12. We hebben de 8ste/9de spelers begroting in Nederland, daar kun je wat vanaf leiden. Vorig seizoen zat echt alles mee en presteerden we echt boven verwachting. Prachtig, maar realiteit om dat te verwachten voor dit seizoen.  

Is hiermee de uittocht ten einde?
Uittocht, wat is een uittocht? We hebben tot nu toe drie spelers verkocht en er vier terug gehaald. En het zijn drie bepalende spelers, dus dat doet pijn en maakt het gevoel altijd groter. Zeker als je met deze zware start ook niet gelijk de punten pakt. Maar we spelen 34 wedstrijden en er zijn nog veel punten te halen. Vorig seizoen verloren we thuis ook van PSV en AZ! We laten ook steeds meer spelers uit de jeugd onze selectie instromen. Dat zijn dan wel geen nieuwe spelers van buitenaf, maar wel nieuwe selectie spelers. Omdat de jeugd op een zo hoog niveau speelt kunnen we nu makkelijker deze spelers de kans geven. Als je zoveel investeert in de jeugd moet je ze ook de kans geven, dan kunnen ze zich ontwikkelen. Dat doen ze niet op de bank. En anders hebben onze investeringen in de jeugdacademie geen zin. En spelers die eeuwig, of een paar jaar bij je club blijven zijn ook zeldzaam. Dat hebben wij alleen met Mark van der Maarel. Dat is een echte clubspeler, uniek in Nederland bijna.  

Dus we moeten nog wel ergens rekening mee houden, want je hebt eerder gezegd ‘ook als we gezond zijn zullen we verkopen’.
Wij zeggen altijd ‘als mensen hoge prijzen gaan bieden voor onze spelers, dan gaan we echt aan de tafel’. Met dat geld kunnen we voor de lange termijn de club veilig stellen. Voor Haller hebben we deze transferperiode al heel vaak ‘nee’ verkocht. Hij gaat niet zo maar weg. Wij hebben ook hierin ons beleid, en daar houden we aan vast. We hadden hem al lang kunnen verkopen. En Sebastian zelf heeft ook een aantal keren ‘nee’ gezegd. Hij heeft het naar zijn zin bij ons club en ziet nog voldoende perspectief.  

Alles wat waarde is hebben jullie nu verkocht, wat blijft er over?
We hadden na mijn eerste volledige seizoen in 2012/2013 bijna 13 miljoen verlies en nagenoeg 0 euro waarde op het veld. Maar kijk hoe we als club er nu voor staan. We hebben nu, zelfs zonder de verkopen van Ruud, Timo en Bart en met Menno, Richairo, Edson en David erbij, nog enorm veel kwaliteit en ook waarde in de selectie. Kijk naar onze namen. Veel subtop clubs zouden diverse van onze spelers willen hebben.  

Wanneer gaan jullie nu zwarte cijfers schrijven?
De club komt er beter voor te staan, maar is er nog niet. Nog steeds maken we elk jaar een stap vooruit. Met deze transfers en de stijgende verkoop van seizoenkaarten en onze groei op commercieel vlak gaan we weer stappen maken. De afgelopen jaren heeft het ons niet altijd mee gezeten. We komen van heel ver. Maar we hebben, zoals gezegd, ook steeds geïnvesteerd, ondanks de verliezen. Daardoor duurden zwarte cijfers wat langer. Echter, we doen alles met de lange termijn voor ogen. We hebben zwarte cijfers nu wel in het zicht. Voor het eerst dus in bijna 10 jaar!  

Wordt er niet teveel gekeken naar alleen de financiën, supporters willen ook een goed elftal?
Wij begrijpen dat natuurlijk van onze supporters en het lijkt misschien of het alleen om de financiën gaat. Maar uiteindelijk staat alles in het teken van het voetbal, dat staat bij ons voorop. Dat heeft het afgelopen seizoen wel bewezen. Goede financiën en een professionele organisatie is een basis voorwaarde om te presteren op het veld en daarbuiten. Maar we hebben vier jaar geleden  gezegd met elkaar ‘deze club moet gezond kunnen draaien’, dat was het doel. ‘En in de subtop kunnen spelen’, ook dat was een doel, want het draait om voetbal. Maar dat zit elkaar wel eens in de weg. We hebben gekozen voor de lange termijn, ook voor onze supporters. We hebben toen ook gezegd ‘het gaat af en toe pijn doen’, en ook dat is gebeurd en dat doet het nu af en toe nog. Maar we maken stappen. We komen van, zoals eerder genoemd, een netto verlies van 13 miljoen in seizoen 2012/2013. 13 miljoen op nog geen 13 miljoen inkomsten toen!!! De inkomsten groeien dit seizoen waarschijnlijk richting de 16 miljoen. Dat moet ook, daar moeten we de groei ook echt de komende seizoenen vandaan halen. Als we dan dit seizoen deze financiële stappen maken, met goede prestaties op het veld, kun je wel zeggen dat iedereen een geweldige job heeft gedaan. Maar het moet wel eerst gebeuren, dus we zullen dit seizoen weer keihard moeten werken. Op het veld en op het stadion. Want operationeel (zonder transfers) zijn we nog niet waar we willen zijn.  

Maar kun je dat wel beloven als je ieder jaar je beste spelers moet verkopen?
Dat is de markt in Nederland. Dat hoort bij het voetbalbedrijf. Dat is nu éénmaal zo. Dat is niet alleen bij FC Utrecht zo, maar overal, ook bij onze concurrenten. PEC moet Veldwijk, Van Hinthum en Bouy laten gaan, Twente op hun niveau waarschijnlijk Zyech, Tapia, Cabral en Guiterrez.  Ook Ajax met Milik en Cilissen, PSV vorig seizoen met Depay en Wijnaldum en nu weer Bruma en misschien zelfs Willems. Het is onderdeel van het businessmodel van een voetbalbedrijf in Nederland geworden om op het juiste moment spelers te verkopen. Daardoor spelen de subtopclubs het ene jaar om de plekken 5, 6 en 7 en het jaar erop om de plekken 8, 9 en 10. Elk jaar moet je een nieuw team opbouwen. Het is part of the job in Nederland. Veel clubs met ambitie in Nederland hebben daarnaast transfers nodig om zwarte cijfers te schrijven en om hun ambities gestalte te geven. En dan gaat het erom dat je goede scouting hebt en een goede jeugdopleiding. En daar hebben wij de afgelopen jaren ondanks de verliezen veel in geïnvesteerd. En dat gaat voor ons de komende jaren het grote verschil maken ten opzichte van concurrenten om ons heen, waardoor wij langzaam naar de rest van de voetbaltop kunnen kruipen.  

Frans is dus blijven investeren in FC Utrecht?
Ja zeker, maar wel met beleid en visie. Door ervaring worden wij ook wijzer. En voetbal is echt een ervaringsvak. Het is nergens mee te vergelijken. Met geen enkele branche.  Frans staat voor zijn club en zijn supporters en heeft altijd vertrouwen in de koers gehouden. Er zit altijd een gedachte achter bij hem. Wij bouwen nog steeds, dat zal nooit ophouden. En dit kon echt alleen maar door de aanwezigheid van Frans. Wat die man de afgelopen jaren voor deze club heeft gedaan is echt ongelooflijk. Niemand kan zich dat voorstellen. En soms wordt daar nog steeds echt te makkelijk over gedacht. Je mag aan hem eigenlijk geen euro meer vragen. Nu moeten wij als club, de supporters, de businessclub leden het zelf doen. Dat moment is nu aan gebroken. Nou moeten wij de verantwoordelijkheid nemen. Frans is wel heel belangrijk geweest voor het voortbestaan van FC Utrecht. En niet alleen met geld, maar vooral met zijn drive en enthousiasme en zijn geloof in de toekomst. Dat brengt hij over op ons allemaal. Hij heeft echt het betaalde voetbal in Utrecht gered. En je ziet met FC Twente dat het zo maar bijna gebeurd kan zijn. En nu wil hij FC Utrecht ook weer op eigen benen zetten. En dat moet ook. Maar zijn trots bij het bereiken van de bekerfinale was zo mooi om te zien. Dat soort momenten moet hij de komende jaren meer gaan mee maken. En daarom moeten we met z’n allen achter ons elftal en onze club gaan staan.  

U praat over investeren, vooral op het veld. Wat wordt er gedaan voor de supporter  dit seizoen. Wordt daar ook in geïnvesteerd?
Zeker, de supporter blijft heel belangrijk voor FC Utrecht. Als eerste investeren we dus continu technisch omdat ook onze supporters punten willen winnen met ons elftal. Maar daarnaast hebben we het afgelopen seizoen al het geluid in het stadion geheel vernieuwd, wat een betere sfeer geeft. Dit was een enorme investering van meer dan een half miljoen. We hebben de catering in eigen handen genomen en daarmee meer keuze en vooral meer kwaliteit proberen te leveren.  Ook een betere service en bediening proberen we aan te brengen. We gaan dit seizoen met de wifi in het stadion aan de slag, de eerste ring glasvezel ligt al in het stadion. We zijn er nog niet. Maar getuige het klant tevredenheidsonderzoek dat we elke thuiswedstrijd houden onder onze seizoenkaarthouders zien we dat de tevredenheid daarover stijgt. Onze mensen werken er ook hard aan.  

Ook is de hoeken discussie weer actueel?
Ja dat verbaast me, want ik heb al eerder gezegd dat we studies hebben verricht en kosten in kaart hebben gebracht. De uitkomst was toen ‘het is nu nog te duur en daarnaast mogen we de hoeken niet voor de kantoorpanden dicht bouwen’. Dit hebben we toen al medegedeeld en met de supportersverenigingen besproken en uitgelegd. Misschien denken mensen nu dat we miljoenen op de bank hebben staan, maar dat is nog niet zo. Daarnaast hebben we te maken met de stadion eigenaar, want het stadion is niet van ons. En we gaan eerst dit stadion vol spelen en dan praten over meer stoeltjes lijkt ons. Het stadion is Engels gebouwd en voelt ook Engels aan. Maar als er mensen zijn die mee willen denken en ook in de financiën willen regelen, dan staat onze deur open.  Er over praten kan altijd. Maar ik wil wel duidelijk zijn hoe wij het hebben bekeken en beoordeeld tot nu toe, anders gaan andere mensen voor ons de verwachtingen weer opschroeven. Wij zijn duidelijk geweest. Ik sluit niets uit, maar zoals eerder gezegd ‘nu denk ik niet’.  

Het hoofdgebouw wordt verbouwd, vorig seizoen is er een nieuwe geluidsinstallatie aangebracht en werd Zoudenbalch gemoderniseerd, en er is een start gemaakt met de verbouwing en uitbreiding van de catering punten. Hoe kan dat bij een club die verlies lijdt?
Dit is onder andere het resultaat van de onderhandelingen die we vorig jaar zomer hebben afgerond met de stadion eigenaar. Twee jaar zijn we intensief bezig geweest met die onderhandelingen.  En vorig jaar zomer hebben we Jan Spelt (de stadion directeur) de hand geschud en was de deal rond. En wij als FC Utrecht hebben in die nieuwe, voor FC Utrecht betere, verbintenis voor langere tijd ook de nodige investeringen weten af te dwingen. Dit is echt een heel belangrijk contract geweest voor onze club en de toekomst. De verbouwingen op Zoudenbalch, de nieuwe geluidsinstallatie, de aanpassing en nog komende verbouwingen in de cateringpunten en alsmede de investeringen in het hoofdgebouw hebben we zeker weten te stellen voor de club.  We praten hier over miljoenen investeringen die we niet als club kunnen doen. Dit contract in samenwerking met de nieuwe stadion eigenaar afgesloten zorgt ervoor dat we als club ook buiten het elftal om kunnen investeren. Dit kunnen maar weinig clubs op dit moment. Dit is echt een kracht van FC Utrecht. Wij wel en dat is mede te danken aan de stadion directeur, de heer Spelt en zijn collega Casper Duchart, die zeer betrokken zijn bij onze club. En die toekomst zien in het stadion en zag dat deze investeringen noodzakelijk waren. Samen investeren we dus in Stadion Galgenwaard. Ook voor onze supporters en business relaties.  

Aan het einde van het seizoen dreigde FC Utrecht Europees voetbal mis te lopen door een licentie kwestie. Hoe is hier na het voorval mee om gegaan?
Hier is hard doch rechtvaardig over gesproken. Eerst intern met de betrokkenen.  Ik heb diverse gesprekken gevoerd en geëvalueerd. En daarna heeft de rvc ook nog een feiten onderzoek laten uitvoeren door de voorzitter van de financiële audit comittee Arie Brienen. Daarna is er ook nog met de KNVB gesproken. Dit is terug gekoppeld aan de stichting en de supporters verenigingen. Het is goed dat we de evaluatie hebben gedaan.  

De uiteindelijke conclusie van het feiten onderzoek was dat het misverstand tussen enerzijds de KNVB ofwel de UEFA en anderzijds FC Utrecht is ontstaan door een samenloop van omstandigheden, waarvoor geen primaire verantwoordelijke is aan te wijzen. Het doel van het onderzoek was ook niet om mensen persoonlijk aan te wijzen en te slachtofferen. De RVC wilde vooral de garantie dat zoiets in de toekomst niet meer kon voorkomen.  

Het is een hele complexe zaak geweest als je alles op een rijtje zet. Gebleken is in het onderzoek dat er bij zowel FC Utrecht als KNVB duaal gecommuniceerd en daarna bij ons verkeerd geïntepreteerd is. Dat is onze fout geweest, daar lag de kern. En dat laatste moeten wij ons alleen druk over maken, want dat was onze eigen verantwoordelijkheid. Dat had niet mogen gebeuren. Je moet als je wil wijzen alleen naar jezelf wijzen. Zo hebben we intern ook geëvalueerd, dus hard op de feiten. Aan beide zijden is er sprake geweest van een aantal personeelswisselingen. Dit heeft ook zeker invloed heeft gehad op het process m.b.t het juist overdragen van de de interne procedures bij ons zo bleek uit het onderzoek. Maar fout is fout, daar met je niet omheen draaien. Wat niet wil zeggen dat deze kwestie disproportioneel was. Maar dat deed er niet toe in onze evaluatie.  

Wij als FC Utrecht hebben inmiddels ook een goed gesprek als RVC en directie met bureau licentiezaken alsmede de rvc en directie van de KNVB achter de rug. We zijn daarin open naar elkaar geweest. Dat was een uitstekend gesprek en heel verhelderend. In het onderzoeksrapport en in de gesprekken met de KNVB zijn adviezen opgenomen, die herhaling in de toekomst moeten voorkomen. Wij hebben deze  adviezen inmiddels overgenomen, processen aangescherpt om in de toekomst dit soort misverstanden te voorkomen. En we hebben de verscherpte processen direct geïmplementeerd bij de eerste transfers die nu al gemaakt zijn. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat moet je evalueren, duidelijk en hard benoemen en de verbeteringen direct in je organisatie toepassen, waardoor herhaling kan worden voorkomen. Dat heeft de RVC naar mijn mening grondig gedaan. Dus hebben we dit nare hoofdstuk daarmee ook afgesloten als directie en rvc.  

Wilco wil je nog wat toevoegen als afsluiting?
Ja, ik denk dat we toch weer een stap hebben gezet met onze club. We zijn er nog niet, we moeten nog wat stappen zetten. Maar we gaan nog steeds de goede kant op. We staan na vorig seizoen weer op de kaart, mensen komen weer graag naar de club. Zie de seizoenkaarten die stijgen, zie de aantrekkingkracht van commercie. Het begint weer leuk te worden merk ik voor veel mensen. Daar hou ik van. Dat mensen plezier beleven aan FC Utrecht. Met elkaar, met je vrienden, met je gezin of je kinderen. FC Utrecht moet mensen een lach op het gezicht geven. En af en toe moet je er lekker over kunnen zeiken of klagen. FC Utrecht leeft weer onder de mensen. In het stadion, bij een bezoek aan het WKZ of gewoon als je op je werk over je club praat, je voelt het. Dit seizoen gaan we echt weer tegenvallers krijgen of een keer of zelfs een paar keer onverwacht verliezen. Maar ook zullen we weer verrassen en onverwacht winnen. Nieuwe helden zullen weer op staan. Dat hoort bij onze club en bij voetbal. Dat maakt het allemaal zo leuk. FC Utrecht is vaker in het rechterrijtje geëindigd dan bij de eerste zeven. Toch hebben we onze ambities weer. Dat hoort ook bij FC Utrecht. En dat moet ook zo als je wil groeien. Als we alleen maar na 34 wedstrijden het seizoen weer kunnen afsluiten met een glimlach. Ik kijk echt uit naar het verdere verloop van dit seizoen. De eerste wedstrijden, zijn uitdagend, anderen noemen het zwaar. Maar het is zoals het is. Onze tegenstanders spelen ook niet graag tegen ons en van die angst moeten we profiteren.  Ik heb er alle vertrouwen in dat het elftal weer de groei door maakt die het vorig seizoen ook heeft door gemaakt. Ik wens alle supporters veel succes en plezier!

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht