Historie FC Utrecht

FC Utrecht is, zoals de naam al aangeeft, afkomstig uit Utrecht. Deze stad, met ruim 330.000 inwoners de vierde van Nederland, ligt in het hart van het land.

Oprichting

FC Utrecht werd opgericht in 1970. De club ontstond na een fusie tussen de drie betaalde voetbalclubs in Utrecht: DOS (opgericht in 1901 en landskampioen in 1958), Velox (opgericht in 1902) en Elinkwijk (opgericht in 1919). DOS had zich het seizoen daarvoor ternauwernood gehandhaafd, waardoor FC Utrecht onder leiding van trainer Bert Jacobs in de eredivisie van start kon gaan. Stadion Galgenwaard diende ook toen als thuishaven.

Competitie

De eerste competitiewedstrijd werd op 19 augustus 1970 in Rotterdam gespeeld tegen Feyenoord. Jan Groenendijk bracht FC Utrecht nog op een 0-1 voorsprong, maar uiteindelijk werd met 4-1 verloren. Na de fusie heeft FC Utrecht altijd in de hoogste afdeling gespeeld. In de competitie was een derde plaats in het seizoen 1980- 1981 de beste prestatie. De slechtste noteringen behaalde FC Utrecht in de jaren 1975, 1994 en 1996, toen de club in de competitie afsloot op een vijftiende plaats. De laatste jaren eindigt FC Utrecht over het algemeen in de subtop van de eredivisie.

Europees voetbal begin jaren

In de jaren tachtig plaatste FC Utrecht zich regelmatig voor een Europees bekertoernooi. De eerste keer was in 1980 toen FC Arges Pitesti de tegenstander was. FC Utrecht maakte in Europa indruk door winst tegen aansprekende Europese tegenstander zoals HSV Hamburg en Dynamo Kiev. Met name Kiev was in die tijd een topclub van formaat.

Na de uitschakeling door Real Madrid in 1991 duurde het tien jaar voordat FC Utrecht opnieuw Europees voetbal afdwong. In 2001 speelde FC Utrecht tegen Grazer AK bij de return in Europees verband. Door bekersuccessen in de drie jaren daarna speelde Utrecht begin deze eeuw regelmatig Europees voetbal. Tegenstanders waren onder meer Auxerre, Legia Warschau en Dnjepr.Regelmatig werd de tweede ronde bereikt, maar FC Utrecht plaatste zich nog nooit voor de derde ronde van een Europees bekertoernooi.

Misschien wel het mooiste Europese jaar maakte FC Utrecht mee toen het in de voorronde Celtic wist uit te schakelen. Na een verlies in Glasgow overklaste FC Utrecht in eigen huis de Schotse topploeg. Het werd maar liefst 4-0. Voor veel supporters was het een gedenkwaardige avond.

In de groepsfase kwam FC Utrecht uit tegen Napoli, Steaua Boekarest en Liverpool. Ondanks de uitschakeling waren deze wedstrijden voor alle fans genieten geblazen.

Bekervoetbal
FC Utrecht speelde vijf keer in de finale van het nationaal bekertoernooi. De eerste keer was in 1982. FC Utrecht won in Galgenwaard met 1-0, maar was zes dagen later kansloos tijdens de terugwedstrijd in Alkmaar, waar AZ met 5-1 zegevierde.

6 Juni 1985: Drie jaar later was Galgenwaard het decor voor de bekerfinale tegen Helmond Sport. FC Utrecht was vooraf de uitgesproken favoriet tegen eerstedivisionist Helmond Sport. Toch werd het een moeizame avond, want pas in blessuretijd kopte John Van Loen FC Utrecht naar de winst. Daarna duurde het tot 2002 voordat de naam van FC Utrecht weer het affiche van de finale sierde.

Seizoen 2001-2002
De finale tegen Ajax werd een enorme anti-climax. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van FC Utrecht scoorde Ajacied Wamberto twintig seconden voor tijd in duidelijk waarneembare buitenspelpositie de gelijkmaker. In de verlenging was FC Utrecht niet alleen fysiek maar ook mentaal gebroken en besliste Ajax de wedstrijd. De pijn en teleurstelling waren lang voelbaar binnen de club.

Seizoen 2002-2003
Het jaar na de teleurstelling bereikte FC Utrecht opnieuw de finale van de Amstel Cup. In een kolkende Kuip werd Feyenoord op overtuigende wijze met 4-1 verslagen. Dankzij dit resultaat kon Utrecht zich op gaan maken voor het derde Europese avontuur op rij. Een voortreffelijke prestatie.

Seizoen 2003-2004
Weer een jaar later speelde Utrecht voor de derde keer achter elkaar een bekerfinale. Dit keer was FC Twente de tegenstander. Dave van den Bergh zorgde in de 22e minuut na rust voor de beslissende en bevrijdende treffer. De 1-0 achterstand kwam FC Twente niet meer te boven. Johan Cruijff-schaal: Eenmaal won FC Utrecht de Johan Cruijff-schaal. Op 7 augustus 2004 zorgde FC Utrecht gisteren opnieuw voor feest in de stad. Na het behalen van de Johan Cruijff Schaal, na 4-2 winst op landskampioen Ajax, togen honderden mensen spontaan naar stadion Galgenwaard om de succesvolle selectie te onthalen.

De laatste jaren:

Seizoen 2006-2007
FC Utrecht weet zich in het seizoen 2006/2007 te plaatsen voor de Intertoto Cup, waar ze echter ook weer snel uitvalt na wedstrijden tegen het Zweede Hammarby. In juli 2007 wordt bekendgemaakt dat Foeke Booy het als trainer voor gezien houdt, na ruim 7 jaar in de technische staf van het eerste elftal gezeten te hebben. Hij vertrekt naar het Arabische Al-Nassr en wordt vervangen door Willem van Hanegem, die van 1979 tot 1981 al eens het rood-wit van de club had verdedigd.

Seizoen 2007-2008
Het seizoen 2007-2008 begint roerig, als de hoofdsponsor, vastgoedbedrijf Phanos in juli bekendmaakt de club over te willen nemen voor het symbolische bedrag van 1 euro. In ruil daarvoor wil het bedrijf een gloednieuw stadion bouwen bij Leidsche Rijn en op het terrein waar nu Stadion Galgenwaard staat huizen bouwen. Vervolgens breekt er een conflict uit bij FC Utrecht tussen voorzitter Jan Willem van Dop en de Raad van Commissarissen.

Deze laatste verwijt de voorzitter een financieel wanbeleid en een gebrekkige communicatie. Zo zou hij zowel trainer Van Hanegem als spits Kevin Vandenbergh naar Utrecht hebben gehaald zonder de RvC op de hoogte te hebben gebracht. Hoewel Van Dop het ontkent wordt hij op 3 september ontslagen.

De ex-financieel directeur van Feyenoord spant echter, gesteund door het elftal, de technische staf en een groot deel van de achterban, een rechtszaak aan, die hij op 6 september wint. Broos Schnetz, die na het gehaaste en gedwongen vertrek van Van Dop, drie dagen de voorzittershamer hanteerde moet zijn plaats weer opgeven ten faveure van de Zeistenaar Van Dop. Ook stapt de Raad van Commissarissen op.

Seizoen 2008-2009
Het is het jaar waarin Frans van Seumeren in beeld komt bij FC Utrecht. Hij steekt zestien miljoen euro in de club voor 63% van de aandelen. Op deze manier wil hij FC Utrecht omhoog helpen. Organisatorisch en speltechnisch valt er heel wat aan te merken op de club. Van Seumeren laat zien hoe rigoreus hij kan zijn. Een ware soap ontstaat als FC Utrecht de vier assistent-trainers Maarten Arts, Rob Druppers, John van Loen en David Nascimento ontslaat.

Hoofdtrainer Van Hanegem meldt zich kort daarop ziek. Nieuwbakken assistent Ton du Chatinier neemt zijn taken over. Wekenlang wordt er gespeculeerd over de toekomst van “De Kromme” bij FC Utrecht. Uiteindelijk keert Van Hanegem terug. Echter, na een ongelukkige uitspraak over Frans van Seumeren in de krant krijgt ook hij zijn ontslag. Technisch directeur Piet Buter neemt het niet en vertrekt ook.

In het vervolg onder Ton du Chatinier en Robert Roest is het spel na een korte opleving weer net zo wisselvallig. Soms aardig, soms slap, maar niet goed genoeg voor Utrechtse begrippen. Dat constateren ook de spelers aan het einde van de rit. Toch hebben Foeke Booy - technisch directeur - en het trainersduo Ton du Chatinier en Jan Wouters bergen werk te verzetten, voordat de Groningers op de elftalfoto eindelijk eens kunnen worden verslagen.FC Utrecht eindigde 9e en verloor in de play-offs van FC Groningen.

Seizoen 2009-2010
Veertien overwinningen waarvan acht thuis. Elf wedstrijden in gelijk spel geëindigd. Deze getallen zorgde voor de schitterende eindnotering die ons naar Europa gebracht heeft. Een seizoen vol hoogtepunten met een jonge en goed voetballende selectie.

Ook was dit het jaar dat heel FC Utrecht mee leefde met het gevecht van de oud Utrechtspeler Henny (De Tank) van Schoonhoven tegen de ziekte Kanker. Het gevecht tegen de slopende ziekte werd op de voet gevolgd door vele supporters.

Het laatste eerbetoon aan “De Tank” tegen Sparta bracht dan ook terecht heel wat emotie teweeg. En zoals het hoort werd deze wedstrijd dan gewonnen met een mooie 2-0. Van Schoonhoven weet het gevecht tegen zijn ziekte niet te winnen. Henny is 39 jaar geworden.

Seizoen 2010-2011
FC Utrecht speelde dit seizoen in de Eredivisie en eindigde uiteindelijk met 47 punten op de 9e plaats.Terugkijkend op het seizoen 2010-2011 moeten we helaas concluderen dat de spectaculaire 3-0 winst op Ajax gelijk de laatste goede wedstrijd onder leiding van Ton du Chatinier was. Het was toen pas eind januari. Edouard Duplan schitterde als nooit tevoren, maar verkeerde de rest van het seizoen in een winterslaap.

Na succes in Europa, moest deze selectie zich eindelijk eens in Nederland zelf gaan bewijzen. Helaas zonder Du Chatinier, die slachtoffer werd van de waan van de dag.

Seizoen 2011-2012
Onder Jan Wouter haalde FC Utrecht dit seizoen 43 punten en eindigde het vrij kleurloos op de 11e plaats. Seizoen 2012-2013 Een jaar vol succes. Uiteindelijk behaalt FC Utrecht de play-offs. Tegen FC Twente schiet Edouard Duplan de club naar de voorrondes van de Europa League.

Seizoen 2013-2014
Dit seizoen begon onrustig voor FC Utrecht. De ploeg van Jan Wouters is aanvankelijk tevreden met de Europese loting als het Luxemburgse Differdange uit de koker komt. Het lachen vergaat de Utrechters al snel als de ploeg wordt uitgeschakeld door deze “voetbaldwerg”. De roep om een ervaren centrale verdediger is groot. Al snel wordt Timothy Derijck naar voren geschoven. Hij weet echter niet te overtuigen en wordt nooit een succesvolle speler in Galgenwaard.

Voetballend weet de hele ploeg nauwelijks te overtuigen. Even wordt zelfs gevreesd voor degradatie. Toch krijgt trainer Wouters de ploeg op tijd op de rit en wordt een werkelijke degradatiestrijd voorkomen. Na het seizoen zal Jan Wouters opstappen. Assistent Robbie Alflen zal met ingang van het nieuwe seizoen hoofdtrainer worden.

Seizoen 2014-2015
Onder Utrechter Robbie Alflen zal FC Utrecht geen topseizoen draaien. Ook de komst van Co Adriaanse als adviseur brengt daar geen verandering in. Er wordt zelfs heel even gevreesd voor degradatiestrijd in de Galgenwaard. Zo ver komt het niet. Sebastien Haller dient zich aan. De Franse goalgetter komt in de winterstop en scoort er lustig op los. Alflen zal na dit seizoen vertrekken bij FC Utrecht. Hij heeft diverse jeugdteams onder zijn hoede gehad, maar kon geen potten breken in de Galgenwaard.

Seizoen 2015-2016
Erik Ten Hag is de nieuwe trainer van de club. Hij wil een topsportklimaat neerzetten in de Domstad. Dat gaat niet zonder slag of stoot en al snel komen er negatieve geluiden. Bart Ramselaar breekt door, maar zal na dit seizoen vertrekken naar PSV. Ook de stoere verdediger Timo Letschert laat zich zien en haalt zelfs het Nederlands elftal. Ten Hag, met clubman Jean Paul de Jong krijgt FC Utrecht op de rit. In het bekertoernooi blijkt Feyenoord in de eigen Kuip te sterk in de finale. (2-1) De Play-offs om Europees voetbal worden gehaald. Helaas blijkt Heracles Almelo in eigen huis te sterk en staat Utrecht met lege handen.

Seizoen 2016-2017
Het tweede seizoen onder Ten Hag begint niet best. Zonder Ramselaar en Letschert (vertrokken naar Italië) is het even wennen. Het dieptepunt wordt bereikt in oktober als Utrecht een kansloze nederlaag leidt tegen FC Groningen in eigen huis. Het blijkt een ommekeer. Vanaf de wedstrijd daarna gaat FC Utrecht als de brandweer. Goed voetbal gaat samen met overwinningen. Spelers als Nacer Barazite en Sebastien Haller stuwen Utrecht tot grote hoogten. Ook noemenswaardig is het optreden van doelman David Jensen die de geblesseerde Robin Ruiter doet vergeten. De finale om de Play offs gaat over twee wedstrijden tegen AZ. In Alkmaar kent Utrecht een complete offday. Er wordt met 3-0 verloren. Een paar dagen later is Utrecht echter onverslaanbaar. In een uitputtend voetbalgevecht wint de FC met 3-0. Na een zinderende verlenging is het een penaltyreeks die de Galgenwaard laat ontploffen. FC Utrecht gaat
Europa in!

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht