Voorbeschouwing Since70: Johan de Kock

Ook voor de wedstrijd van zondag tegen FC Groningen maakte wij een voorbeschouwing van iemand die voor beide clubs gespeeld heeft. Onze keuze viel op de Kock.

Johan de Kock speelde het grootste deel van zijn loopbaan bij FC Utrecht. 214 wedstrijden en 20 doelpunten verdeeld over zeven jaar, leverde dit verblijf in de Domstad op. De Kock, gezegend met een gezond stel hersens en een ‘perfecte fysiek’, heeft aan de top van het mondiale voetbal mogen proeven en studeerde en passant ook nog eens af als ingenieur. Uiteindelijk bleven zijn voetbalkwaliteiten niet onopgemerkt en naast een uitverkiezing voor Oranje toog hij naar Schalke ’04 waar hij en de UEFA Cup binnen sleepte.


DeKock

De geboren Sliedrechtenaar kon als tiener ooit naar Feyenoord 2 maar De Kock koos uiteindelijk in 1984 voor het hoge Noorden. Hier had hij zich in de kijker gespeeld in een oefenwedstrijd en was daarbij ontdekt door Han Berger. De Kock speelde uiteindelijk drie seizoenen voor FC Groningen en scoorde, als hoogtepunt, in november 1986 in de Europese thuiswedstrijd tegen het Portugese Vitoria Guimarães.

Toen trainer Rob Jacobs het voor het zeggen kreeg in Groningen werd De Kock naar het tweede plan verwezen. Dit resulteerde uiteindelijk in een breuk. Na 77 wedstrijden waarin hij 24 maal wist te scoren, werd hij als vervanger van John van Loen bij FC Utrecht binnen gehengeld.

Het zou uiteindelijk heel anders verlopen: in plaats van een plek in de voorhoede werd de boomlange De Kock door (wederom) trainer Han Berger in de verdediging als voorstopper geposteerd. Dit bleek een gouden greep getuige de rest van zijn loopbaan, zijn winst van de ‘Zilveren schoen’ in 1993 en zelfs zijn uitverkiezing in 1993 voor het Nederlands Elftal.

De Kock speelde uiteindelijk 13 wedstrijden voor Oranje. Hierin wist hij als verdediger één maal te scoren in een oefenwedstrijd op 29 mei 1996 tegen China. De Kock was zelfs basisspeler op het Europees kampioenschap voetbal 1996 in Engeland, waar Oranje onder leiding van Guus Hiddink de kwartfinale behaalde en jammerlijk strandde op pingels tegen Frankrijk. U weet wel, de misser van Clarence Seedorf..

Weer was een mindere relatie met de trainer, in dit geval Leo van Veen, debet aan het vertrek van Johan de Kock. Nu was Roda JC in 1994 de gelukkige. David Nascimento ging juist de tegengestelde richting op door een deal tussen beide clubs. De Kock bleef twee seizoenen bij Roda JC, waarin hij tweede en vierde in de Eredivisie werd. Ook hier was hij weer een imponerende speler getuige de bronzen schoen die in 1996 aan hem werd uitgereikt.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht