Veemarkt

Een vergeten stadion (1981-1982).

Men praat altijd over de drie stadions de we hier in Utrecht hebben gehad, maar er is toch nog een stadion. Niet zo mooi en groot als de stadions die we hebben gehad of die we nu hebben, maar waar toch een belangrijk stukje historie ligt voor de club en de SupportersVereniging. Dit stadion was dan ook de eerste thuishaven van de officiële SupportersVereniging van FC Utrecht.


Eerste competitiewedstrijd

Op 16 augustus 1981 werd de eerste competitiewedstrijd van de FC Utrecht in het noodstadion bij de Veemarkt gespeeld. Zoals bekend maakte FC Utrecht voor het spelen van competitiewedstrijden gedurende het seizoen gebruik van een noodstadion dat door de gemeente was ingericht op de zogenaamde keuringsterreinen bij de Veemarkt. Dit, in verband met de nieuwbouw van stadion Galgenwaard. De eerste competitiewedstrijd was tegen Go Ahead Eagles en de FC-ers wonnen met 2-0.

Er waren op dat moment in het noodstadion bijna 11.000 zit/staanplaatsen, welke als volgt konden worden verdeeld:
- 5.950 staanplaatsen onoverdekt
- 3.000 zitplaatsen onoverdekt
- 2.000 zitplaatsen overdekt

Voor de supporters waren bij het veld op vier plaatsen verkooppunten ingericht. Bovendien konden zij gebruikmaken van een noodkantine, welke op het Veemarkt­terrein, nabij de hoofdingang en uitgang van het veld was gesitueerd. De verkooppunten waren vanaf 13.00 uur in bedrijf. De sluitingstijd van de kantine viel samen met het einde van de wedstrijd, te weten 16.15 uur.

Op het parkeerterrein bij de Veemarkt was ruimvoldoende gelegenheid voor het gratis parkeren van de auto's. Ten behoeve van de fietsers werden er op het parkeerterrein de nodige fietsenrekken geplaatst. Dat parkeerterrein werd drie kwartier na de wedstrijd, dus om 17.00 uur, afgesloten. Auto's, welke zich na sluitingstijd op het parkeerterrein bevonden, werden weggesleept op kosten van de eigenaar. Het G.V.U. zette, zoals gebruikelijk, bussen in voor de aan- en afvoer van het publiek. Deze bussen reden naar de halte aan de Biltse Rading. De passagiers dienden vanaf dat punt slechts het parkeerterrein van de Veemarkt over te steken om de ingang van het noodstadion te bereiken.

Bekerfinale
Onderleiding van trainer/coach Han Berger heeft FC Utrecht in dit stadion nog de bekerfinale tegen AZ’67 gespeeld. De uitwedstrijd tegen AZ’67 werd door de Utrechters in de Alkmaarder Hout met 5-1verloren. In de returnwedstrijd won FC Utrecht door een doelpunt van Jan Wouters in de 5eminuut met 1-0 van de Alkmaarders, helaas was dit niet genoeg en won AZ’67de beker. Maar toch een top prestatie van onze club, dat voor het eerst een bekerfinale mocht spelen.

Na een speciaal jaar in een stadion waar toch wel een stukje historie ligt, speelde FC Utrecht haar laatste wedstrijd tegen Sparta. FC Utrecht verloor deze wedstrijd met 1-0. Onze FC had een mooi jaar gehad; we hadden gestreden voor de beker, we waren op de 5e plaats geëindigd en we speelden het jaar er op weer europees voetbal. Willy Carbo werd in dit seizoen topscoorder met 14 doelpunten. Deze tijd heeft dan ook veel inspanning en gemeenschapsgeld gekost om de supporters van de FC in staat te stellen ook in het seizoen 1981/1982 van de verrichtingen van hun FC te kunnen genieten, maar het was zeer de moeite waard.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht