Tien jaar wederopstanding.

Toeval? Je zou het bijna denken. Toevallig is het wel de voor christenen belangrijkste feest, Pasen, waar de wederopstanding van Jezus wordt gevierd op dit jaar op 2 april valt. 2 april 2008, het is tien jaar geleden dat Frans van Seumeren als donderslag bij heldere hemel gepresenteerd werd als de nieuwe eigenaar van onze FC Utrecht.


Frans 10 jaar

De toen voor velen onbekende Frans van Seumeren was een vreemde eend in de bijt van de door intriges en achterklap geregeerde voetbalwereld. Frans bleek de afgelopen tien jaar naast geslaagd ondernemer vooral de warme, vriendelijke next-doortype buurman. Een groot hart, sociaal en uiteraard fervent FC Utrechtsupporter.  Soms meer supporter dan iets anders, maar dat is juist een pré voor iedereen die FC Utrecht een warm hart toe. De laatste tien jaar was niet bepaald een pad over rozen, de voetbalwereld liet zich regelmatig van zijn slechtste kant zien. Ondanks forse tegenvallers en forse tegenwind liet Frans FC Utrecht, en eigenlijk ons supporters, nooit vallen. Financiële tegenvallers werden door Frans persoonlijk bijgepast,  nooit liet hij de club in de steek. Tekenend is ook de afspraak dat hij minimaal 10 jaar bij de club zou blijven, voorlopig gaat Frans door.


Toen Frans tien jaar geleden in onze club stapte, was de club zo goed als naar de klote. De schulden rezen voor de zoveelste keer compleet de pan uit. De club was zo goed als dood, geen of nauwelijks bezittingen en een schuld waar een paard de hik van krijgt, tot Frans er in stapte en de club persoonlijk redde. FC Utrecht eindigde dat seizoen op de tiende plaats. NAC werd dat jaar derde, en ook NEC en Roda JC eindigde die jaargang boven onze FC. NAC,  NEC en Roda vergelijkbare clubs met ook een struggle of life. Clubs die minder geluk hadden dan onze FC,  clubs die geen suikeroom als Frans hadden en die hiervoor de rekening gepresenteerd hebben gekregen. Als Frans destijds niet was ingestapt hadden de straffen van de KNVB vanwege financiële tekortkomingen niet mals geweest, puntenaftrek of zwaarder was niet uit te sluiten geweest. Een vergelijkbaar scenario als bij genoemde clubs is reëel te noemen.  Zo ver is het gelukkig nooit gekomen, door de persoonlijk inzet en financiële offers van Frans is de duik naar beneden niet gemaakt. Heden ten dagen staat er een stabiele club waar eigenlijk iedereen trots op is. FC Utrecht heeft schwung, een voorbeeld voor veel clubs die nu de andere kant van de medaille zien. Het plan van Frans om van FC Utrecht en stabiele middenmoter te maken lijkt geslaagd. FC Utrecht leeft als nooit tevoren, de lamgeslagen bokser van tien jaar geleden  staat weer te dansen in de ring, FC Utrecht is een club waar iedereen in Nederland rekening houdt.


Veel mensen realiseren niet wat een voetbalclub in bepaalde levens te weeg brengt, pasgeborenen hebben niet toevallig een rompertje van mijn favoriete club aan en ook het definitieve afscheid wordt tegenwoordig opgetuigd met fakkels en artikelen. Voetbal is bij velen een gedeelte van hun belevingswereld. Voetbal is voor menigeen net zo belangrijk als je geloof. Je humeur kan er van afhangen en bijzondere gebeurtenissen krijgen soms een extra dimensie door het supporterschap van je club. Dat de club voor ons behouden is hebben we aan Frans te danken, niets meer of minder. Frans zijn miljoenen hebben de club gered maar ook honderdduizenden een deel van hun belevingswereld gegeven.  Hoe zouden we ons voelen zonder onze FC of onze FC in de 2de divisie? En hoe trots zijn we nu?


Namens al die supporters van de mooiste club van Nederland wil ik Frans bedanken voor de offers die hij gebracht heeft om FC Utrecht nieuw leven in te blazen en in leven te houden.

Dit weekend zal er in de diverse gemeenschappen Pasen, “de wederopstanding” gevierd worden, men zal zingen van “U zij de Glorie”,  de wederopstanding wordt uitbundig gevierd. Toepasselijk tien jaar na dato, de toekomst is aan FC Utrecht, met Frans op de brug komen er mooie tijden aan, het fundament is gelegd.

 

Bedankt Frans
Tot nader order,

Drs. R.E.A. List

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht